• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Tijd besparen en toch lekker en gezond eten, het kan echt!

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
3
Ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Een ovenschotel als deze is goud waard op drukke dagen. Alles zit erin: groente, vlees en aardappel – en je hoeft hem alleen nog maar op te warmen. De smaken trekken goed in, en dat proef je. De spinazie krijgt een romige saus mee met roomkaas, en het gehakt bak je lekker rul met ras el hanout en ui. Voor die smaakvolle bodem gebruik je vastkokende aardappels, zelf geschild en gekookt. Dat geeft veel meer beet dan de voorverpakte schijfjes uit de koeling.

Verse spinazie schrikt soms af door de hoeveelheid, maar het slinkt zó snel dat je je daar echt niet druk om hoeft te maken. Even wassen, in delen laten slinken in de pan, goed uitknijpen, en klaar. Bouw de ovenschotel in laagjes op – dat is niet alleen logisch, maar ook lekker. De aardappels onderin zuigen de smaak van het gehakt op, de spinazie zakt er mooi doorheen, en bovenop zorgen gekruide aardappelschijfjes met paneermeel en boter voor een krokant korstje.

Slim koken? Maak met dezelfde ingrediënten een keer spinazie met gehaktbal en een keer deze ovenschotel. Je eet anders, maar hoeft niet dubbel zoveel te doen.

Wilde spinazie

Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer

Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 600 gram spinazie
  • 350 gram gehakt
  • 1 flinke ui
  • 1 eetlepel +1 theelepel ras el hanout
  • zout en peper
  • 25 gram gesmolten boter
  • 100 gram roomkaas
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een ovenschotel met verse spinazie en gehakt:

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van ongeveer een halve cm dikte. Was de schijfjes aardappel en kook ze in ruim water met een snuf zout beetgaar. De kooktijd is afhankelijk van het ras van de aardappel en de dikte van de schijfjes, maar zal ongeveer 10 minuten nodig hebben. Giet de aardappels af en laat ze in de pan, zonder deksel, afkoelen.

Was de spinazie in ruim water tot er geen zand meer in het water zit. Doe de spinazie met aanhangend vocht in een grote pan en verhit de pan met de deksel erop. Past niet alle spinazie in een keer in de pan, voeg de rest er dan aan toe als het eerste gedeelte geslonken is. Als de spinazie geslonken is, is hij gaar en breng je hem over naar een vergiet en zet opzij.

Snijd de ui fijn. Bak het gehakt in een droge koekenpan rul. Voeg er de ui en de Ras el Hanout aan toe en bak even krachtig door. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.

Knijp het vocht uit de spinazie en snijd de spinazie grof. Doe de spinazie samen met de roomkaas terug in de pan. Los de maïzena op in de melk. Verwarm de spinazie met de roomkaas en giet het maïzenamengsel er beetje bij beetje bij tot er een dikke spinaziesaus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Neem een ovenschaal voor 4 personen en beleg de bodem met ongeveer 1/3 van de aardappelen. Verdeel het gehakt losjes over de aardappelen. Verdeel de spinazie hier gelijkmatig overheen en druk het geheel een beetje aan.

Meng het paneermeel met de theelepel Ras el Hanout. Smelt de boter en voeg die samen met het paneermeel toe aan de resterende aardappelen​. Meng dit losjes door elkaar. Het is niet erg als er kleinere stukjes aardappel tussen zitten, dat worden de lekkerste stukjes. Verdeel de aardappelen over de spinazie en zet de ovenschotel met verse spinazie en gehakt 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot hij goudbruin en warm is.

Het spreekt voor zichzelf dat een ovenschotel uit de koelkast langer in de oven moet dan een ovenschotel die net gemaakt is met nog warme ingrediënten.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroenteVlees
DeelPin10VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotels

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Reacties 5

  1. Marion says:
    2 maanden geleden

    Heel graag zou ik bij de gemaakte gerechten willen weten of ze goed in te vriezen zijn of niet.

    Alvast dank

    Beantwoorden
  2. Siti says:
    1 jaar geleden

    Een vegetarische variant gemaakt door het gehakt te vervangen door een blikje linzen met wat champions en een tomaat. Ook erg lekker.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Wat een goed idee, lijkt me heerlijk Siti.

      Beantwoorden
  3. Marianne Alferink says:
    1 jaar geleden

    Ik mis bij het recept ovenschotel met verse spinazie en gehakt, de temperatuur van de oven

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Je hebt helemaal gelijk Marianne, we hebben het aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief