Aardappelgratin met venkel en Hervekaas – Houd je van gesmolten kaas? Met een aardappelgratin met venkel maak je een heerlijke schaal vol comfortfood. Aardappel, groente en kaas. En wat voor kaas! Als je dit gerecht in de oven hebt ruikt je hele keuken naar kaas. Hervekaas wel te verstaan! Hervekaas?
Als je dit gerecht in de oven hebt ruikt je hele keuken naar kaas. Hervekaas wel te verstaan!
Hervekaas, een stinkend lekker kaasje!
De kaas in de aardappelgratin met venkel en Hervekaas is een Nederlandse kaas en, om nog preciezer, te zijn een roodschimmelkaasje. De hervekaas wordt ook wel Herfse of Limburgse stinkkaas genoemd. En die naam is zeker niet onterecht. Dit traditionele Belgische kaasje heeft een enorm indringende geur. Zeg maar gerust, het stinkt behoorlijk. Maar een echte kaasliefhebber vindt dit natuurlijk geen enkel probleem en heeft die geur er graag voor over. De zachte kaas heeft een flink sterke en uitgesproken smaak. In dit gerecht past hij heel goed bij de venkel en de aardappels.
Aardappelgratin van vastkokende aardappels
Een aardappelgratin met venkel en Hervekaas maak je met vastkokende aardappels. Als je namelijk kruimige, of heel kruimig kokende aardappels zou gebruiken, dan wordt het geen aardappelgratin met kaas, maar een aardappelpuree met kaas. Ook lekker, maar in dit gerecht is dat niet geheel de bedoeling. Vastkokende aardappels dus. Kies voor een in Nederland geteeld ras als Nicola of Bildstar.
Venkel in de gratin
Venkel is een groente met een heel bijzondere smaak, namelijk wat anijsachtig. Er wordt in Nederland maar weinig venkel gegeten, in tegenstelling tot in de landen aan de Middellandse Zee. Dat is jammer, want venkel is echt lekker en je kunt het heel goed combineren met allerlei andere ingrediënten. Ook in de aardappelgratin met venkel en Hervekaas komt de groente prima tot zijn recht. Probeer het gewoon eens, je zult ongetwijfeld in positieve zin verrast worden. En dat geeft je meteen een goede reden om vaker venkel op tafel te zetten!
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje
Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje afkomstig uit het Land van Herve. Heerlijk bij de borrel of bij een kopje koffie!
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 flinke venkelknollen (ongeveer 800 gram), in dunne reepjes
- 1 kilo vrij vastkokende aardappels, geschild, in blokjes
- 1 ui, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 flinke eetlepel gedroogde oregano
- 3 eetlepels half droge tomaatjes
- 400 gram Hervekaas
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met venkel en Hervekaas:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aardappels in water met wat zout in ongeveer 5 minuten gaar. Controleer dit door er met een vork in te prikken en giet af.
Verhit wat olie in een grote koekenpan of hapjespan. Zet hier in de ui en de knoflook even aan, tot ze glazig zijn. Voeg dan de venkel toe en bak die tot de groente beetgaar is. Roer een flinke eetlepel gedroogde oregano door de venkel, schep de half droge tomaatjes erdoor en breng verder op smaak met wat zout en peper. Schep het venkelmengsel in een grote ovenschaal.
Schep de aardappels over de venkel en maal er wat peper overheen.
Snijd de Hervekaas in plakjes en verdeel ze over de aardappels.
Zet de aardappelgratin met venkel en Hervekaas 25 minuten in de oven. Dan is de kaas gesmolten en heel licht gebruind. Serveer direct.
Tafel lekker !!