Lasagne met zalm – een lasagne barstensvol groente en vis met een verrassend krokant laagje waar de hele familie van zal genieten.
En lasagne met een WOW-effect
Als je het over lasagne hebt, wordt al snel gedacht aan de ovenschotel met laagjes pastadeeg met een gehakt-tomatensaus. Maar lasagne is een gerecht waar meer mee kan en dat bewijst dit makkelijke recept voor lasagne met zalm en veel groenten. De tomatensaus sla je vandaag over, want je gaat een bechamelsaus maken waardoor de ovenschotel heerlijk romig en zacht van smaak wordt. Dit zet je straks graag op tafel en dit wordt enthousiast ontvangen. Schenk er een glas witte wijn bij in en het wordt een bourgondische avond.
Bijpassende wijn
Als je de lasagne met zalm, spinazie en bechamelsaus echt compleet wil maken serveer je er een passende wijn bij. Kies voor een Chardonnay met een lichte houtlagering, neem een frisse Sauvignon Blanc, een nog lichtere Pinot Gris of kies voor een Spaanse Verdejo.
De verse zalm gaat rauw in de lasagne
Een lasagne met zalm moet natuurlijk vooral de zalm de nodige aandacht krijgen. Om een gortdroge zalm te voorkomen doe je de zalm rauw in de ovenschotel. De zalm gaart namelijk snel. Daarom gaar je de vis niet eerst, maar laat je die meegaren met de lasagnebladen. Zo blijft de verse zalm lekker sappig.
Geef de lasagne met zalm een heerlijk krokant korstje met chips
Het lekkerste van een ovenschotel is toch wel de combinatie van een krokant korstje met daaronder een smeuïge ovenschotel. Het contrast van knapperig en zout met romig en zacht vindt iedereen lekker. Dat krokante zoutige korstje maak je heel makkelijk door wat chips grof te verkruimelen. Bij de lasagne met zalm is cheese union of bolognese chips erg lekker, maar je kunt ieder andere chips smaak gebruiken.
Afblijven!
Even een extra tip. Als de lasagne uit de oven komt moet je die even laten staan. Dat wordt vaak vergeten. Door de lasagne even te laten rusten wordt die steviger. Je voorkomt dan dat de lasagne op het bord uit elkaar schuift. Je hebt een uur in de keuken gestaan voor die mooie en lekkere lasagne met zalm, dan wil je die natuurlijk ook goed presenteren.
Spinazie en pasta; een perfecte match
Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.
Ovenschotels met verse zalm
Ben jij ook zo gek op verse zalm? En dan in het bijzonder ovenschotels met verse zalm? Lekker Tafelen verzamelde de lekkerste voor je!
Lasagne met zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram verse zalm
- 2 kleine courgettes
- 250 gram spinazie
- 2 bolletjes mozzarella
- 1 rode paprika
- 60 gram bloem
- 60 gram boter
- 300 gram melk
- 300 gram warme bouillon
- 3 takjes verse dille
- een pakje verse lasagnebladen
- 50 gram chips
- olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne met zalm:
Snijd de courgette in plakken en bak ze in een beetje olie tot ze zacht zijn en bestrooi ze met zout en peper. Zet opzij.
Snijd de paprika in kleine blokjes.
Roerbak de spinazie heel kort zodat die slinkt.
Snijd de zalm in dunne plakjes of blokjes.
Hak de dille grof.
Trek de mozzarella in stukken.
Maak een bechamelsaus door de boter te smelten. Voeg er de bloem aan toe en gaar ze samen kort door.
Voeg er de warme bouillon aan toe, blijf goed roeren en kook even door.
Voeg er nu in gedeeltes de melk aan toe tot je een mooie gladde bechamel saus hebt die dunner is dan normaal.
Voeg eventueel nog iets extra melk toe tot dik vloeibaar.
Kook de saus al roerende goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de bechamelsaus voor de lasagne met zalm in 3 delen.
Doe één deel bechamelsaus samen met de paprika bij de spinazie. Roer door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Meng het tweede deel bechamelsaus met de dille.
Het derde deel bechamelsaus zet je opzij.
Verdeel de helft van de courgetteplakken over de bodem van de ovenschotel.
Leg er een laagje lasagnebladen op.
Verdeel hierover de helft van het spinaziemengsel weer gevolgd door lasagnebladen.
Verdeel er nu gelijkmatig de helft van de vis over en bestrooi met wat peper.
Bedek de zalm met de helft van de bechamelsaus met dille en dek weer af met lasagnebladen. Herhaal alles nog een keer.
Verdeel op de bovenste laag lasagnebladen de mozzarella en verdeel er het laatste deel bechamelsaus over.
Bestrooi met de chips die je grof verkruimeld.
Zet de lasagne met zalm 30 tot 45 minuten in een oven van 180 graden tot de lasagne gaar is en een mooie gelijkmatige goudbruine korst heeft.
Laat de lasagne met zalm minimaal 10 minuten staan voor je die aansnijdt.
Tafel lekker !!