Ovenschotel met kip, bloemkool en prei – een ovenschotel boordevol groenten en kip waar iedereen nog een keer extra van opschept.
Ovenschotel met kip, bloemkool en prei
Ovenschotels zijn ideaal om voor te bereiden en om tijd te besparen. Als je slim kookt, maak je de dubbele hoeveelheid aardappelpuree en kook je de andere helft van de bloemkool mee. Dat kun je dan vandaag al serveren met daarnaast een stukje vlees of vis en een salade. Morgen eet je dan de ovenschotel met bloemkool. Je maakt dan morgen alleen nog de preisaus en de kip, je stelt de schotel samen en schuift die in de oven. Dat scheelt je veel werk en veel tijd en je eet twee keer lekker en gezond.
Bechamelsaus met extra veel smaak
In de ovenschotel met kip, bloemkool en prei zit een lekkere bechamelsaus verstopt die ook nog eens voor een extra portie groenten zorgt. Voor de saus wordt de prei eerst gestoofd. In dezelfde pan maak je een bechamelsaus, waar de prei later weer in gaat. Dit zorgt voor veel smaak en past perfect bij de bloemkool.
Lekkere stukjes kip
Midden in de ovenschotel met kip, bloemkool en prei zitten stukjes kip verstopt. Hiervoor worden kippendijen gebruikt omdat die minder snel droog worden. Die stukjes kip breng je op smaak met ketjap en paprikapoeder, want door de kip een heel andere smaak te geven, wordt de ovenschotel minder saai en vlak van smaak. Door die contrasten eet je behalve gezond ook nog eens erg lekker en dat is wat zelf koken zo leuk maakt en dat met alleen maar verse ingrediënten.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Ovenschotel met kip, bloemkool en prei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappels, geschild
- 2 preien
- ongeveer 500 gram bloemkool
- 400 gram kippendijen
- 2 eetlepels ketjap
- zout en peper
- nootmuskaat
- paprikapoeder
- 25 + 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 + 200 ml melk
- 2 sneetjes oud brood
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met kip, bloemkool en prei:
Kook de aardappels gaar en maak hier met de 25 gram boter en de 200 ml melk een smeuïge puree van. Gebruik niet direct alle melk, de hoeveelheid ligt aan de aardappels. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze beetgaar.
Snijd de kippendijen in stukjes en bak ze in een klein beetje zonnebloemolie aan. Voeg er peper, zout, een beetje paprikapoeder en de ketjap aan toe en laat 10 minuten sudderen tot de kip gaar is.
Snijd de prei in dunne ringen en was het goed. Verhit een koekenpan met een klein beetje olie en laat hierin de prei zachtjes gaar stoven. Haal de prei uit de pan en doe de 50 gram boter erin, laat smelten. Voeg de bloem eraan toe, roer goed en verwarm een paar minuten goed door zodat de bloem gaar wordt. Voeg nu in drie gedeeltes de melk eraan toe. Roer tussendoor steeds goed zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg de prei eraan toe en laat even goed doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de sneetjes brood in blokjes en besprenkel met een beetje melk en een beetje olie. Bestrooi met zout en peper.
Verdeel iets minder dan de helft van de aardappelpuree over de bodem van een ruime ovenschaal. Verdeel de kipstukjes met de aanhangende saus erover.
Verdeel hierover de bloemkool roosjes. Giet de preisaus er gelijkmatig overheen. Schep nu voorzichtig de rest van de aardappelpuree erop of doe de puree in een spuitzak en spuit die op de saus. Verdeel er de stukjes brood over.
Zet de ovenschotel met kip, bloemkool en prei ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden tot ze goed heet is.
Maak je de ovenschotel vooraf? Dan moet die natuurlijk langer in de oven. Rechtstreeks uit de koelkast ongeveer een uur, op kamertemperatuur 45 minuten. Het beste test je dit door een mes in het midden te steken en te voelen of het gedeelte dat in de schotel stak helemaal warm is.
Tafel lekker !!
Goedemorgen Connie,
Wat een heerlijk recept.
Kan de helft ook ingevroren worden?
Goedemorgen, dat kan zeker, al blijft vers natuurlijk het allerlekkerste.
Bedankt voor het snelle antwoord.
Wij zijn nog maar met z’n tweetjes, dan is het super makkelijk om de helft in te kunnen vriezen en na een drukke dag toch lekker te kunnen eten 😃
Vriendelijke groet,
Yvonne