Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas – Een ovenschotel, dat klinkt al snel als een herfst- of wintergerecht. Maar niets is minder waar. Van zomerse groenten kun je ook heerlijke ovenschotels klaarmaken! Wat dacht je van een ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas? Allemaal ingrediënten die in het voorjaar en de zomer ‘in het seizoen’ zijn. Snijbonen, paprika en graskaas zijn allemaal volop verkrijgbaar in juni. De snijboontjes combineren heerlijk met de kleurige paprikareepjes en het gerookt spek. De graskaas maakt het af.
Graskaas, dat betekent voorjaar!
Zoals de titel van het recept ‘ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas’ al zegt, is er in dit recept graskaas gebruikt. De liefhebbers van graskaas weten het; als de koeien in het voorjaar weer naar buiten gaan, dan volgt er een paar weken later, meestal vanaf eind mei, begin juni, graskaas! Graskaas is een jonge kaas waarin je de smaak van het voorjaar proeft. Het is dan ook niet het hele jaar door verkrijgbaar.
Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas; de lekkerste tips
Je kunt de ovenschotel heel goed de avond van tevoren of eerder op de dag klaarmaken. Laat hem dan afkoelen en bewaar het gerecht in de koelkast tot het moment dat je hem gaat afbakken.
Graskaas is een seizoensproduct, en dus niet het hele jaar door te koop. Wil je dit gerecht gaan klaarmaken op een moment dat er geen graskaas te verkrijgen is, dan kun je natuurlijk ook gewoon jonge kaas gebruiken. Hou je van een beetje meer pit? Gebruik dan eens oude kaas!
Snijbonen; verrassend lekker en zeker niet ouderwets!
Het zijn allang geen 'scheermesjes' meer. Snijbonen zijn niet ouderwets en passen goed in de huidige manier van koken. Een verrassende boon!
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram snijbonen, gesneden
- 400 gram paprika, verschillende kleuren, in reepjes
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 500 gram aardappels, geschild en in blokjes
- 2 uien, in dunne kwart ringen
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 250 gram graskaas, geraspt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aardappelblokjes in wat water met zout gaar. Giet af en laat uitdampen.
Kook de snijbonen gaar in wat water met zout en laat uitlekken.
Verhit een koekenpan of wok. Bak hierin de spekblokjes uit zonder er olie of boter aan toe te voegen. Voeg dan de uien, de paprikareepjes en de oregano toe. Bak mee tot ze beetgaar zijn.
Schep dan de aardappelblokjes en de snijbonen erdoor. Breng het geheel op smaak met zout en peper
Doe het mengsel in een ovenschaal en strooi de geraspte graskaas er over.
Plaats de schaal 20 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten en licht gekleurd is.
Tafel lekker !!