Aardappelschotel met appel en spek – Soms heb je zin om een eenvoudig gerecht, zonder aparte en dure ingrediënten te maken. Zo aan het eind van de maand kun je misschien wel een recept gebruiken om een dergelijke maaltijd te maken. De aardappelschotel uit dit recept is dan een uitkomst. De aardappels vormen de neutrale basis voor dit gerecht en de zoetzure appels en het hartige zoute spek vormen een heerlijk contrast met elkaar. Zo ontstaat er een verrassend lekkere ovenschotel waar je tafelgenoten van zullen opkijken. Ook kleine kinderen zullen enthousiast mee smullen van de aardappelschotel met appel en spek, er zitten tenslotte geen enge groenten in, en appels vinden ze meestal wel lekker. Dus doe eens gek, en verwerk eens appels in de avondmaaltijd in plaats van groenten. Die groenten kun je er gewoon apart bij serveren in de vorm van een frisse groene salade.
Welke aardappelen kies je om de aardappelschotel met appel en spek te maken?
Voor het recept van een ovenschotel waarin je wel aardappelen verwerkt, maar geen aardappelpuree, kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken. Vastkokende aardappelen behouden hun vorm tijdens het koken en zullen niet uit elkaar vallen. Voor de aardappelschotel met appel en spek, waarin je de aardappels in schijfjes snijdt, zijn vastkokende aardappelen dus de juiste keuze. Wel zelf schillen, hoor. Verse aardappels maken het gerecht lekkerder dan een pak voorgekookte aardappelschijfjes.
En hoe zit het met de appels in het recept?
Je kunt in principe elke soort appels voor het recept van de aardappelschotel met appel en spek gebruiken die je lekker vindt of die op je fruitschaal liggen. Het effect van de verschillende soorten kan wel anders zijn. Een stevige appel als een Granny Smith blijft ook stevig. Een appel als een Goudrenet zal wat zachter worden. Er is voor allebei wel iets te zeggen. Zo kun je ook spelen met zoete of wat zuurdere appels. Kies voor de aardappelschotel met appel en spek wat jij lekker vindt!
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappelschotel met appel en spek; uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 2 grote uien
- 4 grote appels
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 1/2 liter appelsap
- 1 kippenbouillontablet
- 1 takje verse rozemarijn
- zout en peper
- 150 gram ontbijtspek in plakjes
- olie om in te vetten
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aardappelschotel met appel en spek:
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook ze half gaar in water met wat zout. Giet de aardappels af en laat ze uitdampen.
Schil de uien en snijd ze in dunne, halve ringen.
Verhit een koekenpan en bak hier in de spekblokjes, zonder toevoeging van een vetstof, zachtjes uit. Voeg als het spek bijna uitgebakken is de uien toe en bak ze mee tot ze glazig zijn.
Schenk het appelsap in een steelpan, voeg de rozemarijnblaadjes toe en wat versgemalen peper. Breng aan de kook en los het kippenbouillontablet er in op.
Was de appels, haal met een appelboor de klokhuizen eruit en snijd ze in plakken.
Vet een grote ovenschaal met een niet te lage rand in met wat olie.
Verdeel een derde van de aardappels over de bodem van de ovenschaal. Daar bovenop leg je de helft van de appelplakken. Vervolgens verdeel je de helft van het spek en uienmengsel daar overheen. Dan weer een derde aardappels, de rest van de appels en de rest van de uien met spek. Eindig met de laatste aardappels.
Giet het appelsapmengsel over de aardappelschotel met appel en spek. Verdeel de plakjes ontbijtspek over de aardappelen. Bestrooi met de gerookte paprikapoeder.
Verhit de oven voor op 200 graden.
Zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, in het midden van de oven en bak het gerecht een in een half uur af. Verwijder na 20 minuten het aluminiumfolie, zodat het ontbijtspek lekker knapperig kan worden.
Serveer de aardappelschotel met appel en spek meteen. Het is lekker om er een frisse, groene salade bij te geven.
Tafel lekker !!
Wauw. Eindelijk lekkere recepten met ingrediënten die ik ook echt lust. Danku voor de inspiratie
Goed te horen, Nathalie. Die schotel gaat dus vast vaak op tafel komen!
Erg lekkere recepten.
Dankjewel voor het compliment, Ellen. Fijn dat je van de recepten geniet!