Ovenschotel met prei en gerookte zalm – Er zijn van die gerechten die altijd lekker zijn. Ze passen in ieder seizoen, zijn makkelijk vooraf te maken en vallen bij iedereen in de smaak. De ovenschotel met prei en gerookte zalm is zo’n ovenschotel die lekker en ook nog eens betaalbaar is. Om de heerlijke smaak van gerookte zalm in je gerecht te proeven, hoef je er namelijk maar een klein beetje van te gebruiken.
Of je nu een drukke werkdag achter de rug hebt of gewoon zin hebt in iets lekkers zonder te veel gedoe, de ovenschotel met prei en gerookte zalm is de perfecte oplossing. Het is een ideaal gerecht voor een doordeweekse avond of een relaxte zondag met je gezin. Je kunt het zelfs van tevoren maken, zodat je het alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. En daarmee kan dit gerecht ook op tafel als je gasten krijgt.
De verrassing van een ovenschotel zit onder het krokante laagje
Een ovenschotel valt altijd in de smaak en kan bijna niet mislukken. Je zet een heerlijke schaal eten met een verrassingseffect op tafel want door het krokante laagje is niet altijd duidelijk wat er onder zit. Ook bij de ovenschotel met prei en gerookte zalm is niet direct duidelijk wat er onder dat heerlijke korstje zit. Al zal de geur van de zalm het al een beetje verraden.
Het geheim van een ovenschotel met prei en gerookte zalm zit in het gebruik van de juiste aardappel!
De ovenschotel met prei en gerookte zalm is echt onweerstaanbaar door de combinatie van smaak en textuur. De zachte romige aardappelpuree is heerlijk smeuïg. Die smeuïge aardappelpuree krijg je alleen met echt lekkere en kruimige aardappels. Gebruik daarom een Doré of Eigenheimer. Dat doet heel veel met de smaak!
De prei is heerlijk fris en iets zoet van smaak wat perfect past bij de hartige, rokerige zalm. Die twee samen in een romige saus is echt geweldig lekker. De ovenschotel is hierdoor eenvoudig, maar tegelijkertijd ook heel luxe en huiselijk.
Een beetje liefde en aandacht maakt het helemaal af
Het is het korstje wat de ovenschotel met prei en gerookte zalm helemaal af maakt. Het contrast van die heerlijke romige saus met prei en zalm en een laag heerlijk zachte aardappelpuree met dat knapperige korstje is echt top.
Met een klein beetje liefde en aandacht maak je heel makkelijk een superkrokante bovenlaag. Hiervoor smeer je eerst de puree egaal uit waarna je hem besmeert met een dun laagje gesmolten boter. Daarin trek je met een vork groeven. Hierop strooi je een dun laagje paneermeel. Door net dat beetje meer aandacht krijg je echt een heerlijk krokant kostje.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Ovenschotel van prei met gerookte zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappels (Dore of Eigenheimer)
- 800 gram prei
- 150 gram gerookte zalm
- 50 + 50 + 10 gram boter
- 50 gram bloem
- 250 ml melk
- 250 ml groentebouillon
- zout en peper
- nootmuskaat
- 2 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met prei en gerookte zalm:
Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze gaar met een klein beetje zout.
Maak er met 50 gram boter en melk een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de prei in dunne ringen en was ze goed. Stoom de prei kort in een klein beetje water met de deksel op de pan. (maximaal 5 minuten)
Smelt de 50 gram boter in een ruime pan en voeg daar de bloem aan toe. Laat dit een minuutje al roerend doorgaren.
Voeg er de warme bouillon aan toe en roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
Voeg er de melk aan toe en laat even kort doorkoken.
Snijd de zalm in stukjes en roer de samen met de prei door de saus.
Breng de saus flink op smaak met zout en peper.
Giet de saus in een ovenschaal en verdeel daarover de aardappelpuree. Smeer mooi gelijk af en besmeer de bovenkant met de 10 gram (gesmolten) boter. Trek er met een vork groefjes in voor een extra krokant resultaat. Bestrooi de ovenschotel met prei en gerookte zalm met paneermeel en zet de schaal ongeveer 30 minuten in een oven van 195 graden tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.
Je kunt de schotel prima voorbereiden en in de koelkast bewaren. Reken dan wel minimaal een uur tot 1.5 uur om de schotel te verwarmen.
Tafel lekker !!