Deze ovenschotel met gebakken uien, wortel en Goudse kaas is een heerlijke variant op de bekende hutspot. Je gebruikt dezelfde ingrediënten, je verwerkt ze alleen net even anders. De uien worden niet meegekookt, maar goudbruin en zacht gebakken in een beetje roomboter. Dat zorgt voor een heerlijke zoete en kruidige laag in je ovenschotel. Je gebruikt geen rookworst of spek, die vervang je door een heerlijke dikke laag jonge Goudse kaas. Hollandser wordt het niet! En daarmee maak je een ovenschotel die je kunt serveren als je een dagje geen vlees wil eten. Iedereen aan tafel gaat dit waarderen, ook na een dag keihard werken.
Tussen de buien door even shoppen op de markt? Daar vind je zo goed als alle ingrediënten voor deze ovenschotel met gebakken uien, wortel en Goudse kaas. Kies voor lekkere kruimige aardappelen zoals de Doré, de Eigenheimer of eventueel de Frieslander. Koop mooie grote uien, verse winterwortelen en een flink stuk jonge Goudse kaas. Ja, je moet even snijden en schillen, maar daarmee zet je een herfstige of winterse ovenschotel op tafel die eigenlijk geen ovenschotel mag heten. Dit is puur comfortfood. Gezond, lekker, huiselijk en echt heel makkelijk te maken. Dit is zelfgemaakt eten dat je met trots serveert. Zet die dampende ovenschotel op tafel en hij is in een mum van tijd leeg.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Ovenschotel met gebakken uien, wortel en Goudse kaas
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kilogram kruimige aardappels (Doré, Eigenheimer of Frieslander)
- 500 gram uien
- 500 gram winterwortel
- 50 gram boter
- 200 ml melk
- 200 gram geraspte jonge Goudse kaas.
- zout en peper
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een heerlijke ovenschotel met gebakken uien, wortel en Goudse kaas:
Schil de wortel en snijd in blokjes.
Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Doe één in ringen gesneden ui in een kommetje en overgiet met kokend water. Zet dat opzij voor later.
Kook de aardappels met een beetje zout gaar.
Kook de blokjes wortel met een beetje zout gaar.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak hierin de gesneden uien.
Voeg er zout, royaal peper, kerrie en paprikapoeder aan toe.
Bak tot de uien heerlijk zacht en geurig zijn.
Giet de aardappels af en stamp met de melk en de resterende boter tot een romige en zachte aardappelpuree.
Breng de aardappelpuree op smaak met zout en peper.
Giet de wortels af.
Doe iets minder dan de helft van de aardappelpuree in een ovenschaal.
Verdeel de wortels erover
Verdeel de gebakken uien erover.
Dek alles af met de resterende aardappelpuree.
Giet het water van de uienringen in het kommetje af, dep ze droog en verdeel de uienringen over de aardappelpuree.
Bestrooi royaal met de geraspte jonge Goudse kaas.
Bak de ovenschotel met gebakken uien ongeveer 30-45 minuten in een oven van 190 graden goudbruin en gaar.
Tafel lekker !!
