Ovenschotel met verse spinazie en verse zalm – Verse spinazie en verse zalm. Het is minder vanzelfsprekend dan het klinkt. In plaats van verse spinazie wordt heel vaak diepvries spinazie gebruikt en in plaats van verse zalm wordt heel vaak zalm uit blik gebruikt. Maar bij Lekker Tafelen draait het om verse ingrediënten, en het zijn ook precies die verse ingrediënten die het verschil maken tussen een lekkere ovenschotel en een hele lekkere ovenschotel.
Scoren op de markt
Ga jij regelmatig naar de markt? Dat is een feest voor topchefs en hobbykoks. Op de markt kun je volop verse ingrediënten scoren. Bijna alle ingrediënten in dit recept kun je op de markt halen. De kruiden en een beetje paneermeel heb je vast al in je voorraadkast staan. Ga naar de groentekraam op de markt voor verse spinazie, sjalotjes en knoflook. Ook voor de aardappelen kun je daar terecht, en met een beetje geluk staat er een aardappelkraam op de markt, waar je een goed ras kunt kopen. De aardappelen zijn namelijk de helft van je ovenschotel, dus je kunt dan maar beter voor lekkere aardappelen kiezen. En, hopelijk kun je op de markt ook terecht voor goede boerenroomboter. Die maakt de aardappelpuree namelijk nog lekkerder.
Een ovenschotel met verse spinazie en verse zalm is werken met echte, verse ingrediënten
Thuis aan de slag met die verse ingrediënten van de markt is al net zo leuk. Want eerlijk is eerlijk, een zak vol verse spinazie levert je echt wel meer kookplezier op dan het leegschudden van een pak bevroren spinazieblokjes boven een pan. En dat geldt natuurlijk ook voor de zalm, de aardappels en de roomboter. Begin met goede, verse en lekkere ingrediënten en je bent al op de helft voor een smaakvolle ovenschotel.
Een half uurtje werk, en binnen een uur aan tafel
Daar moet je dan zeker uren voor in de keuken staan. Dat is wat je vaak hoort over echte recepten. Maar heel vaak is dat echt niet het geval. De ovenschotel met verse spinazie en verse zalm is maar een halfuurtje werk. De oven doet de rest. In die tussentijd doe jij de afwas en dek je de tafel. Binnen een uur geniet je van een echt lekkere ovenschotel.
Ovenschotel met verse spinazie en verse zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram verse zalmfilet
- 800 gram kruimige aardappelen
- 500 gram verse spinazie
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 40 gram verse roomboter
- 1 eetlepel paneermeel
- zout en peper uit de molen
- een mespunt nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel met spinazie en verse zalm:
Schil de aardappelen en kook ze in circa 25 minuten gaar.
Was de verse spinazie en hak de sjalot fijn.
Laat 20 gram boter smelten en stoof hierin de sjalot tot hij glazig is.
Voeg de verse spinazie toe en pers de knoflook erboven uit. Stoof de spinazie gaar en breng op smaak met zout en peper.
Pocheer de zalm ongeveer 8 minuten in het kookwater van de aardappelen, tegen het einde van de kooktijd. Haal de zalm uit het water, laat even uitlekken en prak hem fijn.
Verdeel de gestoofde spinazie over de bodem van een ovenschaal en leg daar de zalm bovenop.
Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree en breng op smaak met zout, peper en een mespunt nootmuskaat.
Verdeel de puree over de zalm, strooi er een dun laagje paneermeel over en verdeel de resterende 20 gram boter in kleine klontjes over de bovenkant.
Zet de ovenschotel 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Serveer de ovenschotel met spinazie en verse zalm met een frisse salade.
Tafel lekker !!