Aardappelgratin met koolraap – Een compleet gerecht waarbij de oven het meeste werk voor jou doet. Dat klinkt wel aantrekkelijk, toch? Het enige wat je hoeft te doen om dit recept te kunnen maken is een paar ingrediënten mengen, aardappels en koolraap snijden en kaas raspen. Koken of bakken hoeft niet, daar heb je de oven voor. De aardappelgratin met koolraap staat wel een poosje in de oven om gaar te worden, maar in die tijd kun jij heel veel andere dingen doen. En daarna zet je een heerlijke schaal comfortfood op tafel. Er is geen vlees in het recept verwerkt, dus ook nog eens heel geschikt voor een dagje vegetarisch eten.
Jij hoeft alleen maar te snijden
Je las het hierboven al, om dit recept te maken is het meeste werk wat je moet doen het snijden van de aardappels en de koolraap. En bij het maken van de aardappelgratin met koolraap zul je echt zelf het mes moeten pakken. Want voor dit recept moeten zowel de aardappels als de koolraap in flinterdunne plakjes worden gesneden. Als je de plakjes niet dun genoeg snijdt, is het gerecht gewoon niet gaar binnen de genoemde bereidingstijd. En dat is niet wat je wilt. Dus koop een hele koolraap, en geen zakjes met blokjes of reepjes voorgesneden groente. Heb je een grote koolraap en houd je over? Met de rest van de groente kun je ongetwijfeld een ander lekker recept maken. Je hoeft voor de aardappelgratin met koolraap de aardappels niet te schillen als je daar geen zin in hebt. Boen ze wel goed schoon onder de kraan.
Aardappelgratin met koolraap en Goudse kaas
In het recept is belegen Goudse kaas gebruikt om de schotel te gratineren. Er is hier gekozen voor belegen Goudse. Dat past goed bij de smaak van de aardappels en de koolraap. Mag het van jou pittiger? Uiteraard kun je de aardappelgratin met koolraap ook maken met oude Goudse. Liever wat milder? Gebruik dan jong belegen Goudse. Let er wel op dat je het kwarkmengsel echt goed op smaak brengt met zout en peper, want de aardappels hebben een neutrale en de koolraap een wat zoetige smaak. Als je het gerecht niet goed op smaak brengt krijg je een wat flauwe hap, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Aardappelgratin met koolraap
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram licht kruimig kokende aardappels
- 500 gram koolraap, niet voorgesneden
- 100 gram kwark
- 100 gram crème fraîche
- 200 gram belegen Goudse kaas
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- zout en peper
- boter of olie om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aardappelgratin met koolraap:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappels of boen de schillen goed schoon. Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes.
Schil de koolraap en snijd ook die in flinterdunne plakjes.
Rasp de kaas.
Meng in een grote kom de kwark met de crème fraîche, 100 gram geraspte kaas, de tijm, en het gerookte paprikapoeder. Breng het mengsel stevig op smaak met zout en peper.
Meng de aardappels en de koolraap door het kwarkmengsel.
Vet een passende ovenschaal in en doe het aardappel-koolraapmengsel daarin. Bestrooi de bovenkant met de rest van de geraspte kaas.
Plaats de schaal in het midden van de oven op het rooster. Let erop dat het gerecht niet te snel donker kleurt. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie.
Bak de aardappelgratin met koolraap 75 minuten in de oven tot de aardappels en de koolraap gaar zijn.
Serveer direct.
Tafel lekker !!