• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek

Een heerlijke ovenschotel voor het najaar en de winter

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spekjes

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek – Je ziet ze in het najaar en de winter weer liggen op de markt, bij de groenteboer en soms ook wel in de supermarkt. De knol met de geel-paarse schil en de mooie, zacht gele binnenkant. Oftewel koolraap. Je zou het niet verwachten, maar die knol hoort tot de familie van de kool. De laatste jaren werd koolraap een beetje tot de vergeten groenten gerekend, maar inmiddels zie je ze wel weer meer opduiken.

Dus, als je koolrapen ziet liggen als je boodschappen doet, neem er eens een mee. Al is het maar om de koolraapovenschotel met paddenstoelen eens te maken. Zoek er wel een uit die hard aanvoelt, met een gladde schil. Als de schil er wat gerimpeld uitziet, is de koolraap oud. Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden. En vers is echt veel lekkerder!

Koop zeker geen zakjes voorgesneden koolraap als je ook een hele kunt vinden, ze zijn makkelijk schoon te maken en te snijden

Koolraapovenschotel met paddenstoelen, een gerecht vol smaak

Onderstaand een recept voor een koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek. Een lekker recept voor het hele gezin. Zo’n ovenschotel is natuurlijk hartstikke makkelijk en je tafelgenoten worden in de meeste gevallen enthousiast als er een ovenschotel op tafel komt. In vroeger tijden werd koolraap vaak met een melksausje geserveerd, wat lang niet iedereen lekker vindt. In deze ovenschotel is de koolraap goed aanwezig en toch zal iedereen enthousiast zijn en zich afvragen wat er in zit. Daarnaast gebruik je ook lekker veel paddenstoelen. Naast voedzaam & gezond voeg je smaak toe door het gebruik van knoflook, tijm en salie. En ook de spekreepjes en de oude kaas geven het gerecht volop smaak.

Tip: De koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek kun je vooraf maken en later afbakken. Laat hem dan afkoelen en bewaar in de koelkast.

Koolraap

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken

Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 koolraap van ongeveer een kilo, geschild en in blokjes
  • 600 gram gemengde paddenstoelen, in stukjes
  • 2 rode uien, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 6 blaadjes verse salie, gesneden
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek:

Kook de koolraap gaar in water met wat zout. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Giet af en laat even uitdampen.

Bak ondertussen in een koekenpan met een antiaanbaklaag de spekreepjes uit. Je hoeft hier geen olie of boter bij te gebruiken, er komt genoeg vet uit het spek.

Als de spekjes bijna uitgebakken zijn voeg je de ui, knoflook, tijm en salie toe. Bak die mee tot de ui zacht is. Dan doe je de paddenstoelen erbij. Bak ze mee tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Doe het paddenstoelenmengsel in een ovenschaal en schep de koolraap er door heen. Strooi de geraspte kaas er over.

Bak de koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek nog 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Reacties 3

  1. Nachtvlinder says:
    4 jaar geleden

    Mmm zin in! In plaats van spekjes ga ik pittige stukjes oesterzwam er doorheen doen. Benieuwd!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 jaar geleden

      Dat klinkt als een goed alternatief voor de spekjes, Nachtvlinder. Laat je ons weten hoe het smaakte?

      Beantwoorden
      • Nachtvlinder says:
        4 jaar geleden

        Het was heerlijk! We hebben gesmuld. Ik ga dit recept onthouden.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief