Hachis Parmentier – Dat klinkt heel chic, maar eigenlijk gaat het hier om een heel simpel gerecht. Hachis Parmentier is een eenvoudige ovenschotel met gehakt, die al eeuwenlang in Frankrijk wordt gegeten en nog steeds, vooral in huiselijke kring, heel erg populair is. Het gerecht bestaat uit twee of drie lagen. Een of twee lagen aardappelpuree, met daaronder of ertussen een laag rul gebakken gehakt, dat met wat kruiden op smaak wordt gebracht. Een prima ovenschotel voor een gewone, doordeweekse avond dus.
Hachis Parmentier, ooit bedacht om mensen aardappels te laten eten
Hachis Parmentier maak je met rundergehakt. Natuurlijk kun je ook half-om-half gehakt of lamsgehakt gebruiken als je dat lekkerder vindt. Kies vooral het soort vlees dat jou aanspreekt. In de tijd van Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813), de bedenker van dit gerecht, maakte men de ovenschotel van restjes fijngehakt vlees (‘hachis’ is ‘fijnhakken’ in het Nederlands). Dit kan natuurlijk nog steeds. Zo maak je restjes mooi op. Overigens was meneer Parmentier de man die onderzoek deed naar de aardappel en tot de conclusie kwam dat die niet alleen geschikt was om als veevoer te dienen, maar ook heel geschikt is voor menselijke consumptie. Zo ontstond dus de beroemde Franse klassieker Hachis Parmentier, die men nog steeds in veel huishoudens eet.
In Frankrijk zijn aardappels een groente…
In tegenstelling tot Parmentier heb jij de beschikking over heel veel soorten aardappels. Kies voor een lekker kruimig kokende soort. Daarmee maak je heel makkelijk een heel smeuïge aardappelpuree. Nu is het zo dat men in Frankrijk aardappels beschouwt als een groente en niet speciaal als een bron van koolhydraten die je naast andere groenten serveert. Als Nederlander trek je nu dus de conclusie dat Hachis Parmentier geen volwaardige maaltijd is. Vanuit Nederlands perspectief is dat dan ook zo. Je lost dat ‘probleem’ heel makkelijk op. Je serveert naast de ovenschotel een lekkere, frisse, groene salade. Of je verwerkt wat groenten, bijvoorbeeld stukjes wortel, in de laag gehakt. Je kunt er natuurlijk ook gewoon een gekookte groente apart bij serveren.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Hachis Parmentier
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram kruimig kokende aardappels
- 100 ml melk
- 1 ei
- 75 gram roomboter
- nootmuskaat
- 500 gram rundergehakt
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- olie of boter om in te bakken
- een scheut rode wijn
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 eetlepel verse oregano
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- twee eetlepels verse peterselie
- zout en peper
- 75 gram vers geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Hachis Parmentier:
Snipper de ui en hak de knoflook en de tuinkruiden fijn.
Rasp de kaas.
Schil de aardappels en kook ze gaar in wat water met zout. Giet ze af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg de boter, het ei en de melk toe en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper en zet even opzij.
Verhit ondertussen in een braadpan wat boter of olie en bak daarin het gehakt rul.
Voeg het gerookte paprikapoeder, de ui en de knoflook toe en bak ze mee tot ze glazig zijn. Blus af met een scheutje rode wijn. Voeg de oregano en de tijm toe en laat zachtjes pruttelen tot de ui gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Roer de peterselie door het gehakt.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem. Daarbovenop verdeel je het gehakt. Als laatste verdeel je de overgebleven aardappelpuree over het gehakt. Strijk glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
Bestrooi de Hachis Parmentier met de kaas.
Plaats de schaal ongeveer 20 minuten in de oven en laat het gerecht goed warm worden en de kaas smelten en licht kleuren.
Serveer de ovenschotel met een frisse, groene salade.
Tafel lekker !!