• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

Een klassiek gerecht met zachte prei, aardappel en gesmolten nagelkaas.

0
Ovenschotel met prei en nagelkaas

Deze ovenschotel met prei en nagelkaas is een echt Nederlands gerecht vol herkenbare smaken. Zachte aardappelen, gestoofde prei en een romige kaassaus vormen samen een heerlijke, hartige maaltijd. Nagelkaas is een Friese specialiteit met kleine stukjes kruidnagel en vaak ook wat komijn. Die geven de kaas zijn kenmerkende kruidige, licht pittige smaak die uitstekend past bij milde groente zoals prei. Door hem te mengen met jong belegen kaas smelt hij beter en blijft de smaak in balans. Met een beetje panko erop krijgt de schotel een krokant laagje. Met deze ovenschotel zet je een vleesloze Nederlandse maaltijd op tafel waar iedereen van smult.

Nee, we gaan niet aan de slag met zakken gesneden groenten. Voor deze ovenschotel schil je zelf de aardappelen, snijd je de prei en rasp je de knolselderij. Het is nog gezelliger als je dat samen doet. Halverwege het bakken van deze ovenschotel met prei en nagelkaas ruik je de heerlijke geur van gesmolten kaas en gestoofde groente. Die zelfgemaakte saus, van boter, bloem, bouillon en room, is stevig maar niet zwaar. De knolselderij voegt een zachte, nootachtige smaak toe. Als je de ovenschotel met prei en nagelkaas bakt, trekt de saus in de aardappelschijfjes, die daardoor lekker smeuïg worden. Je serveert de schotel direct uit de oven met wat extra mosterd of een frisse salade.

Niveau

Makkelijk

Dieet

Vegetarisch

Kooktechniek

Oven

Kooktijd

30-60 minuten

Verse ingrediënten

AardappelenKnolselderijNagelkaasPrei

Ovenschotel met prei en nagelkaas

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg Frieslander aardappelen
  • 75 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • 500 gram prei
  • 150 gram knolselderij
  • 3 uien
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 200 gram nagelkaas
  • 100 gram jong belegen Goudse kaas
  • 2-3 eetlepels panko
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de ovenschotel met prei en nagelkaas:

Snijd de prei in dunne ringen en was deze grondig. Laat goed uitlekken.

Schil de knolselderij en rasp hem grof.

Pel de uien en snijd ze fijn.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm.

Rasp de nagelkaas en de jong belegen kaas en meng ze door elkaar.

Kook de aardappelplakjes in ruim water met een theelepel zout 10-15 minuten tot ze gaar maar nog stevig zijn. Giet ze af en zet opzij.

Smelt 25 gram boter in een pan en smoor daarin de ui. Voeg de prei en knolselderij toe en laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven tot de prei zacht is.

Voor de saus, smelt 50 gram boter in een andere pan. Voeg de bloem toe en roer goed. Bak kort door tot er een roux vormt. Voeg de bouillon geleidelijk toe en roer tot de klontjes verdwenen zijn. Laat even doorkoken. Voeg het prei-mengsel, de slagroom, mosterd, en de helft van de kaas toe aan de saus. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door.

Neem een ruime ovenschaal en leg de helft van de aardappelplakjes op de bodem. Verdeel hierover de helft van het prei-mengsel. Leg daarop de rest van de aardappelplakjes en verdeel de rest van het prei-mengsel erover. Strooi de rest van de kaas gemengd met de panko over de bovenkant.

Bak de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius voor 30-45 minuten, tot er een mooi korstje vormt en de saus aan de randen borrelt.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Farmer salade

    Farmer salade; zo maak je die zelf

  • Stamppot van snijbonen

    Stamppot van snijbonen; een makkelijke en lekkere zomerstamppot

  • Witlof met ham en kaassaus

    Witlof met ham en kaassaus; maar dan echt lekker

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Fish and chips

    Fish and chips zelf maken met kabeljauw en echte aardappels

  • Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel

    Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

  • pompoen ovenschotel

    Pompoen ovenschotel – snel op tafel en heerlijk voedzaam

  • aardappelmuffins van geraspte aardappel

    Aardappelmuffin van geraspte aardappel: het origineelste bijgerecht

  • Bouillabaisse

    Bouillabaisse zelf maken; nodig je vrienden maar vast uit!

  • aardappel-courgetteschotel met kaas

    Aardappel-courgetteschotel met kaas – heerlijke laagjes, veel smaak, weinig werk

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.