Een ovenschotel van spitskool is een heerlijke manier om spitskool eens anders te gebruiken dan in een stamppot of roerbakgerecht. Deze zomerse koolsoort is zacht van smaak en wordt in dit recept gecombineerd met aardappelpuree en een romige kaassaus. Een toegankelijke, vegetarische ovenschotel die je zonder moeite op tafel zet.
Voor een lekkere ovenschotel van spitskool gebruik je natuurlijk verse spitskool. Die herken je aan een stevige krop en frisse, lichtgroene bladeren. Snijd de kool in dunne reepjes en stoom of kook ze kort voor gebruik. Zo blijft de smaak mild en de structuur beetgaar. Let goed op dat je de kool laat uitlekken voordat je hem in de ovenschaal verwerkt, want teveel vocht maakt de saus slap.
Ovenschotel van spitskool
Ingrediënten:
- 800 gram bloemige aardappels
- 800 gram spitskool
- 200 gram geraspte oude kaas
- 80 gram boter
- 30 gram bloem
- 350 ml volle melk
- 150 ml groentebouillon
- 25 gram verse bieslook
- zout
- peper
- 1 eetlepel panko
Zo maak je de ovenschotel van spitskool:
Schil en was de aardappels, snijd grote exemplaren in stukken.
Kook de aardappels in water met een halve theelepel zout tot ze gaar zijn.
Snijd de spitskool in reepjes en was deze.
Doe een klein laagje water in een pan, voeg de kool toe, dek af en stoom de kool in 10 minuten beetgaar.
Giet de kool af en laat goed uitlekken.
Giet de aardappels af, voeg 50 gram boter en 150 ml melk toe en pureer. Voeg indien nodig meer melk toe tot een zachte puree.
Snijd de bieslook in ringetjes en roer deze samen met zout en peper door de puree.
Doe de puree in een ingevette ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Smelt 30 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en laat 2 minuten garen.
Voeg de bouillon toe, roer door en voeg de melk geleidelijk toe terwijl continu geroerd wordt om klontjes te voorkomen.
Laat de saus 2 minuten zachtjes koken.
Voeg 150 gram kaas toe aan de saus en roer door. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de saus met de spitskool en verdeel dit over de puree.
Meng 50 gram kaas met de panko en strooi dit over de spitskool.
Bak 30 minuten in de oven tot de schotel goudbruin en bubbelt aan de zijkanten.
Haal de schotel uit de oven en serveer.
Tafel lekker !!
Een ovenschotel van spitskool is een ideaal gerecht om spitskool op een andere manier te gebruiken. Deze ovenschotel van spitskool maak je met verse spitskool en een zelfgemaakte aardappelpuree. Door verse groenten en een pittige oude kaas te gebruiken, krijgt de ovenschotel extra veel smaak.
Gebruik verse spitskool
Voor deze ovenschotel is het belangrijk dat je de spitskool vers gebruikt. Kies voor een stevige krop en stoom of kook de kool kort voor je hem verwerkt. Zo behoudt je ovenschotel van spitskool zijn frisse en zachte smaak. Laat de kool altijd goed uitlekken, want te veel vocht maakt de saus slap en minder romig.
Een ovenschotel van spitskool is niet moeilijk om te maken. Door zelf de aardappelpuree te bereiden met bloemige aardappels, warme melk en een klontje roomboter krijgt je ovenschotel een smeuïge basis. Gebruik verse bieslook voor wat extra pit. De kaassaus maak je van een roux met bouillon en volle melk. Voeg daar een lekker gerijpte kaas aan toe voor een romige, volle smaak.
Tips voor bewaren en serveren van ovenschotel van spitskool
Je kunt een ovenschotel van spitskool prima van tevoren maken. Zet de schaal dan koel weg tot gebruik en hou rekening met extra oventijd als je hem koud in de oven schuift. Restjes zijn ook lekker de volgende dag. Bewaar ze maximaal twee dagen in de koelkast en warm rustig op in de oven op 160 graden, zodat de saus niet uitdroogt.
Ovenschotel van spitskool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram bloemige aardappels
- 800 gram spitskool
- 200 gram geraspte oude kaas
- 80 gram boter
- 30 gram bloem
- 350 ml volle melk
- 150 ml groentebouillon
- 25 gram verse bieslook
- zout
- peper
- 1 eetlepel panko
Bereidingswijze van dit recept
Schil en was de aardappels, snijd grote exemplaren in stukken.
Kook de aardappels in water met een halve theelepel zout tot ze gaar zijn.
Snijd de spitskool in reepjes en was deze.
Doe een klein laagje water in een pan, voeg de kool toe, dek af en stoom de kool in 10 minuten beetgaar.
Giet de kool af en laat goed uitlekken.
Giet de aardappels af, voeg 50 gram boter en 150 ml melk toe en pureer. Voeg indien nodig meer melk toe tot een zachte puree.
Snijd de bieslook in ringetjes en roer deze samen met zout en peper door de puree.
Doe de puree in een ingevette ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Smelt 30 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en laat 2 minuten garen.
Voeg de bouillon toe, roer door en voeg de melk geleidelijk toe terwijl continu geroerd wordt om klontjes te voorkomen.
Laat de saus 2 minuten zachtjes koken.
Voeg 150 gram kaas toe aan de saus en roer door. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de saus met de spitskool en verdeel dit over de puree.
Meng 50 gram kaas met de panko en strooi dit over de spitskool.
Bak 30 minuten in de oven tot de schotel goudbruin en bubbelt aan de zijkanten.
Haal de schotel uit de oven en serveer.
Tafel lekker !!