Aardappelgratin met spinazie – Een aardappelgratin bestaat standaard uit aardappelen, room en kaas. Wat mis je dan? Juist! Groenten! Pimp een aardappelgratin dus vaker met verse groenten.
Makkelijk voor doordeweeks
Aardappelen, verse groenten en kaas. Een heerlijke doordeweekse maaltijd dus. Je kunt je laten verleiden door “gemakkelijke” ingrediënten als aardappelschijfjes en diepvriesspinazie, maar in deze aardappelgratin met spinazie gebruik je bij voorkeur verse ingrediënten. Even zelf aardappelen schillen, dat kan ook terwijl je netflixt zolang je maat niet in je vingers snijdt. Verse spinazie, romige mascarpone en Parmezaan of Gruyère die je zelf even raspt. Doe je die moeite? Dan is een lekkere avond de garantie. Lekker eten begint altijd bij het kiezen van de beste en vooral verse ingrediënten.
Niet meer dan een ovenschotel
Je kunt het een aardappelgratin noemen, maar gewoon een ovenschotel mag natuurlijk ook. En deze ovenschotel kun je dan als hoofdgerecht serveren voor 4 stevige eters. Maar ditzelfde gerecht kun je ook als bijgerecht serveren voor 8 personen. Deze aardappelgratin met spinazie is vooral erg lekker bij een stukje verse vis.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!
Je kent het vast uit de tiramisu, de Italiaanse mascarpone. Heerlijk romig en een beetje zoetig. Maar niet alleen lekker in zoete toetjes!
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Aardappelgratin met spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 500 gram verse spinazie
- 250 gram verse mascarpone
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas. Gruyère mag ook.
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1 runderbouillontablet
- 2 eetlepels olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met spinazie:
Boen de aardappelen schoon, schil ze en snijd in plakken. Breng ondertussen een pan water met een runderbouillonblokje aan de kook. Doe de aardappelschijfjes in het kokende water en laat 10 minuten koken. (Gebruik je panklare aardappelschijfjes? Kijk dan eerst of ze voorgekookt zijn. Dan kun je de eerste stappen overslaan). Was ondertussen de spinazie en verwijder de harde stelen. Laat goed uitlekken. Gebruik liefst een slacentrifuge om het overtollige water er uit te slaan. Verhit een wok met een heel klein scheutje olie. Voeg de spinazie toe en laat in 3 minuten slinken. Schep de mascarpone erdoor en laat volledig smelten. Breng op smaak met zout en peper. Haal de wok van het vuur.
Verhit de ovengrill voor. Vet een kleine ovenschaal in. Beleg de bodem met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel de spinazie erover. Dek af met de overige aardappelschijfjes. Strooi er de geraspte kaas over. Zet 10 minuten onder de grill of tot een mooi bruin korstje ontstaat.
Serveer de aardappelgratin met spinazie als bijgerecht bij vis, of als hoofdgerecht met een verse salade.
Tafel lekker !!
Vraagje, waarom liever geen spinazie uit de diepvries?
Naar mijn weten bevat deze vaak juist meer vitamines dan “verse” spinazie.
Die redenatie kennen we Fieke…. wij gaan echter niet alleen uit van de gezonde eigenschappen maar vooral van de smaak. En echt proef het maar eens naast elkaar…. VERS is echt lekkerder! Laat je het ons weten?
Lekker, we hebben er knoflook en spekjes aan toegevoegd. En nootmuskaat en gewone geraspte kaas.
Leuk dat je het geprobeerd hebt, en nog leuker dat je er je eigen smaak aan meegeeft. Een blijvertje?