Deze ovenschotel met prei en nagelkaas is een echt Nederlands gerecht vol herkenbare smaken. Zachte aardappelen, gestoofde prei en een romige kaassaus vormen samen een heerlijke, hartige maaltijd. Nagelkaas is een Friese specialiteit met kleine stukjes kruidnagel en vaak ook wat komijn. Die geven de kaas zijn kenmerkende kruidige, licht pittige smaak die uitstekend past bij milde groente zoals prei. Door hem te mengen met jong belegen kaas smelt hij beter en blijft de smaak in balans. Met een beetje panko erop krijgt de schotel een krokant laagje. Met deze ovenschotel zet je een vleesloze Nederlandse maaltijd op tafel waar iedereen van smult.
Nee, we gaan niet aan de slag met zakken gesneden groenten. Voor deze ovenschotel schil je zelf de aardappelen, snijd je de prei en rasp je de knolselderij. Het is nog gezelliger als je dat samen doet. Halverwege het bakken van deze ovenschotel met prei en nagelkaas ruik je de heerlijke geur van gesmolten kaas en gestoofde groente. Die zelfgemaakte saus, van boter, bloem, bouillon en room, is stevig maar niet zwaar. De knolselderij voegt een zachte, nootachtige smaak toe. Als je de ovenschotel met prei en nagelkaas bakt, trekt de saus in de aardappelschijfjes, die daardoor lekker smeuïg worden. Je serveert de schotel direct uit de oven met wat extra mosterd of een frisse salade.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Ovenschotel met prei en nagelkaas
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kg Frieslander aardappelen
- 75 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 500 gram prei
- 150 gram knolselderij
- 3 uien
- 1 eetlepel grove mosterd
- 200 gram nagelkaas
- 100 gram jong belegen Goudse kaas
- 2-3 eetlepels panko
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel met prei en nagelkaas:
Snijd de prei in dunne ringen en was deze grondig. Laat goed uitlekken.
Schil de knolselderij en rasp hem grof.
Pel de uien en snijd ze fijn.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm.
Rasp de nagelkaas en de jong belegen kaas en meng ze door elkaar.
Kook de aardappelplakjes in ruim water met een theelepel zout 10-15 minuten tot ze gaar maar nog stevig zijn. Giet ze af en zet opzij.
Smelt 25 gram boter in een pan en smoor daarin de ui. Voeg de prei en knolselderij toe en laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven tot de prei zacht is.
Voor de saus, smelt 50 gram boter in een andere pan. Voeg de bloem toe en roer goed. Bak kort door tot er een roux vormt. Voeg de bouillon geleidelijk toe en roer tot de klontjes verdwenen zijn. Laat even doorkoken. Voeg het prei-mengsel, de slagroom, mosterd, en de helft van de kaas toe aan de saus. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door.
Neem een ruime ovenschaal en leg de helft van de aardappelplakjes op de bodem. Verdeel hierover de helft van het prei-mengsel. Leg daarop de rest van de aardappelplakjes en verdeel de rest van het prei-mengsel erover. Strooi de rest van de kaas gemengd met de panko over de bovenkant.
Bak de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius voor 30-45 minuten, tot er een mooi korstje vormt en de saus aan de randen borrelt.
Tafel lekker !!
