Ovenschotel van gepocheerde zalm, verse prei en kruimige aardappelen – Zalm blijft een populair ingrediënt. Zalm hoort niet tot de Nederlandse vissoorten, maar je kunt er ondanks dat toch een flinke Nederlandse draai aan geven. Want, als je dit recept gaat maken, ga je aan de slag met een mooi stuk zalm, verse Nederlandse prei en echt lekkere kruimige aardappelen uit de Nederlandse klei. Dat is een eenvoudig, maar echt smaakvol gerecht voor doordeweeks. Iedereen aan tafel wordt hier gelukkig van.
Eigenlijk is dit een stamppot
In de meeste gevallen is een ovenschotel opgebouwd uit lagen. Maar je kunt ook een stamppot uit de oven serveren. In dit geval maak je dus een stamppot van gepocheerde zalm, verse prei en kruimige aardappelen. Neem even de moeite om zelf een prei in ringen te snijden. Dat maakt het vers, zelfgemaakt en vooral lekker. En ook aan die kruimige aardappelen mag je echt wel even aandacht besteden. Hoewel het steeds lastiger is om aan goede aardappelen te komen, maak je toch echt het verschil door te kiezen voor een goede kruimige aardappel voor deze ovenschotel van gepocheerde zalm. Denk aan doré, eigenheimer, Frieslander of bintje. Dat geeft zoveel meer smaak dan wanneer je een zak geschilde (stamppot)aardappelen uit het koelvak van de supermarkt haalt. Zo maak je van een “ja, lekker” een “oh, wanneer eten we dit weer?”
Je maakt de ovenschotel met gepocheerde zalm
Pocheren klinkt ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Het is niets anders dan de zalm in een vloeistof (in dit geval water en melk) te leggen. Het is belangrijk dat die vloeistof niet kookt, maar dat je die net tegen het kookpunt aan houdt. Het hoeft niet langer dan 8 minuten. Maar ook daarmee maak je echt het verschil. De zalm blijft zo heerlijk sappig en wordt hartstikke mals. Leer jezelf die eenvoudige pocheertechniek dus aan. Maak deze ovenschotel met gepocheerde zalm, verse prei en kruimige aardappelen en je ontdekt dat het het absoluut waard is.
Mooie ingrediënten zorgen voor een makkelijk recept
Dit recept is een typisch voorbeeld van het voordeel van werken met mooie, verse ingrediënten. Wie kiest voor kwaliteitsproducten hoeft minder te doen in de keuken. In dit makkelijke recept gebruik je verse, gepocheerde zalm, prei en bosuien (mooi duo), kruimige aardappelen en wat water en melk. Een beetje zout en peper maken het af. Kortom, 5 verse ingrediënten, een beetje water en wat zout en peper.
Eigenlijk maak je een echt lekkere stamppot in een ovenschaal. Je zet die nog eventjes in de oven, voor net dat beetje extra smaak en een krokant korstje. Terwijl de oven zijn werk doet, dek jij de tafel, en maak je er misschien nog wel een frisse salade bij. Daarna serveer jij een heerlijk dampende ovenschotel van gepocheerde zalm, verse prei en kruimige aardappelen. Hier gaat iedereen royaal van opscheppen en het is bijna zeker dat je straks hoort: “wanneer eten we dit weer?”
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Ovenschotels met verse zalm
Ben jij ook zo gek op verse zalm? En dan in het bijzonder ovenschotels met verse zalm? Lekker Tafelen verzamelde de lekkerste voor je!
Ovenschotel van gepocheerde zalm, verse prei en kruimige aardappelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram verse zalm
- 400 gram kruimige aardappelen (dore, eigenheimer, bintje, Frieslander)
- 400 gram verse prei (alleen het witte deel)
- 50 gram bosuien
- 200 ml water
- 500 ml melk
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Ovenschotel van gepocheerde zalm, verse prei en kruimige aardappelen:
Doe melk en water in een pan en breng op laag vuur tot net tegen het kookpunt.
Pocheer daarin de verse zalm zo’n 8 minuten. Haal de gepocheerde zalm uit de pan en bewaar het kookvocht.
Breng twee pannen water aan de kook.
Schil de kruimige aardappelen. Kook ze gaar in 15 tot 20 minuten.
Snijd de prei in ringen, doe in een vergiet en spoel onder koud water. Laat goed uitlekken.
Kook de prei in de andere pan ca. 10 minuten. Giet af.
Prak de aardappelen, prak de zalm en meng de zalm door de aardappelpuree. Meng de gare prei erdoor.
Snijd de bosui in ringetjes en meng door de puree. Voeg een beetje van het kookvocht van de zalm toe voor extra smeuïgheid. Breng op smaak met zout en peper.
Doe het pureemengsel in een ovenschaal en zet ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Serveer de ovenschotel van gepocheerde zalm, verse prei en kruimige aardappelen, eventueel met een frisse salade.
Tafel lekker !!