• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien

Comfortfood voor alle seizoenen

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien

Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien – In de Nederlandse keuken zijn ovenschotels niet weg te denken. Vaak vormen ze een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Daarnaast zijn ze meestal makkelijk te maken en zijn ze het toppunt van comfortfood. Onderaan dit artikel vind je het recept voor een ovenschotel met andijvie, gehakt en uien. Dit gerecht komt voort uit een traditioneel AGV-tje, namelijk andijvie, aardappels en een gehaktbal. Door er een ovenschotel van te maken geef je er net een beetje een andere touch aan. Ovenschotels zijn altijd lekker, en dit is er een die in alle seizoenen een plekje op je eettafel verdient.

De rol van andijvie

Een van de belangrijkste ingrediënten in het recept voor de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien is natuurlijk de andijvie. Andijvie heeft een licht bittere smaak en daarmee geeft het dit gerecht waarin de groente verwerkt is, een unieke smaak. In dit recept kook je de andijvie niet, maar laat je hem alleen even slinken in een beetje olie. Makkelijk en snel gedaan dus. Zo blijft de smaak behouden. Behalve lekker is andijvie gezond en zitten er veel vezels in. Een goede reden om regelmatig andijvie te eten dus. En natuurlijk om de ovenschotel met andijvie te maken.

Gehakt en uien zijn de hartige basis

Het gehakt en de uien vormen de hartige basis van het gerecht. In het recept is gekozen voor rundergehakt. Wil je dat om een of andere reden niet gebruiken, dan kun je dat makkelijk vervangen door een ander soort gehakt. Je kunt zelfs heel makkelijk een vegetarische variant van de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien maken door een vegetarisch alternatief voor gehakt te gebruiken. Verder kun je gewoon het recept aanhouden. De uien, die je lekker zacht bakt voor je ze in de ovenschotel verwerkt, geven heel veel extra smaak aan het gerecht.

De ovenschotel van andijvie, gehakt en uien voorbereiden

Een van de voordelen van een recept als een ovenschotel met andijvie, gehakt en uien is natuurlijk dat je het heel makkelijk van tevoren kunt maken. Bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast tot gebruik. Let er wel op dat je een ovenschotel die uit de koelkast komt wat langer in de oven moet zetten om ervoor te zorgen dat hij goed warm wordt.

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

andijvie

Andijvie; niet alleen voor een stamppot

Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.

Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 65 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 grote krop andijvie
  • 1200 gram kruimig kokende aardappels
  • 3 grote uien
  • 350 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 150 ml kookroom
  • 1 ei
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • olie om in te bakken
  • panko
  • boter

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien:

Schil de aardappels.

Was en snijd de andijvie in repen.

Snijd de uien in niet te dunne kwart ringen.

Hak de knoflook.

Verhit wat olie in een braadpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de uien, de knoflook, het gerookte paprikapoeder en de tijm toe en bak mee tot de uien zacht en gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen de aardappels gaar in water met wat zout. Giet ze af en maak er een smeuïge puree van door er 75 ml kookroom en het ei aan toe te voegen. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

Verhit een beetje olie in een wok en laat hierin de andijvie slinken. Meng de andere 75 ml kookroom door de andijvie. Breng op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een passende ovenschaal in.

Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem van de schaal.

Daar overheen veerdeel je het gehakt met de uien.

Schep de andijvie over het gehaktmengsel.

Denk de andijvie af met de andere helft van de aardappelpuree.

Bestrooi het gerecht met panko. Verdeel er wat vlokjes boter overheen.

Zet de schaal 30 minuten in de oven. Als de bovenkant te snel kleurt, dek die dan af met aluminiumfolie.

Haal de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien uit de oven en serveer direct.

Tafel lekker !!

DeelPin14VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Reacties 14

  1. Mirjam Schouten says:
    6 maanden geleden

    In de ingrediëntenlijst staan ook 2 knoflookteentjes vermeld. Ik ben ze echter vergeten omdat ze bij de bereiding niet meer genoemd worden. Hadden ze met bij het gehaktmengsel gemoeten?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      6 maanden geleden

      Ze moeten met de uien meegebakken worden, Mirjam. De kookinstructies zijn aangepast.

      Beantwoorden
  2. Mevr. Voorn says:
    8 maanden geleden

    ik ga het vanavond maken. Op hoeveel graden moet het in de oven?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      8 maanden geleden

      Op 200 graden, mevrouw Voorn, zoals u kunt lezen in de kookinstructie. Laat u weten of het gesmaakt heeft?

      Beantwoorden
  3. Anneke says:
    10 maanden geleden

    Heerlijke ovenschotel.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      10 maanden geleden

      Dankjewel voor het compliment, Anneke. Fijn dat je onze recepten waardeert!

      Beantwoorden
      • Guusje says:
        10 maanden geleden

        Bij de ingrediënten staat 150 ml kookroom, maar in de bereiding staat 75 ml. Kunt u dit toelichten?

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          10 maanden geleden

          De andere 75 ml kookroom gaat door de andijvie, Guusje. De tekst in de kookinstructie is aangepast.

          Beantwoorden
  4. Riet Debeuf says:
    10 maanden geleden

    hebben jullie “n kookboek met recepten van Libelle ?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      10 maanden geleden

      Nee Riet, onze recepten worden niet overgenomen uit kookboeken. Mocht dit incidenteel wel het geval zijn, bijvoorbeeld naar aanleiding van een kookboekenrecentie die we hebben geschreven, dan staat dit er altijd bij vermeld!

      Beantwoorden
      • Maria says:
        10 maanden geleden

        Riet bedoelt natuurlijk of jullie je recepten gebundeld in een kookboek hebben😊.
        Zou zéker een goed idee zijn!

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          10 maanden geleden

          Dat is mooi om te horen Maria, maar wij denken dat online een prima alternatief is. Je betaalt geen 30 euro voor een boek waar je twee recepten uit gebruikt, maar je kiest gewoon de recepten waarvan je denkt dat ze zullen smaken. Nu geldt dat voor veel van onze recepten 😉, maar ze zijn gewoon gratis beschikbaar.

          Beantwoorden
  5. Lucienne says:
    10 maanden geleden

    Lekker gerecht

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      10 maanden geleden

      Fijn dat je onze recepten op prijs stelt, Lucienne. Dankjewel voor het compliment.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!