Ovenschotel met bloemkool en peer – Als het buiten kouder wordt smaakt een ovenschotel extra lekker. De tijd om te genieten van de geur van allemaal heerlijkheden die in de oven staan te pruttelen. De laagjes met diverse smaken die door de warmte samen komen, en niet te vergeten dat lekkere korstje wat zich vormt. Die extra’s heb je allemaal als je een ovenschotel met bloemkool en peer maakt.
1 keer werk en 2 keer lekker en gezond eten
Als je een beetje vooruit denkt, is een ovenschotel een peulenschil. Ovenschotels hebben eigenlijk alleen maar voordelen. Je koopt de ingrediënten die je nodig hebt, dubbel. Daar kook je een gewone maaltijd van. In dit geval gekookte aardappelen, bloemkool met een kaassausje en van de helft van het gehakt maak je gehaktballen. Van wat je over hebt, maak je heel eenvoudig de ovenschotel met bloemkool en peer.
Die ovenschotel zet je kant-en-klaar in de koelkast voor morgen of overmorgen als je minder tijd of geen zin hebt om te koken. Die hoef je dan alleen nog maar in de oven te schuiven. Zo heb je maar een keer werk en je eet twee keer lekker en gezond. Hou er met het verwarmen van de ovenschotel met bloemkool en peer als die uit de koelkast wel rekening mee dat die minimaal een half uurtje langer nodig heeft dan een vers gemaakte.
Eten met de seizoenen mee
Ovenschotels zijn perfect voor het herfst- en winterseizoen. Nu zijn er talloze ovenschotels te maken dus er zijn volop mogelijkheden. Om peren in een ovenschotel met bloemkool te gebruiken is misschien een iets minder voor de hand liggende keuze, maar wel een hele lekkere. Gebruik hiervoor doyenne du comice peren, die zijn in het najaar volop verkrijgbaar. Die peer geeft de ovenschotel met bloemkool een heerlijk frisse toets die niet overheerst, maar wel echt iets toevoegt.
Tot in december is er nog Nederlandse bloemkool. Let er, zeker in het begin van het jaar op dat je een Hollandse bloemkool te pakken hebt. De smaak van Nederlandse bloemkool is echt veel beter dan de Franse exemplaren.
De baby eet ook mee
Babyhapje van bloemkool, aardappel en peer
Als je dan toch bloemkool en aardappels kookt voor de ovenschotel met bloemkool en peer maak je met hetzelfde gemak een lekker en vers hapje voor de kleine. Voor de hele kleintjes maak je de babyvoeding helemaal fijn. Voor de iets oudere kindjes van een maand of 8 mag het al wat grover zijn. Je kunt er dan ook eventueel een beetje van het rul gebakken gehakt bij doen.
Ze mogen op die leeftijd ook al kleine stukjes peer eten, als die lekker zacht zijn, gaat dat prima. Je kunt de stukjes peer eventueel ook samen met de andere peertjes voor de ovenschotel met bloemkool en peer meebakken en ze er gebakken bij geven. Dan weet je zeker dat ze lekker zacht zijn. Gebruik eventueel een gedeelte van de peertjes ook door de aardappel en bloemkool als je die fijnprakt of maalt.
Reken voor 1 portie ongeveer 75 gram gekookte aardappel, 75 gram gekookte bloemkool, 50 gram peer en eventueel nog 25 gram rul gebakken gehakt. Bak het gehakt dan zonder de ui. Voeg als de kleine mee-eet, pas later zout en kruiden toe. Zeker bij de ovenschotel met bloemkool en peer is dat geen probleem omdat de smaken tijdens het verwarmen nog goed kunnen intrekken.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren moet je in het seizoen gewoon altijd op de fruitschaal hebben liggen. Ontdek deze recepten, dan wordt dat vanzelfsprekend.
Ovenschotel met bloemkool en peer
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bloemkool
- 1 kg Eigenheimers
- 3 doyenne du commice
- 300 gram halfom gehakt
- 1 ui
- 25 gram + 35 gram boter
- zout en peper
- 1 theelepel kerriepoeder
- 35 gram bloem
- 350 ml melk
- 100 gram geraspte jong belegen Gouda
- 2 eetlepels panko
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met bloemkool en peer:
Schil de aardappels en snijd er plakjes van. Spoel ze goed schoon en kook ze gaar. Giet ze af en laat ze droogstomen.
Snijd de bloemkool in roosjes, was ze en kook de bloemkool beetgaar.
Snijd de ui fijn.
Schil de peer en snijd die in blokjes.
Bak eerst de peer in een klein beetje boter tot de stukjes lekker zacht zijn en beginnen te verkleuren. Haal ze uit de pan.
Doe indien nodig nog een beetje boter in de pan en bak daarin het gehakt en de stukjes ui rul. Breng op smaak met zout en peper en een theelepel kerriepoeder.
Doe de peer bij het gehaktmengsel en bak dit samen nog even krachtig door.
Maak een bechamelsaus. Smelt hiervoor de 35 gram boter en voeg er de bloem aan toe. Gaar dit samen even door. Voeg er de melk in gedeeltes aan toe. Roer steeds goed door zodat zich geen klontjes vormen. Meng de helft van de geraspte kaas en zout en peper naar smaak door de bechamelsaus en kook dit nog even goed door.
Neem een ruime ovenschaal en leg de gekookte aardappelschijfjes op de bodem.
Verdeel hier het gehaktmengsel over en leg daarop de bloemkoolroosjes.
Giet de bechamelsaus gelijkmatig over de bloemkool. Meng de resterende kaas met de panko en strooi dit over de bechamelsaus.
Zet de ovenschotel van bloemkool met peer 30-45 minuten in een oven van 180 graden tot allees goed warm is en zich lekker korstje heeft gevormd.
Tafel lekker !!