Verse groente ovenschotel met gehakt en een bijzondere bechamel – Deze schotel is gemaakt met een bijzondere en verrassend lekkere bechamel saus met bloemkool als basis. De schotel bevat wel 5 soorten groente en heerlijk gekruid rundergehakt.
Veel verse groenten
Wanneer je deze groente ovenschotel eet heb je echt niet het idee dat je zoveel groenten aan het eten bent. De groentes hebben allemaal een andere structuur dus het is heel prettig eten. Door de zoete aardappel en de aubergine te roosteren in een hete oven zijn deze lekker vol van smaak en stukken minder vet dan dat je deze in een pan zou voorbakken. En het is handiger zo in de oven, deze moet toch al aan voor de schotel dus waarom niet eerst gebruiken om te garen.
Een gezonde keus: Eet minimaal 250 gram groenten per dag
Aubergines
Aubergines worden in de mediterrane landen erg veel gegeten. Ze zijn zacht van smaak en zijn perfect in ovenschotels. Ik gebruik deze ook vaak in een saus voor pasta omdat ze een volle romige smaak hebben en de saus enigszins binden. Door het gebruik van aubergine kun je ook minder gehakt gebruiken zonder dat iemand dit in de gaten heeft.
Een bijzondere bechamel
We kennen allemaal de bechamel saus wel, heerlijk maar zo calorierijk dat we hem niet teveel willen gebruiken. Nu kwam ik laatst op het net deze bloemkool bechamel tegen en dacht die gaan we proberen. Het klinkt raar een saus van bloemkool maar ik moet zeggen hij is heerlijk en komt zeer zeker vaker op tafel hier. Deze saus heeft 2 grote voordelen tegenover de traditionele bechamelsaus. Hij bevat stukken minder calorieën en koolhydraten en je krijgt automatisch meer groenten binnen.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Groente ovenschotel
Ovenschotel voor 4 grote eters
- 2 grote zoete aardappels
- 2 aubergines
- 3 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 kleine bloemkool
- 300 gram spinazie
- 200 gram geraspte oude kaas
- zout/peper/nootmuskaat
- 500 gram rundergehakt
- shoarma kruiden naar smaak
- 6 eetlepels olijfolie
- rozemarijn en tijm
- 50 ml melk
De groente voorbereiden:
Maak een kruidenolie door de olijfolie samen met een takje rozemarijn en wat tijm te mengen. Doe er wat zout en peper bij. Snij de aubergine in plakken van 1 cm dikte en meng deze met 1/3 van het oliemengsel. Leg de plakjes op een met bakpapier belegde bakplaat en schuif dit voor ongeveer 20 minuten in een oven van 220 graden. Schil ondertussen de zoete aardappel en snij hier zo dun mogelijke plakjes van. Meng ook deze met een gedeelte van de kruidenolie. Leg deze net als de aubergine op een bakpapier en bak deze ook 20 minuten. Indien je een hetelucht oven hebt kun je ze beide gelijk bakken. Was de spinazie en laat deze goed uitlekken. Het is bij deze schotel geen probleem als je van de ene groente wat meer en de andere wat minder gebruikt. De ene aardappel is de andere niet dus pas dit aan naar wens.
De saus voorbereiden:
Snij roosjes van je bloemkool en kook deze in een klein beetje water beetgaar. Snipper 1 ui en bak deze met 1 teentje knoflook, wat peper en zout tot de ui zacht is. Zorg ervoor dat de ui niet bruin wordt omdat deze verwerkt wordt in de bloemkoolbechamel. Doe de gare bloemkool samen met de melk, het uimengsel en 50 gram van de kaas in een blender en blender dit tot een egale saus. Dit kan natuurlijk ook met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat melk toe wanneer de saus erg dik is.
Het gehakt rul bakken:
Snipper de rest van de uien en bak deze samen met het gehakt de knoflook en shoarmakruiden naar smaak tot het gehakt mooi bruin en rul is.
De schotel samenstellen:
Smeer de schotel in met het overgebleven oliemengsel. Begin met de helft van de zoete aardappel plakjes, leg daarop de helft van de aubergine. Lepel er een paar lepels van de bloemkoolbechamel over en verdeel hierover het gehele gehaktmengsel. Maak nu weer een laag van de overgebleven aubergine. Leg een dikke laag rauwe spinazie op het gehakt en verdeel er de rest van de bloemkoolbechamel overheen. Dek de groente ovenschotel af met de rest van de zoete aardappel en strooi er de kaas overheen. Bak de groente ovenschotel een half uurtje in een oven van 175 graden.
Tafel Lekker!
Ik ga ervan uit dat aubergine en zoete aardappel in een voorverwarmde oven van 220 graden moeten?
Dat klopt Ingrid. Dus 20 minuten voor de aubergine en daarna 20 minuten voor de zoete aardappel. Alleen als je een hetelucht oven hebt kun je ze tegelijkertijd garen.
Heb de groente ovenschotel met gehakt en een bijzondere bechamel gemaakt. Super lekker en door de verschillende groenten ook nog eens makkelijk een dag extra te eten. Echt heerlijk.
Over een aantal weken kook ik voor 10 mensen en dit recept is goed te doen. Hartelijk dank. Iedere week geniet ik weer van jullie site. TOP
Wat leuk dat je dit deelt ? en succes met je koken voor 10 mensen. Dat is altijd een leuke uitdaging ?