• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek

Een heerlijke ovenschotel voor het najaar en de winter

0
Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spekjes

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek – Je ziet ze in het najaar en de winter weer liggen op de markt, bij de groenteboer en soms ook wel in de supermarkt. De knol met de geel-paarse schil en de mooie, zacht gele binnenkant. Oftewel koolraap. Je zou het niet verwachten, maar die knol hoort tot de familie van de kool. De laatste jaren werd koolraap een beetje tot de vergeten groenten gerekend, maar inmiddels zie je ze wel weer meer opduiken.

Dus, als je koolrapen ziet liggen als je boodschappen doet, neem er eens een mee. Al is het maar om de koolraapovenschotel met paddenstoelen eens te maken. Zoek er wel een uit die hard aanvoelt, met een gladde schil. Als de schil er wat gerimpeld uitziet, is de koolraap oud. Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden. En vers is echt veel lekkerder!

Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden, ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden

Koolraapovenschotel met paddenstoelen, een gerecht vol smaak

Onderstaand een recept voor een koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek. Een lekker recept voor het hele gezin. Zo’n ovenschotel is natuurlijk hartstikke makkelijk en je tafelgenoten worden in de meeste gevallen enthousiast als er een ovenschotel op tafel komt. In vroeger tijden werd koolraap vaak met een melksausje geserveerd, wat lang niet iedereen lekker vindt. In deze ovenschotel is de koolraap goed aanwezig en toch zal iedereen enthousiast zijn en zich afvragen wat er in zit. Daarnaast gebruik je ook lekker veel paddenstoelen. Naast voedzaam & gezond voeg je smaak toe door het gebruik van knoflook, tijm en salie. En ook de spekreepjes en de oude kaas geven het gerecht volop smaak.

Tip: De koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek kun je vooraf maken en later afbakken. Laat hem dan afkoelen en bewaar in de koelkast.

Koolraap

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken

Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 koolraap van ongeveer een kilo, geschild en in blokjes
  • 600 gram gemengde paddenstoelen, in stukjes
  • 2 rode uien, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 6 blaadjes verse salie, gesneden
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek:

Kook de koolraap gaar in water met wat zout. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Giet af en laat even uitdampen.

Bak ondertussen in een koekenpan met een antiaanbaklaag de spekreepjes uit. Je hoeft hier geen olie of boter bij te gebruiken, er komt genoeg vet uit het spek.

Als de spekjes bijna uitgebakken zijn voeg je de ui, knoflook, tijm en salie toe. Bak die mee tot de ui zacht is. Dan doe je de paddenstoelen erbij. Bak ze mee tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Doe het paddenstoelenmengsel in een ovenschaal en schep de koolraap er door heen. Strooi de geraspte kaas er over.

Bak de koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek nog 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.