• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Moussaka; het lekkerste Griekse comfortfood

Een beetje bewerkelijk, maar met groots resultaat!

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Moussaka

Moussaka – Ook de Grieken kennen comfortfood. En moussaka is daar het perfecte voorbeeld van. De heerlijke, goed gevulde ovenschotel, wordt opgebouwd uit verschillende laagjes aubergine, aardappels, tomatengehaktsaus en afgetopt met een lekkere laag bechamelsaus. Het gerecht is wat bewerkelijk om te maken, maar daarna zet je wel iets op tafel. Een betere manier om herinneringen aan je vakanties in Griekenland is er niet. Onze variant van moussaka is vast niet 100% authentiek, maar het is zeker dat hij wel erg lekker is. Ga jij hem proeven?

Moussaka is eigenlijk helemaal niet Grieks

Weet je dat moussaka van oorsprong helemaal geen Grieks gerecht is, maar afkomstig uit de Arabische keuken? Moussaka is dan ook een Arabisch woord, en het wordt vertaald als ‘fris’. Dat klinkt misschien wat vreemd voor een gerecht dat bekend staat als een warme ovenschotel, maar in de Arabische keuken wordt moussaka meestal koud, als een soort salade gegeten. De Griekse variant van het gerecht zou in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld zijn door de Griekse kok Tselementes. Hij had zichzelf ten doel gesteld om alle gerechten die afkomstig waren uit het Ottomaanse Rijk uit de Griekse keuken te verbannen. Daarvoor schreef hij een kookboek waarin hij een recept schreef voor Griekse moussaka.

Rundergehakt, lamsgehakt, half-om-half?

Als je verschillende recepten voor moussaka naast elkaar zet zul je vaak lamsgehakt als bestanddeel tegenkomen. Tegenwoordig wordt dat vaak vervangen door half-om-half of rundergehakt. In het recept in dit artikel is rundergehakt gebruikt, heb je liever lamsgehakt of half-om-half, dan kun je dat gewoon vervangen in de ovenschotel.

Geen moussaka zonder aubergine

Een kenmerkend ingrediënt in een moussaka zijn natuurlijk de aubergines. Aubergine, ook wel bekend als eggplant, is een veelzijdige groente die in veel keukens over de hele wereld wordt gebruikt. Het is een gezonde, donkerpaarse vrucht die rijk is aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Aubergine heeft een zachte textuur en een neutrale smaak, waardoor de groente op veel manieren kan worden bereid en in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. Door de wat vlezige structuur wordt aubergine ook wel als vleesvervanger gebruikt.

Om erbij te eten:

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de infoDetails

Meer met ...

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Moussaka

Moussaka

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 750 gram vastkokende aardappels, in plakjes.
  • 750 gram tomaten, in kleine stukjes
  • 1 flinke eetlepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel piment
  • 150 ml rode wijn
  • 2 middelgrote aubergines, in de lengte in plakken gesneden
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 1 liter melk
  • 100 gram geraspte kaas, voor in de saus
  • 50 gram geraspte kaas om te bestrooien
  • 1 ei
  • een snufje nootmuskaat
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je moussaka:

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan, en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui en de knoflook toe en bak ze even mee. Doe de tomaten erbij, voeg de oregano, het piment, de kaneel, wat zwarte peper en wat zout toe en bak nog heel even. Blus af met de wijn. Breng alles aan de kook en laat de saus een uurtje op een laag vuurtje pruttelen.

Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak hierin de aardappelschijfjes goudgeel. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Als je een grillpan hebt, laat die dan goed heet worden. Smeer de plakken aubergine in met wat olijfolie en gril ze tot ze mooie bruine grillstrepen hebben. Leg de plakken even op een bord tot je de moussaka gaat opbouwen.

Smelt de boter in een kookpan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg de bloem toe, en bak die 3 minuten, terwijl je roert met een rubber spatel. Sla het bakken van de bloem niet over, want anders gaat de saus naar meel smaken omdat de bloem niet gegaard is. Vervolgens schenk je de melk in scheutjes en onder voortdurend roeren in de pan. Er ontstaat een dikke saus. Laat de saus heel even zachtjes doorkoken. Vervolgens klop je het ei met een garde door de saus. Laat de kaas in de saus smelten, en breng de saus op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Zet het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Nu ga je de moussaka opbouwen.

Leg de helft van de aardappels dakpansgewijs in een vuurvaste schaal. Daar bovenop schep je de helft van de vleessaus. Leg de helft van de plakken aubergine op de vleessaus. Vervolgens leg je daar de andere helft van de aardappels op. Daarop de andere helft van de vleessaus. Dek af met de laatste plakken aubergine. Schenk dan de bechamelsaus over het gerecht en bestrooi de moussaka met nog wat geraspte kaas.

Plaats de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de moussaka in ongeveer 30 minuten helemaal gaar en licht gekleurd.

Serveer direct. Lekker met een groene salade, of natuurlijk met een Griekse salade!

Tafel lekker !!

DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!