Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Een verrassend gerecht, met verse rode kool

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
1
Ovenschotel rode kool met filodeeg

Ovenschotel rode kool met filodeeg – Rode kool eet je waarschijnlijk vaak gestoofd, met appeltjes. Of misschien wel in een salade. Zou het niet leuk zijn om eens een heel ander gerecht met rode kool te maken? Een makkelijk recept, maar wel met een resultaat dat er spectaculair uitziet. Zo’n recept vind je in dit artikel. Een prachtige ovenschotel van rode kool met filodeeg. Daarmee oogst je vast en zeker bewonderende blikken aan tafel.

Een ovenschotel van verse rode kool

Rode kool wordt helaas te vaak in een potje of een zakje gekocht, of zo’n makkelijk pak uit de diepvries. Doe het voor het recept van de ovenschotel eens anders. Koop een hele rode kool en snijd hem zelf. Dat kost je maar een paar minuten. Maar dan heb je wel vers gesneden kool. En die kool ga je dan zelf koken. Want het is zoveel lekkerder om zelf rode kool te koken. Door die rode kool zelf te koken probeer je ook makkelijker iets uit. Zo ontstond ook dit recept voor de ovenschotel van rode kool.

Een hele kool is niet te veel!

Er wordt vaak geroepen dat een hele rode kool veel te veel is voor een maaltijd. Maar niet voor twee maaltijden. Van een hele rode kool maak je de ene keer de bekende rode kool met gekookte aardappels en worst. Wat je met de andere halve kool kunt doen kun je in dit recept voor een ovenschotel van rode kool met filodeeg zien. En echt, je zult verrast zijn. Want die rode kool combineer je met feta, pijnboompitten, gedroogde abrikozen en rozijntjes. Daarmee geef je de Hollandse rode kool een Mediterraans tintje. Om het af te maken krijgt de ovenschotel een deksel van filodeeg. De Mediterraanse smaken in combinatie met dat krokante jasje van filodeeg is verbluffend lekker. En de ovenschotel van rode kool ziet er ook nog eens fantastisch uit.

rode kool

Rode kool; niet alleen om te stoven met appeltjes

Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram rode kool
  • 1 ui
  • 1 kruidnagel
  • ½ theelepel kummel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje chilivlokken
  • 1 appel
  • 200 milliliters appelsap
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 pakje filodeeg
  • 1 snee oud brood of paneermeel
  • 200 gram feta
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram boter

Bereidingswijze van dit recept

Een ovenschotel rode kool met filodeeg maak je zo:

Schaaf of snijd de rode kool in fijne reepjes. Doe de kummel en kruidnagel in een vijzel en maal ze fijn. (Je kunt eventueel ook kruidnagelpoeder gebruiken) Snipper de ui en snijd de appel in blokjes. Snijd de abrikoosjes in stukjes.

Verhit een beetje boter of olie en bak de ui kort aan. Voeg er de specerijen aan toe en bak ze even kort mee. Doe de appel en het appelsap in de pan en voeg er de rode kool aan toe. Breng alles aan de kook en kook dit in ongeveer 15 tot 20 minuten met de deksel op de pan gaar. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht op zit, voeg anders nog wat appelsap of water toe. Voeg er de laatste 5 minuten de abrikoos en de rozijnen aan toe.

Los de maïzena op in een klein beetje water en bind hiermee de rode kool naar wens. Kook even door, de rode kool moet vrij stevig zijn. Proef of er eventueel nog zout of peper bij moet, hou er wel rekening mee dat de feta ook zout is.

Smelt de boter en besmeer een quichevorm of springvorm met een beetje boter. Haal het filodeeg uit de verpakking. Hou 2 vellen apart. Besmeer steeds een vel filodeeg met wat boter en bekleed hiermee de vorm. Laat de vellen elkaar steeds overlappen en laat wat deeg over de randen hangen om ze later terug te slaan om er een mooie bovenkant van te maken. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of verkruimeld oud brood.

Verkruimel de feta in grove stukken en verdeel ¼ ervan over de bodem. Verdeel de rest van de feta in 2 en doe er een deel van door de rode kool samen met de helft van de pijnboompitten. Roer kort door, er moeten grove stukken feta in zitten, en verdeel het mengsel in de vorm. Sla de zijkanten losjes over het rode kool mengsel en verdeel de 2 achtergehouden vellen in 2 en leg ze ook losjes over de rode kool. Hou in het midden een cirkel vrij voor de feta. Besmeer alles lichtjes met boter, verkruimel de feta over het midden en bestrooi met pijnboompitten en wat chilipoeder.

Zet de ovenschotel rode kool met filodeeg ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot het deeg mooi goudbruin verkleurd is. Serveer heet of lauwwarm.

Tafel lekker !!

Tags: FilodeegGroente
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!