Een ovenschotel als deze is goud waard op drukke dagen. Alles zit erin: groente, vlees en aardappel ā en je hoeft hem alleen nog maar op te warmen. De smaken trekken goed in, en dat proef je. De spinazie krijgt een romige saus mee met roomkaas, en het gehakt bak je lekker rul met ras el hanout en ui. Voor die smaakvolle bodem gebruik je vastkokende aardappels, zelf geschild en gekookt. Dat geeft veel meer beet dan de voorverpakte schijfjes uit de koeling.
Verse spinazie schrikt soms af door de hoeveelheid, maar het slinkt zó snel dat je je daar echt niet druk om hoeft te maken. Even wassen, in delen laten slinken in de pan, goed uitknijpen, en klaar. Bouw de ovenschotel in laagjes op ā dat is niet alleen logisch, maar ook lekker. De aardappels onderin zuigen de smaak van het gehakt op, de spinazie zakt er mooi doorheen, en bovenop zorgen gekruide aardappelschijfjes met paneermeel en boter voor een krokant korstje.
Slim koken? Maak met dezelfde ingrediƫnten een keer spinazie met gehaktbal en een keer deze ovenschotel. Je eet anders, maar hoeft niet dubbel zoveel te doen.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 600 gram spinazie
- 350 gram gehakt
- 1 flinke ui
- 1 eetlepel +1 theelepel ras el hanout
- zout en peper
- 25 gram gesmolten boter
- 100 gram roomkaas
- 100 ml melk
- 1 eetlepel maĆÆzena
- 2 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met verse spinazie en gehakt:
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van ongeveer een halve cm dikte. Was de schijfjes aardappel en kook ze in ruim water met een snuf zout beetgaar. De kooktijd is afhankelijk van het ras van de aardappel en de dikte van de schijfjes, maar zal ongeveer 10 minuten nodig hebben. Giet de aardappels af en laat ze in de pan, zonder deksel, afkoelen.
Was de spinazie in ruim water tot er geen zand meer in het water zit. Doe de spinazie met aanhangend vocht in een grote pan en verhit de pan met de deksel erop. Past niet alle spinazie in een keer in de pan, voeg de rest er dan aan toe als het eerste gedeelte geslonken is. Als de spinazie geslonken is, is hij gaar en breng je hem over naar een vergiet en zet opzij.
Snijd de ui fijn. Bak het gehakt in een droge koekenpan rul. Voeg er de ui en de Ras el Hanout aan toe en bak even krachtig door. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
Knijp het vocht uit de spinazie en snijd de spinazie grof. Doe de spinazie samen met de roomkaas terug in de pan. Los de maïzena op in de melk. Verwarm de spinazie met de roomkaas en giet het maïzenamengsel er beetje bij beetje bij tot er een dikke spinaziesaus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Neem een ovenschaal voor 4 personen en beleg de bodem met ongeveer 1/3 van de aardappelen. Verdeel het gehakt losjes over de aardappelen. Verdeel de spinazie hier gelijkmatig overheen en druk het geheel een beetje aan.
Meng het paneermeel met de theelepel Ras el Hanout. Smelt de boter en voeg die samen met het paneermeel toe aan de resterende aardappelenā. Meng dit losjes door elkaar. Het is niet erg als er kleinere stukjes aardappel tussen zitten, dat worden de lekkerste stukjes. Verdeel de aardappelen over de spinazie en zet de ovenschotel met verse spinazie en gehakt 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot hij goudbruin en warm is.
Het spreekt voor zichzelf dat een ovenschotel uit de koelkast langer in de oven moet dan een ovenschotel die net gemaakt is met nog warme ingrediënten.
Tafel lekker !!
Heel graag zou ik bij de gemaakte gerechten willen weten of ze goed in te vriezen zijn of niet.
Alvast dank
Een vegetarische variant gemaakt door het gehakt te vervangen door een blikje linzen met wat champions en een tomaat. Ook erg lekker.
Wat een goed idee, lijkt me heerlijk Siti.
Ik mis bij het recept ovenschotel met verse spinazie en gehakt, de temperatuur van de oven
Je hebt helemaal gelijk Marianne, we hebben het aangepast.