Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Aardappelgratin met koolraap en Goudse kaas

De oven doet het meeste werk voor jou!

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Aardappelgratin met koolraap

Aardappelgratin met koolraap – Een compleet gerecht waarbij de oven het meeste werk voor jou doet. Dat klinkt wel aantrekkelijk, toch? Het enige wat je hoeft te doen om dit recept te kunnen maken is een paar ingrediënten mengen, aardappels en koolraap snijden en kaas raspen. Koken of bakken hoeft niet, daar heb je de oven voor. De aardappelgratin met koolraap staat wel een poosje in de oven om gaar te worden, maar in die tijd kun jij heel veel andere dingen doen. En daarna zet je een heerlijke schaal comfortfood op tafel. Er is geen vlees in het recept verwerkt, dus ook nog eens heel geschikt voor een dagje vegetarisch eten.

Jij hoeft alleen maar te snijden

Je las het hierboven al, om dit recept te maken is het meeste werk wat je moet doen het snijden van de aardappels en de koolraap. En bij het maken van de aardappelgratin met koolraap zul je echt zelf het mes moeten pakken. Want voor dit recept moeten zowel de aardappels als de koolraap in flinterdunne plakjes worden gesneden. Als je de plakjes niet dun genoeg snijdt, is het gerecht gewoon niet gaar binnen de genoemde bereidingstijd. En dat is niet wat je wilt. Dus koop een hele koolraap, en geen zakjes met blokjes of reepjes voorgesneden groente. Heb je een grote koolraap en houd je over? Met de rest van de groente kun je ongetwijfeld een ander lekker recept maken. Je hoeft voor de aardappelgratin met koolraap de aardappels niet te schillen als je daar geen zin in hebt. Boen ze wel goed schoon onder de kraan.

Aardappelgratin met koolraap en Goudse kaas

In het recept is belegen Goudse kaas gebruikt om de schotel te gratineren. Er is hier gekozen voor belegen Goudse. Dat past goed bij de smaak van de aardappels en de koolraap. Mag het van jou pittiger? Uiteraard kun je de aardappelgratin met koolraap ook maken met oude Goudse. Liever wat milder? Gebruik dan jong belegen Goudse. Let er wel op dat je het kwarkmengsel echt goed op smaak brengt met zout en peper, want de aardappels hebben een neutrale en de koolraap een wat zoetige smaak. Als je het gerecht niet goed op smaak brengt krijg je een wat flauwe hap, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Koolraap

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken

Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.

Goudse kaas

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

Aardappelgratin met koolraap

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram licht kruimig kokende aardappels
  • 500 gram koolraap, niet voorgesneden
  • 100 gram kwark
  • 100 gram crème fraîche
  • 200 gram belegen Goudse kaas
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout en peper
  • boter of olie om in te vetten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een aardappelgratin met koolraap:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels of boen de schillen goed schoon. Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes.

Schil de koolraap en snijd ook die in flinterdunne plakjes.

Rasp de kaas.

Meng in een grote kom de kwark met de crème fraîche, 100 gram geraspte kaas, de tijm, en het gerookte paprikapoeder. Breng het mengsel stevig op smaak met zout en peper.

Meng de aardappels en de koolraap door het kwarkmengsel.

Vet een passende ovenschaal in en doe het aardappel-koolraapmengsel daarin. Bestrooi de bovenkant met de rest van de geraspte kaas.

Plaats de schaal in het midden van de oven op het rooster. Let erop dat het gerecht niet te snel donker kleurt. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie.

Bak de aardappelgratin met koolraap 75 minuten in de oven tot de aardappels en de koolraap gaar zijn.

Serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroenteKaas
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!