• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Een heerlijke ovenschotel met een bijna vergeten kool

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
1
3
Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Gegratineerde ovenschotel met groene kool – Er zijn meerdere redenen om een ovenschotel op tafel te zetten. Dit recept is eenvoudig te maken en door het verwarmen in de oven smelten de smaken samen tot een heerlijk gerecht. Het korstje is ook een goede reden om een ovenschotel te maken, dit keer is het een heerlijke laag gegratineerde kaas. De geur alleen al doet je watertanden.

Een gegratineerde ovenschotel met groene kool of savooie kool

Een kool met twee benamingen, die helaas erg slecht verkrijgbaar is. En dat is iets wat eigenlijk onbegrijpelijk is, er is bijna geen supermarkt die de kool verkoopt, zelfs een gesneden of diepvries variant van de groente niet. Voor de groene kool moet je dus echt naar de groenteboer, die heeft hem vaak wel. Het is echt de moeite waard om eens een groene kool te kopen. De smaak en structuur is in vergelijking met andere kolen vrij zacht. Kook de kool zeker voor het recept van de gegratineerde ovenschotel met groene kool niet te gaar, want in de oven gaart de kool nog een beetje na.

Groene kool wordt steeds meer een vergeten groente. Zonde!

Laagjes met een missie

De manier van opbouwen van een ovenschotel is vaak met een reden. Bij de gegratineerde ovenschotel met groene kool is de volgorde van het recept net iets anders dan gebruikelijk. Het gehaktmengsel komt op de kool waardoor de jus en dus ook de smaak naar beneden zakt tijdens het verwarmen. Je hoeft de groene kool dus alleen maar kort te koken. Het gehakt wordt samen met de ui en de appel flink op smaak gebracht met kerriepoeder en afgemaakt met zure room. Hierdoor krijg je een heerlijk frisse saus die perfect samengaat met de groene kool.

1 kool voor 2 maaltijden

Een kool is vaak voldoende voor twee maaltijden, dus je snijdt de kool doormidden, gebruikt de helft voor dit recept en legt een helft in de koelkast. Vaak wordt die tweede helft vergeten, waardoor hij er niet erg lekker meer uitziet en alsnog op de composthoop belandt. Dit is zonde, voedselverspilling kan echt niet meer. Daarom de tip: snijd en kook de kool helemaal, dat is maar een keer werk en afwas en de gekookte kool is een paar dagen in de koelkast houdbaar. De ene helft gebruik je in de gegratineerde ovenschotel en de andere helft gebruik je voor een ander recept, als een stamppot of je serveert hem met een sausje bij een balletje met jus en gekookte aardappels.

Savooiekool

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 700 gram groene kool
  • 1 kilo bloemige aardappels
  • 1 flinke ui
  • 1 flinke Jonagold appel
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • een kopje warme melk
  • 25 gram boter
  • 200 ml zure room
  • 150 gram geraspte jong belegen kaas
  • 1 eetlepel paneermeel
  • een beetje boter om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een gegratineerde ovenschotel met groene kool:

Snijd de groene kool in fijne reepjes en was de kool grondig. Kook de kool in ongeveer 10 minuten in water met zout beetgaar, giet af en spoel direct koud om doorgaren te voorkomen.

Schil de aardappels en kook ze gaar, maak er samen met de boter en de melk een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Snijd de ui en de appel in blokjes. Verhit een beetje boter in een pan en bak daarin het gehakt rul. Voeg er de ui aan toe, en breng alles royaal op smaak met kerrie, zout en peper. Voeg de appelstukjes toe en bak die kort mee tot ze iets zachter zijn. Voeg de zure room toe en kook alles even kort door. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Neem een ovenschotel en bedek de bodem met 1/3 van de aardappelpuree. Verdeel hierover de groene kool met daarop het gehaktmengsel. Bedek alles met de resterende aardappelpuree en strijk dit mooi glad. Strooi een beetje paneermeel op de ovenschotel en daarover de kaas. Zet de ovenschotel met groene kool 20-30 minuten in een oven van 200 graden tot de kaas mooi goudbruin gegratineerd is.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroente
DeelPin5VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Reacties 3

  1. Connie Derks says:
    2 jaar geleden

    Zure room schift inderdaad sneller dan crème fraîche omdat er minder vet in zit. Het risico is vrij klein en niet storend. Wil je liever crème fraîche gebruiken dan mag dat natuurlijk altijd.

    Beantwoorden
  2. Floor says:
    2 jaar geleden

    Even een vraagje, gaat de zure room niet schiften als die verwarmd wordt?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!