Moussaka – Ook de Grieken kennen comfortfood. En moussaka is daar het perfecte voorbeeld van. De heerlijke, goed gevulde ovenschotel, wordt opgebouwd uit verschillende laagjes aubergine, aardappels, tomatengehaktsaus en afgetopt met een lekkere laag bechamelsaus. Het gerecht is wat bewerkelijk om te maken, maar daarna zet je wel iets op tafel. Een betere manier om herinneringen aan je vakanties in Griekenland is er niet. Onze variant van moussaka is vast niet 100% authentiek, maar het is zeker dat hij wel erg lekker is. Ga jij hem proeven?
Moussaka is eigenlijk helemaal niet Grieks
Weet je dat moussaka van oorsprong helemaal geen Grieks gerecht is, maar afkomstig uit de Arabische keuken? Moussaka is dan ook een Arabisch woord, en het wordt vertaald als ‘fris’. Dat klinkt misschien wat vreemd voor een gerecht dat bekend staat als een warme ovenschotel, maar in de Arabische keuken wordt moussaka meestal koud, als een soort salade gegeten. De Griekse variant van het gerecht zou in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld zijn door de Griekse kok Tselementes. Hij had zichzelf ten doel gesteld om alle gerechten die afkomstig waren uit het Ottomaanse Rijk uit de Griekse keuken te verbannen. Daarvoor schreef hij een kookboek waarin hij een recept schreef voor Griekse moussaka.
Rundergehakt, lamsgehakt, half-om-half?
Als je verschillende recepten voor moussaka naast elkaar zet zul je vaak lamsgehakt als bestanddeel tegenkomen. Tegenwoordig wordt dat vaak vervangen door half-om-half of rundergehakt. In het recept in dit artikel is rundergehakt gebruikt, heb je liever lamsgehakt of half-om-half, dan kun je dat gewoon vervangen in de ovenschotel.
Geen moussaka zonder aubergine
Een kenmerkend ingrediƫnt in een moussaka zijn natuurlijk de aubergines. Aubergine, ook wel bekend als eggplant, is een veelzijdige groente die in veel keukens over de hele wereld wordt gebruikt. Het is een gezonde, donkerpaarse vrucht die rijk is aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Aubergine heeft een zachte textuur en een neutrale smaak, waardoor de groente op veel manieren kan worden bereid en in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. Door de wat vlezige structuur wordt aubergine ook wel als vleesvervanger gebruikt.
Om erbij te eten:
Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon
Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.
Check het recept of lees de infoDetailsMeer met ...
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Moussaka
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 500 gram rundergehakt
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 750 gram vastkokende aardappels, in plakjes.
- 750 gram tomaten, in kleine stukjes
- 1 flinke eetlepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel piment
- 150 ml rode wijn
- 2 middelgrote aubergines, in de lengte in plakken gesneden
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 1 liter melk
- 100 gram geraspte kaas, voor in de saus
- 50 gram geraspte kaas om te bestrooien
- 1 ei
- een snufje nootmuskaat
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je moussaka:
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan, en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui en de knoflook toe en bak ze even mee. Doe de tomaten erbij, voeg de oregano, het piment, de kaneel, wat zwarte peper en wat zout toe en bak nog heel even. Blus af met de wijn. Breng alles aan de kook en laat de saus een uurtje op een laag vuurtje pruttelen.
Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak hierin de aardappelschijfjes goudgeel. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
Als je een grillpan hebt, laat die dan goed heet worden. Smeer de plakken aubergine in met wat olijfolie en gril ze tot ze mooie bruine grillstrepen hebben. Leg de plakken even op een bord tot je de moussaka gaat opbouwen.
Smelt de boter in een kookpan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg de bloem toe, en bak die 3 minuten, terwijl je roert met een rubber spatel. Sla het bakken van de bloem niet over, want anders gaat de saus naar meel smaken omdat de bloem niet gegaard is. Vervolgens schenk je de melk in scheutjes en onder voortdurend roeren in de pan. Er ontstaat een dikke saus. Laat de saus heel even zachtjes doorkoken. Vervolgens klop je het ei met een garde door de saus. Laat de kaas in de saus smelten, en breng de saus op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Zet het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Nu ga je de moussaka opbouwen.
Leg de helft van de aardappels dakpansgewijs in een vuurvaste schaal. Daar bovenop schep je de helft van de vleessaus. Leg de helft van de plakken aubergine op de vleessaus. Vervolgens leg je daar de andere helft van de aardappels op. Daarop de andere helft van de vleessaus. Dek af met de laatste plakken aubergine. Schenk dan de bechamelsaus over het gerecht en bestrooi de moussaka met nog wat geraspte kaas.
Plaats de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de moussaka in ongeveer 30 minuten helemaal gaar en licht gekleurd.
Serveer direct. Lekker met een groene salade, of natuurlijk met een Griekse salade!
Tafel lekker !!