Gratin van zoete aardappel met feta – Dit is een ovenschotel die je met trots op tafel zet, het is een plaatje om te zien. De prachtige frisse oranje kleur van de mooie plakjes zoete aardappel vormen een perfecte match met die stukjes witte feta. De noten zorgen voor een lekkere bite. Het is dus niet alleen een feestje om te zien, maar ook om te eten.
Met verse ingrediënten heel simpel iets lekkers maken met heel veel smaak
Zelf je eten maken is echt veel lekkerder. Klinkt logisch toch? Maar echt, hoe leuk is het om met een paar verse ingrediënten een fantastische maaltijd op tafel te toveren. Een gratin van zoete aardappel met feta is daar een geweldig voorbeeld van. Je hebt zoete aardappelen, en je hebt ECHTE feta.
Als je aardappelen wil gratineren, denk je snel aan room en boter. Maar bij zoete aardappelen past dat niet zo goed. Een dressing van olie, sinaasappel, gember, honing en tijm maakt een feestje van die zoete aardappel. Zo ontstaat een heerlijke frisse gratin. Top af met echte feta, nee, niet die witte kaas pakken, gewoon echte feta. Dat geeft zoveel meer smaak. Echte feta is serieus 100 keer lekkerder dan witte kaasblokjes die erop moeten lijken. O, en die feta combineer je dan met noten. Zo krijgt de gratin van zoete aardappel met feta ook nog eens een heerlijke crunch.
Het feest van zelf een gratin van zoete aardappel met feta maken
Zelf koken? Nee joh, dat kost tijd. Daar heb ik geen zin in, hoor. Herken je dat? Probeer dan eens voor één keer dit makkelijke recept. Een gratin van zoete aardappel met feta. Natuurlijk kost dat heel even tijd en energie, maar het is absoluut de moeite waard. Waarom? Allereerst omdat iets wat je zelf maakt lekkerder is. Dat is altijd zo, als je een beetje kunt koken dan, hè. Maar er is meer. Want een standaard aardappelgratin kun je kant-en-klaar kopen. Dat haal je, dat eet je op, en dat is ook alles.
Om zelf een gratin van zoete aardappel te maken moet je de zoete aardappels schillen en in schijfjes snijden. Ja, dat is werk. En dan moet je die schijfjes ook nog eens in een mooie cirkel in de vorm leggen. Nog meer werk. Maar hé, dan heb je ook wel wat, hè. Straks komt er een fantastische gratin van zoete aardappel met feta uit de oven. Wedden dat je die met super veel trots op tafel zet? Je hebt hem zelf gemaakt, met mooie smaakmakers en hij ziet er prachtig uit. Wat wil je nog meer?
Wat maak je dan?
Als je een gratin van zoete aardappel met feta maakt, maak je ook echt iets bijzonders. Een gratin wordt meestal van aardappelen gemaakt. Nu gebruik je zoete aardappel, en dat is hartstikke gezond. Die zoete aardappel zit vol vezels en vitaminen, maar er zit minder zetmeel in en dat maakt het dus veel lichter. Toch is dit een echt voedzame gratin. Je hebt eigenlijk al genoeg aan dit gerecht. Wil je het aanvullen? Serveer er dan een frisse salade bij. De gratin van zoete aardappel is vegetarisch, maar je kunt natuurlijk prima aanvullen met een stukje vlees of vis. Kies dan bij voorkeur voor varkensvlees of kip, omdat dat uitstekend past bij de smaakmakers in de gratin.
Bereik een wauw effect door de zoete aardappel mooi in de vorm te leggen
Wil je een echt wauw effect? Neem dan even de moeite om ze er mooi in te leggen.
Als je de plakjes zoete aardappel gemengd hebt met de dressing maak je er eerst stapeltjes van. Zoek een beetje dezelfde maat op. Die stapeltjes leg je plat tegen elkaar in de ingeoliede vorm. Als je bijna rond bent duw je de plakjes ietsjes plat zodat ze in een waaier komen te liggen. Neem de mooiste voor de buitenkant, want dat blijft zichtbaar. De binnenkant zie je later niet meer, dus daarvoor gebruik je de kleinere en minder mooie plakjes.
Het lijkt misschien een hele klus om die plakjes voor de gratin van zoete aardappel met feta zo mooi in het rond te leggen. Het hoeft ook niet, maar het ziet er wel mooi uit.
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Gratin van zoete aardappel met feta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg zoete aardappels
- 1 sinaasappel
- 50 ml olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel geraspte verse gember
- 3 takjes tijm
- 1 theelepel zout
- peper
- 200 gram feta
- 100 gram gemengde noten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gratin van zoete aardappel met feta:
Schil de zoete aardappels en spoel ze schoon.
Snijd er dunne schijfjes van, dit gaat het mooiste met een mandoline.
Maak de dressing, rasp hiervoor 2 theelepels schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit.
Doe dit samen in een kom met de geraspte gember, de olijfolie, de honing, zout en peper en de blaadjes van 2 takjes tijm.
Doe de aardappelschijfjes bij de dressing en hussel alles even goed door elkaar.
Maak stapeltjes van gelijke grootte van de aardappels.
Besmeer een ovenschaal dun met een beetje olie en leg de aardappels dakpansgewijs in de schaal. Zorg ervoor dat de buitenrand er mooi strak uitziet.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in een oven van 190 graden.
Haal de folie eraf en zet de schaal 15 minuten terug zodat het vocht kan verdampen.
Test met een vork of de aardappels gaar zijn. Zet ze anders nog even terug.
Strooi de feta over de aardappelschijfjes, maar hou de rand vrij.
Hak de noten grof en strooi die samen met de resterende blaadjes tijm over de gratin van zoete aardappel.
Zet de schaal kort terug in de oven of onder een grill tot de kaas gesmolten is en begint te verkleuren.
Haal de schaal uit de oven en geef de ovenschotel net dat beetje extra door er honing over te druppelen en zwarte peper er boven te vermalen.
Tafel lekker !!