Ovenschotel met gehakt en koolraap – Met ovengerechten maak je de meeste mensen wel blij. Want wat is er nu lekkerder dan een gerecht waarbij je, met elke hap die je neemt, al het lekkers proeft dat er in verwerkt is? In een ovenschotel met gehakt en koolraap proef je dan ook de meest uiteenlopende smaken. Het zachte en romige van de aardappelpuree, het wat zoetige van de koolraap en het hartige van het gehakt en de oude kaas. Met die kaas maak je de aardappelpuree op smaak, maar je gebruikt hem ook om een heerlijk kazig korstje op de ovenschotel met gehakt en koolraap te krijgen.
De lekkerste ingrediënten voor de ovenschotel
Dat je in een ovenschotel met gehakt en koolraap aardappels en verse groente gebruikt zal je niet verbazen. Koop een verse, stevige koolraap en snijd hem zelf. Zo’n zakje voorgesneden koolraap is natuurlijk makkelijk, maar wel echt minder lekker dan vers gesneden. Het kost je maar een paar minuten om zelf groente te snijden. Gewoon doen dus. Neem kruimig kokende aardappels voor het maken van een lekkere, smeuïge aardappelpuree. Die aardappelpuree maak je op smaak met oude kaas. Ben je een kaasliefhebber? Kies dan eens echt oude kaas, dat geeft zoveel smaak aan het gerecht. Die kaas rasp je dan uiteraard wel zelf. In geraspte kaas uit zakjes zitten allerlei toevoegingen die helemaal niet nodig zijn. Voor het vlees voor de ovenschotel met gehakt en koolraap maak je het liefst de keuze voor half-om-half gehakt. Dit is iets vetter dan rundergehakt, maar het wordt minder snel droog als je het bakt en dat beetje vet geeft veel meer smaak. Vraag maar aan de slager! Kortom, als je kiest voor verse, kwalitatief goede ingrediënten, zet je heel makkelijk een smaakvolle ovenschotel op tafel.
De ovenschotel met gehakt en koolraap voorbereiden
De ovenschotel is een gerecht dat bij uitstek geschikt is om voor te bereiden en op een later tijdstip af te bakken. Je kunt de hele schotel van tevoren klaarmaken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast tot het moment dat je de ovenschotel met gehakt en koolraap in de oven schuift.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Ovenschotel met gehakt en koolraap
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 1 verse koolraap van ongeveer 800 gram
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 150 gram vers geraspte oude kaas
- 1 + 1 scheut kookroom
- 1 ei
- een klontje roomboter
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met gehakt en koolraap:
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukjes.
Schil de koolraap en snijd hem in kleine blokjes.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt aan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak die mee tot de uien zacht zijn. Voeg dan het gerookt paprikapoeder en de tijm toe en bak die ook even mee. Voeg een klein scheutje water toe als het gehakt te droog dreigt te worden. Breng op smaak met zout en de cayennepeper.
Kook de koolraap gaar in water met wat zout. Giet af, roer er een scheut kookroom door en breng op smaak met zout en peper. Zet even weg.
Kook intussen de aardappels gaar in water met wat zout. Giet ze af en laat ze uitdampen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg een scheut kookroom, een klontje boter en het ei aan de aardappels toe, en maak er een smeuïge puree van. Roer de helft van de geraspte kaas door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in.
Doe de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Strijk de puree glad met een spatel.
Verdeel het gehakt over de aardappelpuree.
Daaroverheen verdeel je de koolraapblokjes.
Over de koolraap verdeel je de andere helft van de aardappelpuree. Strijk dit glad met de spatel.
Strooi de overgebleven geraspte kaas over de ovenschotel met koolraap en gehakt.
Zet de schaal in het midden van de oven op het rooster en warm het gerecht in ongeveer 25 minuten op, tot de kaas gesmolten is en een goudgele kleur heeft. Komt het gerecht uit de koelkast, laat het dan wat langer in de oven staan om goed heet te worden.
Tafel lekker !!
Waarmee kan ik de aardappelen vervangen, zodat het een koolhydraatarme schotel wordt?
Je zou een puree kunnen maken van knolselderij, pastinaak of bloemkool, Heleen. Die puree wordt wel wat minder compact dan aardappelpuree. Uiteraard wordt ook de smaak van het gerecht anders.