Ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas – Ovenschotels zijn de veelzijdigste gerechten in de keuken. Ze zijn ideaal voor drukke dagen, omdat je ze meestal makkelijk van tevoren kunt maken. Daarnaast is een ovenschotel dé manier om een volledige maaltijd in een gerecht te combineren. Een van die lekkere combinaties is een ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas. Met het recept, dat je onderaan vindt, maak je heel makkelijk een gerecht met een milde, subtiele, maar toch verrassende smaak.
Een grote krop andijvie
Ja, je leest het goed. Een grote krop andijvie. Andijvie is een van de hoofdingrediënten in het recept. Dus je wilt de lekkerste andijvie, toch? En de lekkerste andijvie snijd je zelf. Natuurlijk zijn die zakken voorgesneden andijvie heel makkelijk om snel een ovenschotel te maken. Maar heb je het verschil wel eens geproefd tussen vers gesneden andijvie en de voorgesneden variant? Als er een bladgroente is waarbij het verschil groot is, dan is het wel andijvie. Probeer het maar eens als je de ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas gaat maken. Het kost je twee minuten extra, maar het smaakverschil is echt enorm.
Zachte Hollandse geitenkaas
In veel ovenschotels waarin kaas verwerkt is, vormt die kaas de topping. In dit recept voor de ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas doe je het anders. De zachte, Hollandse geitenkaas verwerk je in de aardappelpuree. Die puree krijgt zo een lekker romige structuur, en een heerlijke kazige smaak. Hollandse geitenkaas kun je kopen bij de kaasspeciaalzaak, maar is ook heel makkelijk in de supermarkt te vinden.
De ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas van tevoren maken
Het fijne aan ovenschotels is dat je ze meestal makkelijk van tevoren kunt maken, zodat je ze alleen nog in de oven hoeft te schuiven om ze op te warmen als je wilt gaan eten. Het recept van de ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas is heel geschikt om van tevoren te maken. Je kunt het hele recept voorbereiden. Dek de schaal af en bewaar hem tot gebruik in de koelkast. Let er wel op dat je een ovenschotel uit de koelkast iets langer in de oven moet laten staan om het gerecht goed warm te maken.
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 grote krop andijvie
- 600 gram kruimig kokende aardappels
- 200 gram hamblokjes
- 200 gram zachte Hollandse geitenkaas
- 50 ml kookroom
- nootmuskaat
- 1 theelepel maïzena
- een scheut warme melk
- zout en peper
- olie om te bakken
- panko of paneermeel
- boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas:
Schil de aardappels. Kook ze gaar in wat water met zout.
Was de andijvie en snijd in repen.
Verhit een scheut olie in een wok of een grote koekenpan. Laat hierin de andijvie slinken.
Maak de maïzena aan met een scheutje koud water. Voeg dit bij de andijvie om het vocht te binden.
Voeg 125 gram van de hamblokjes en de kookroom toe aan de andijvie en breng het mengsel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen. Stamp fijn met een pureestamper.
Voeg de warme melk en de geitenkaas toe en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm de oven op 200 graden.
Vet een passende ovenschotel in.
Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem. Schep daarop de andijvie. Verdeel de andere helft van de aardappelpuree over de andijvie en strijk glad.
Strooi de overgebleven hamblokjes over de aardappelpuree. Bestrooi met wat panko of paneermeel. Leg wat vlokjes boter op de ovenschotel.
Zet de schaal 25 minuten in de oven. Let er op dat de bovenkant niet te snel kleurt. Dek de schaal indien nodig af met aluminiumfolie.
Serveer de ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas direct.
Tafel lekker !!
Bij benodigdheden staat kookroom. Dit zie ik verder niet meer terugkomen? ( wel melk) Of zie ik verkeerd…
Je voegt de kookroom gelijk met de hamblokjes aan de andijvie toe, Saakje. De tekst is inmiddels aangepast.