Knapperige bloemkool ovenschotel – Bloemkool is een van de meest populairste groenten in Nederland. De groente is dan ook erg veelzijdig en makkelijk te verwerken. De knapperige ovenschotel met bloemkool is een echt verrassende manier om bloemkool te serveren. Heerlijk knapperige laagjes deeg gevuld met aardappel, bloemkool en een heerlijk romige gorgonzola.
Bloemkool; lekker en veelzijdig
De knapperige bloemkool ovenschotel is geweldig lekker als maaltijd, het is een perfecte ovenschotel voor een dagje zonder vlees. In de ovenschotel zitten zoveel verschillende smaken en structuren dat je het vlees echt niet mist.
Het is een makkelijke ovenschotel die vrij snel gemaakt is. Het meeste werk is het kort voorkoken van de aardappels en de bloemkool. Vergeet het maken van een kaassaus, de gorgonzola smelt lekker tussen de stukken bloemkool als de ovenschotel knapperig staat te worden in de oven.
Een echt knapperige ovenschotel
Dat knapperige korstje van de bloemkool ovenschotel ziet er niet alleen erg mooi uit, het knispert zo lekker in de mond en is echt een toevoeging voor de smaak. En het leuke is dat het heel makkelijk te maken is. Je gebruikt hiervoor filodeeg. Dit besmeer je lichtjes met een beetje gesmolten boter of olie en het wordt tijdens het bakken heerlijk krokant. Zo bereik je met een kleine moeite een geweldig lekker resultaat.
Zacht romige gorgonzola
Gorgonzola is een blauwschimmelkaas uit Italië. De kaas is verkrijgbaar in een zachte smaak (dolce) of in een scherpere variant (picante). De dolce is romiger en voller van smaak dan de iets drogere en pikante gorgonzola. Voor de knapperige bloemkool ovenschotel is gebruikgemaakt van de dolce om de smaak niet te veel te laten overheersen, zodat ook de kinderen ervan kunnen meegenieten. De dolce smelt ook zo lekker tussen de bloemkool tijdens het bakken. Ben je echt geen liefhebber van blauwe kaas? Kies dan voor brie, camembert of een kruidenroomkaas.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas
Minstens net zo beroemd als zijn Franse broertje Roquefort is de blauwschimmel Gorgonzola. Lekker Tafelen vertelt over deze pittige Italiaan!
Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola
Print receptIngrediënten voor dit recept
- pakje filodeeg
- 1 bloemkool
- +/- 400 gram aardappelen
- 300 gram gorgonzola
- gesmolten boter of olie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 2 theelepels ras el hanout of kerriepoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een knapperige bloemkool ovenschotel:
Snijd de bloemkool in grove stukken en kook die 5 minuten voor. Haal de stukken gelijk uit het water zodat ze niet te zacht worden. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Kook ze beetgaar in water met zout.
Neem een ovenschaal of springvorm van 28 cm doorsnede en smeer die in met wat boter of olie. Je kunt de bodem bekleden met bakpapier, maar dit is niet echt nodig en niet handig bij het aansnijden van de ovenschotel.
Haal het filodeeg uit de verpakking, neem een vel deeg en bestrijk dit licht met boter. Leg in de vorm en laat het deeg iets over de rand hangen. Herhaal dit tot je 3 vellen deeg in de vorm hebt.
Verdeel er de aardappels overheen en leg er nogmaals 3 plakjes filodeeg met boter op.
Verdeel de bloemkool en de kaas over de deegplakjes en bestrooi met een beetje Ras el Hanout.
Besmeer de rest van de deegplakjes ook met boter en knijp ze samen tot een rommelig geheel. Vouw het overhangende deeg over de bloemkool en leg de rest van het deeg boven op de bloemkool. Bestrooi met sesamzaadjes.
Zet de ovenschotel ongeveer 45 minuten in een oven van 175 graden, tot die een mooie goudbruine kleur heeft gekregen. Controleer de kleur van je ovenschotel na een half uur, kleurt het te hard, zet de oven dan terug naar 150 graden. De oventijd is per oven verschillend, controleer daarom altijd of je producten gaar zijn en niet te hard verkleuren. Serveer de knapperige bloemkool ovenschotel direct.
Tafel lekker !!
Heb het gisteren dan eindelijk gemaakt. Heerlijk. Maar een vel (filo) DEZE? Het is toch Het vel? Dus: dit.
Pas toch op met dat Nederlands…..
Zeker Gerard! Gelukkig was het lekker ?
Ga het volgende week maken
Lekker laat je ons weten hoe het bevallen is?
Deze ovenschotel was verrukkelijk. Ik had in plaats van de zachte gorgonzola de pittige genomen (wel iets minder dan in het recept stond). Ik ga deze vaker maken.