Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Zo lust iedereen wel vis en groenten!

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
1
ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin – Een ovenschotel met verse vis en een heerlijk kruidige laag verse groenten, dat gaat er altijd wel in. Een lekkere en gezonde maaltijd waar je niemand over hoort klagen. Zo lust iedereen vis en groenten!

Ovenschotels zijn makkelijk en erg lekker

Een ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin klinkt misschien moeilijk, maar het is eigenlijk zo gemaakt. Ovenschotels hebben veel voordelen; je kunt ze vooraf klaarmaken, het ziet er altijd erg smakelijk uit door dat lekkere korstje en je kunt er, zeker in de variant uit dit recept, makkelijk groenten in verstoppen voor degene die altijd zeurt over de groenten.

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

De laag bovenop de ovenschotel met kabeljauw is een broccoligratin gemaakt van kwark, brood en broccoli. Dat geeft veel smaak en voorkomt het uitdrogen van de vis tijdens het garen. De aardappels zijn al gaar, maar de broccoli gaat er rauw in, die moet dus in hele kleine roosjes gesneden worden, zodat ze gelijk met de vis gaar zijn. Je kunt de roosjes voorkoken voor de ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin, maar dit is extra werk dat eigenlijk niet nodig is. Broccoli hoort beetgaar te zijn, overgare broccoli is niet lekker en er zitten veel minder vitamines in, dus dit werk kun je dan ook beter besparen.

Wanneer is de vis gaar?

Het is belangrijk dat de ovenschotel niet te lang in de oven staat, anders wordt de kabeljauw alsnog te droog. Het beste is om een kernthermometer in het midden van de vis te steken en die in te stellen op 55 graden. Bij 60 graden is de vis helemaal gaar. De tijd is, afhankelijk van de starttemperatuur, ongeveer 25 tot 30 minuten. Als je de ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin direct serveert, zal de vis perfect gaar zijn. Heb je geen kernthermometer? Hou dan 25 minuten aan en check de garing voor het serveren even.

ovenschotel met kabeljauw en broccoli

verse broccoli - Gebruik ook de steel

Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten

Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!

Kabeljauw

Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie

Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram verse kabeljauw
  • 750 gram broccoli
  • 700 gram gekookte aardappelen, in stukjes
  • 150 gram kwark
  • 50 gram oud brood of paneermeel
  • 1/2 eetlepel grove mosterd
  • zout en peper
  • 100 gram belegen kaas, geraspt
  • 1 ei
  • 50 ml melk

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kabeljauw ovenschotel met broccoligratin:

Snijd de roosjes van de broccoli en maak er hele kleine roosjes van. Snijd de onderkant van de stronk en schil die. Rasp 100 gram van de stronk en voeg er 50 gram van de roosjes aan toe. Hak dit samen heel fijn.

Snijd ook het brood heel fijn en meng de helft met de broccoli en de kwark. Breng op smaak met de mosterd en een beetje zout en peper naar smaak.

Doe hiervan 200 gram in een kommetje, dit is voor op de vis. Meng het ei en 50 ml melk door het resterende gedeelte. Voeg hier nog iets zout en peper aan toe en meng dit met de broccoli en de aardappelstukjes. Doe het groente- en aardappelmengsel in een ovenschaal.

Bestrooi de kabeljauw met zout en peper en leg die op de aardappelen en groenten en duw het visvlees er een beetje tussen. Verdeel het broccoli-kwark mengsel over de vis, zodat die geheel bedekt is. Meng de geraspte kaas met de resterende broodstukjes en bestrooi de ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin hiermee.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de schotel in ongeveer 25 tot 30 minuten (kerntemperatuur van de vis 55 graden) goudbruin en gaar.

Serveer de kabeljauw ovenschotel met broccoligratin direct om verder garen van de vis te voorkomen.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteVis - Verse vis
DeelPin20TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Reacties 4

  1. Paul Taverne says:
    2 jaar geleden

    Het is een smakelijk recept. Toch kan er verbetering in aangebracht worden. Er wordt in het recept gesproken over gekookte aardappelen, maar niet dat het ook beter is om de broccoli voor te koken. Ook de hoeveelheid vloeistof is veel te weinig. Het gerecht is, als het na 25 minuten al gaar is, erg droog. Dat valt echt tegen. Er mag ook wel wat meer kwark in en iets minder aardappelen.
    Verder zou ook een suggestie kunnen zijn om Franse schimmelkaas erin te verbrokkelen. Er valt dus nog wel het een en ander aan te verbeteren.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Heb je de tekst boven het recept gelezen Paul? Hier staat namelijk dat de roosjes zeer klein moeten zijn en dat ze eventueel voorgekookt kunnen worden en dat ze beetgaar horen te zijn. Minder aardappelen is een keuze die iedereen zelf kan maken. Wanneer iemand er graag blauwe kaas in wil doen dan kan dat uiteraard dit recept is geschreven met belegen kaas.

      Beantwoorden
  2. lea devriese says:
    2 jaar geleden

    Lekkere gerechten

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dankjewel Lea 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief