Cottage pie; Engels comfort food – Cottage pie is een echte Engelse klassieker. Letterlijk betekend “huisjes taart”. In deze huisjes-taart zit altijd gehakt, groenten en heeft een deksel van aardappelpuree. Cottage pie wordt als echt “comfort food” gezien en is een mooi gerecht om restjes op te maken. Een ovenschotel die in ieder receptenschrift zou moeten staan.
Comfort food
Klassiekers doen het altijd goed op tafel. Ze geven ons een vertrouwd gevoel. De combinatie van zachte puree en de warme smaken van de cottage pie zorgen voor dat comfortabele gevoel dat je bijvoorbeeld ook hebt bij een kop snert op winterse dag.
Verse ingrediënten
Cottage pie bestaat van oorsprong uit runder- of lamsgehakt met fijn gesneden groenten. De aardappelpuree fungeert als dakje wat het gehakt en de groenten lekker sappig houd. Door de aardappelpuree te gratineren wordt deze lekker krokant aan de bovenkant.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Cottage pie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige geschilde aardappelen
- 2 el. zonnebloemolie
- 500 gr. rundergehakt
- 2 el. tomatenpuree
- 2 el. bloem
- 1 tl. tijm
- 1tl. gedroogde peterselie
- 2 blaadjes laurier
- 1 scheut rode wijn
- 2 el. worcestersaus
- 400 ml runderbouillon
- 500 gr. soepgroenten
- roomboter
- 50 ml melk
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Cottage pie zelf maken doe je zo:
Kook de aardappel gaar in gezouten water. In de tussentijd gaan we met het gehakt aan de slag. Zet een grote hapjespan op het vuur en doe hier de olie in. Bak hierin het gehakt in rul. Voeg hier de tomatenpuree aan toe en bak dit mee. Voeg de bloem toe en roer dit even goed door. Voeg vervolgens de tijm, gedroogde peterselie, laurierblaadjes, rode wijn, worcestersaus, runderbouillon en de groenten. Laat dit 30 minuten staan pruttelen zodat de smaken goed kunnen doortrekken. Roer het af en toe even door. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper en evt. nog wat worcestersaus. Zet ook alvast de oven aan op de grillstand.
Als de aardappelen gaar zijn pureer je ze. Maak de melk warm en doe deze met een hele flinke klont roomboter bij de aardappelen. Hierna stampen tot een romige aardappelpuree. Breng ook de aardappelpuree op smaak met zout en peper.
Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en schep de aardappelpuree eroverheen. Maak met een vork een mooi patroontje in de aardappelpuree. Zet de cottage pie vervolgens in de oven tot hij goudbruin is. Dit verschilt per oven maar duurt ongeveer tussen de 8 en 15 minuten. Als hij goudbruin is dan is hij klaar.
Geniet van de cottage pie met een lekker glaasje rode wijn.
Tafel lekker !!