Gegratineerde asperges met spinazie – Asperges, een seizoen waar velen van ons reikhalzend naar uitkijken. Met een flinke bundel prachtige asperges en een grote zak verse spinazie haal je het voorjaar in huis. Op tafel pronkt dan straks deze prachtige aspergegratin. Daar kun je mee voor de dag komen.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Gegratineerde asperges met spinazie
Ovenschotel voor 4 personen
- 1,5 kilo witte asperges
- 375 gram spinazie
- 2 flinke sjalotten
- 75 gram roomboter
- zout en witte peper
- snufje nootmuskaat
- 30 gram bloem
- 250 ml melk
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 eidooier
Zo maak je gegratineerde asperges met spinazie:
Leg de asperges 30 minuten in koud water, schil ze zorgvuldig van net onder het kopje tot onderaan, haal de schiller 2 keer langs de asperge op zodat je zeker bent dat er geen stugge draden achterblijven. Snijd de onderste houterige eindjes er royaal af ongeveer 2 cm.
Je zou de schillen kunnen weggooien, maar ze geven nog veel smaak af. Gebruik ze daarom als basis voor je bouillon. Zet daarom een halve liter water op met wat zout. Kook hierin de aspergeschillen met de afgesneden onderkanten 10 minuutjes en zeef ze dan uit het vocht. Kook dan ook de asperges 10 minuten in deze bouillon. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een ingevette ovenschaal. Gooi de bouillon niet weg!
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Was de spinazie grondig. Schil en snipper de sjalotten. Verhit een klontje boter in een pan en bak hierin de sjalotten glazig. Voeg de spinazie toe en laat deze in ruim 5 minuten slinken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Smelt in een andere pan 30 gram boter en voeg de bloem toe. Roer goed door. Giet er dan voorzichtig en al roerend 250 ml. van de aspergebouillon en 250 ml. melk bij. Goed blijven roeren en even opkoken. Laat 5 minuten koken en haal dan van het vuur. Roer 30 gram van de Parmezaanse kaas door de saus. Neem wat van de saus uit de pan en roer dit om met de eidooier. Doe het geheel weer terug bij de saus. Breng met zout en peper op smaak.
Schep de spinazie over de asperges in de ovenschaal en giet de saus erover. De overige Parmezaanse kaas erover strooien en wat vlokjes boter erover verdelen. Zet de schotel in de voorverwarmde oven en laat in 20 tot 30 minuten mooi kleuren en garen.
Serveer de gegratineerde asperges met spinazie met krieltjes of bijvoorbeeld roseval aardappeltjes.
Tafel lekker!
Dit is een topper!
Ik heb er een varkenshaasje bij geserveerd met krielaardappeltjes die (eerst gekookt) nog 5 minuten meegebakken zijn met het varkenshaasje.
Lekker!
Klinkt helemaal goed Pascal. Leuk dat je het deelt!
Waarom kunnen recepten van lekkertafelen.nl toch niet geprint worden?