• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Aspergeschotel uit de oven

Een andere manier om asperges klaar te maken!

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
6
Aspergeschotel uit de oven

Aspergeschotel uit de oven – Ben jij ook zo’n foodie die uitkijkt naar het voorjaar omdat er dan weer Hollandse asperges zijn? Het witte goud ligt weer in de winkels en op de markt, en dat betekent dat het weer tijd wordt voor de lekkerste gerechten met die voorjaarsgroente. Asperges worden vaak op de klassieke manier, dus met ham, ei, gesmolten boter en gekookte krieltjes, gegeten. En natuurlijk is dat heerlijk, maar het aspergeseizoen duurt zo’n maand of drie. Dus wil je ze ook wel eens op een andere manier eten dan op de traditionele manier, of in de aspergesoep. Een aspergeschotel uit de oven is dan een leuke, en lekkere manier om eens te variëren met de koningin onder de groenten.

Asperges in wit, paars en groen, en ze smaken alle drie anders!

In het recept voor de aspergeschotel uit de oven zijn witte asperges gebruikt. Verse asperges zijn er echter in drie kleuren. In het wit, het paars en het groen. De witte zijn de meest verkochte soort. Ze groeien onder de grond en je moet ze schillen voor je ze verwerkt. Paarse en groene asperges groeien boven de grond. Witte asperges worden paars zodra ze boven de grond gaan groeien. Je hoeft zowel de groene als de paarse asperges niet te schillen. De smaak van witte asperges is is heel zacht, de groene zijn wat steviger van smaak en de paarse zijn het zoetst door het hogere suikergehalte dat er in zit.

Variaties op de aspergeschotel uit de oven

Zoals je hierboven al las, zijn er asperges in drie kleuren en smaken. Wees dus creatief met de mogelijkheden die de groente je biedt. Maak het recept van de aspergeschotel eens met bijvoorbeeld de groene variant. De paarse kan natuurlijk ook, al zul je daar misschien wel even naar moeten zoeken. Behalve met de asperges kun je ook variëren met de ham en de kaas. Als je in plaats van de gekookte ham uit het recept eens rauwe ham gebruikt, en jong belegen kaas vervangt door oude kaas, krijg je een heel andere smaakbeleving. Dus toon eens een beetje lef in de keuken en experimenteer met deze aspergeschotel uit de oven!

Asperge recepten

Aspergerecepten voor elk moment – van klassiek tot verrassend

Van klassiekers tot ovengerechten: een verzameling aspergerecepten met witte én groene asperges + tips over koken, bewaren en schillen.

Aspergeschotel uit de oven

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 12 flinke asperges
  • 4 grote plakken gekookte ham
  • 25 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 125 ml slagroom
  • 1 eierdooier
  • 75 gram jong belegen kaas, geraspt
  • 175 gram cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een aspergeschotel uit de oven:

Schil de asperges zorgvuldig en snijd een stukje van de onderkant.

Breng 1 liter water met wat zout aan de kook en leg de asperges er in. Breng het water opnieuw aan de kook en kook de asperges zachtjes ongeveer 10 à 12 minuten. Haal ze vervolgens van het vuur af en laat ze afgedekt nog 20 minuten in het hete water liggen.
Schep de asperges uit de pan, laat ze goed uitlekken en houd ze warm.

Bewaar 400 ml van het overgebleven vocht voor later.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Rol ongeveer 3 asperges in elke plak ham en leg de rolletjes naast elkaar in een passende ovenschaal.

Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak dit 3 minuten. Sla het bakken niet over, het is nodig om de bloem te garen, anders gaat de saus naar meel smaken. Voeg vervolgens het achtergehouden kookvocht in scheutjes toe en roer er een gladde saus van. Laat 3 minuten zachtjes doorkoken.

Neem de pan van het vuur en laat het geheel iets afkoelen. Roer dan de slagroom, eidooier, zout en versgemalen peper erdoor.

Schenk de saus over de aspergerolletjes. Strooi de kaas erover.

Kruis met een scherp mes de tomaatjes aan de bovenkant in en zet ze met de ingekruiste kant naar boven langs de rand van de ovenschaal.

Zet de schaal 15 minuten in het midden van de oven, totdat de kaas gesmolten is.

Bestrooi de aspergeschotel uit de oven met de peterselie en serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin117VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Reacties 6

  1. Milly says:
    8 jaar geleden

    Lekker, hoor! Ik gebruik beenham. Als de ham te dik is om te rollen, gaat het ook prima als je er blokjes of reepjes van snijdt.
    En omdat ik geen zout gebruik, neem ik een wat pittiger kaas, anders wordt het te flauw.

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      8 jaar geleden

      Hallo Milly, Zeker lekker deze schotel en zolang we verse asperges kunnen krijgen moeten we er van genieten toch. Variëren met zowel de ham als kaas gaat prima, bedankt voor deze aanvulling.

      Beantwoorden
  2. George Sindram says:
    12 jaar geleden

    In Nederland, eind mei, het recept samen met tafelgenoten genoten.
    een simpel gerecht met een fantastisch resultaat.
    Gemakkelijk van te voren te bereiden, dus slechts in de oven te schuiven en af te wachten.
    Leuk om hier eens een Gruene Veltliner bij te drinken. Niet zo’n goedkoop ding uit de supermarkt, maar laat je door een betrouwbare slijter adviseren. Genieten!

    Beantwoorden
  3. Lekker Tafelen says:
    12 jaar geleden

    Laat het weten, en natuurlijk ook wat de gasten er van vonden 😉

    Beantwoorden
    • George Sindram says:
      12 jaar geleden

      Half mei a.s. ben ik weer voor een dag of tien in Nederland. Gelukkig in het aspergeseizoen. Ik zal zeker laten weten hoe het gerecht bevallen is. Afwachten en de reactie komt er zeker aan.

      Beantwoorden
  4. George Sindram says:
    12 jaar geleden

    Leuk recept en zo gemakkelijk van te voren te bereiden. Zal dan wel wat langer in de oven moeten. Ga het binnenkort uitproberen voor ik het aan mijn gasten voorzet.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!