Ovenpasta met pompoen en paddenstoelen – Heb je zin om een gerecht te maken dat bij het najaar past? Maak eens een heerlijke, herfstige ovenschotel, vol herfstige ingrediënten. Vanaf zo’n beetje september kun je de ovenpasta met pompoen en paddenstoelen met trots serveren. Zowel de pompoen als de paddenstoelen passen natuurlijk uitstekend in dit recept voor de herfstmaanden. Hiermee zet je echt het seizoen op tafel. En dat zou je moeten nastreven, eten met de seizoenen mee. Want dan is de smaak van de ingrediënten op hun best en je draagt je steentje bij aan een beter milieu. Het recept om dit gerecht te maken vind je onderaan het artikel.
Een lekker gerecht voor een dagje zonder vlees
Ben je vegetariër of wil je af en toe een maaltijd zonder vlees of vis eten? Een dagje zonder vlees gaat prima lukken bij het gebruik van de verse ingrediënten die je in dit recept verwerkt. De ovenpasta met pompoen is dan ook geheel vegetarisch. Het kost je even wat meer tijd dan een gewone pasta, die je meestal alleen hoeft te koken, maar het is zeker de moeite waard. Je kunt de schotel eventueel van tevoren maken en later, als je wilt gaan eten, in de oven bakken.
Ovenpasta met pompoen, paddenstoelen en feta
Groenten, paddenstoelen en feta zijn de hoofdingrediënten in het recept van de ovenpasta. Met het gebruik van de paddenstoelen kun je volop variaties maken. Neem gemengde paddenstoelen, of gebruik alleen champignons, of oesterzwammen, net wat je zelf lekker vindt, of in huis hebt.
In het recept voor de ovenpasta met pompoen en paddenstoelen wordt ook feta gebruikt. Feta is een Griekse schapenkaas, met een beschermde naam. Dat betekent dat ‘witte kaas’ en ‘saladekaas’ dus geen feta is. Het lijkt er niet eens op, het smaakt compleet anders. Proef het maar eens naast elkaar en trek je eigen conclusie. Het verschil in prijs is minimaal, het verschil in smaak is enorm. De boodschap is dus: gebruik gewoon echte feta om dit gerecht te maken.
Op die manier krijgt jouw ovenpasta met pompoen een eigen stijl en zet je een ovenschotel op tafel waar iedereen bij van wordt. Met pasta maak je tenslotte altijd vrienden!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Ovenpasta met pompoen en paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram pompoen, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1/2 rode peper, gehakt (of een hele als het wat pittiger mag)
- 8 blaadjes salie, gesneden
- 250 ml paddenstoelen- of groentebouillon (van een blokje)
- 450 gram paddenstoelen, schoon geveegd en gesneden
- 300 gram feta, in blokjes
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 300 gram korte pasta
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ovenpasta met pompoen en paddenstoelen:
Kook de pasta beetgaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel daarna in een vergiet af met koud water. Laat de pasta heel goed uitlekken.
Verhit wat olie in een braadpan. Bak de ui, knoflook en peper een paar minuten, tot de uien glazig zijn. Voeg de pompoenblokjes en de salie toe en bak ze even mee. Schenk de bouillon erbij, en laat het geheel op een laag vuurtje stoven tot de pompoen zacht is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Daarna pureer je de pompoen grof, in de bouillon, met een pureestamper. Breng op smaak met zout en peper. Gebruik niet te veel zout, de feta die je later toevoegt, is ook zout.
Verhit wat olie in een koekenpan, en bak hierin de paddenstoelen.
Meng de pasta door de gepureerde pompoen. Roer vervolgens voorzichtig de paddenstoelen, de feta en de peterselie erdoor.
Schep de pasta over in een ingevette ovenschaal.
Bak de ovenpasta met pompoen 25 minuten in een voorverwarmde oven, op 200 graden.
Tafel lekker !!
Erg lekker en weer eens wat anders dan pompoensoep of geroosterde pompoen.
Dankjewel voor je reactie! Fijn dat je er van genoten hebt!
Groet, Elise
Een geweldig recept. Makkelijk en snel te maken ook voor wie in de keuken geen prins is en bijzonder lekker. Pompoen is altijd lekker en de combinatie met knapperige paddestoelen en pasta is wonderbaarlijk. Vele variaties mogelijk.
Dankjewel voor het compliment, Ronald!??
Wanneer wordt de salie toegevoegd ?
Je kunt de salie gelijk toevoegen met de pompoenblokjes en dan meebakken.