• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Bloemkoolsoufflé met ham en kaas

Serveer bloemkool eens op een andere manier!

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
1
Bloemkoolsoufflé met ham en kaas

Bloemkoolsoufflé met ham en kaas – Bloemkool met een sausje, gekookte aardappels en een stukje vlees of vis. Dat eet iedereen ongetwijfeld wel eens. En natuurlijk is dat lekker. Maar het is eigenlijk ook wel wat gewoontjes. Tijd om eens een ander recept te proberen dus. Durf jij die bloemkool eens klaar te maken op een andere manier dan je gewend bent, maar dan wel met de vertrouwde combinatie van een melksausje met ham en kaas? Wat dacht je van een bloemkoolsoufflé met ham en kaas? Een origineel gerecht en best makkelijk te maken. Wedden dat je dit recept vaker gaat maken?

Bloemkoolsoufflé; eerst het sausje maken

Bloemkool is in Nederland een van de meest gegeten groenten. Veel mensen en ook kinderen zijn dol op de witte kolen. Vaak wordt de groente dan gekookt en vergezeld van een melksausje. Makkelijk te maken. Maar bij het horen van het woord ‘soufflé’ slaat vaak de paniek toe. Nergens voor nodig als je beseft dat je het recept van die bloemkool met het melksausje nu in een andere volgorde gaat maken. Als je de bloemkoolsoufflé maakt, begin je met het maken van een roux, wat eigenlijk dezelfde basis is als het recept van het bij iedereen bekende melksausje. Je bakt de bloemkool dus als het ware in het melksausje, in plaats van het erover te gieten.

Een paar tips: heb je geen soufflévormpjes? Geen probleem!

Gebruik voor dit recept 4 soufflévormpjes van ongeveer 250 ml inhoud. Heb je die niet, je kunt het recept ook prima maken in ovenvaste soepkommen of een springvorm bekleed met bakpapier. Let er wel op dat bij het gebruiken van een grotere vorm de soufflé wel langer in de oven moet.

Je kunt dit recept niet van tevoren maken. Serveer de bloemkoolsoufflé direct als hij uit de oven komt.

Bloemkool recepten & ideeën

Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool

Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.

soufflé maken

Soufflé maken; hier vind je tips en tricks

Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.

Bloemkoolsoufflé met ham en kaas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram bloemkool
  • 4 eieren
  • 30 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 160 ml melk
  • 120 gram ricotta of roomkaas
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 100 gram gekookte ham in blokjes
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de bloemkoolsoufflé met ham en kaas:

Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar. Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm. Zorg ervoor dat ze niet te gaar worden.

Smelt de boter en voeg er de bloem aan toe. Bak ze samen tot de bloem helemaal is opgenomen door de boter. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe en roer steeds goed zodat je een mooie gladde roux hebt. Haal van het vuur en voeg er de ricotta, een beetje peper en nootmuskaat en eventueel wat zout naar smaak aan toe. Roer alles goed door.

Splits de eieren en doe de eiwitten in een royale schone kom. De dooiers gaan bij de roux, roer ook die er weer goed doorheen.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe ze samen met de ham en de kaas bij de roux.

Smeer de vormpjes in met gesmolten boter. Tot zover kun je alles voorbereiden.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eiwitten stevig.

Roer de bloemkool, ham en de kaas voorzichtig door de roux en doe er ongeveer 1/3 van het eiwit bij. Schep goed door zodat alles vermengd is.

Schep er nu voorzichtig de rest van het eiwit doorheen.

Schep de vormpjes bijna vol en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Strooi er eventueel nog een klein beetje geraspte kaas over.

Bak ze in ongeveer 15 – 20 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met je vingers voorzichtig op te duwen, als de soufflé terugveert, is ze gaar. Serveer de bloemkoolsoufflé met ham en kaas direct.

Tafel lekker !!

DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Ovenschotel met venkel en spinazie
Ovenschotels

Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!