• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Romig, hartig en boordevol smaak: deze ovenschotel laat je echt genieten van verse spitskool en kaas

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
0
0
Ovenschotel van spitskool

Een ovenschotel van spitskool is een heerlijke manier om spitskool eens anders te gebruiken dan in een stamppot of roerbakgerecht. Deze zomerse koolsoort is zacht van smaak en wordt in dit recept gecombineerd met aardappelpuree en een romige kaassaus. Een toegankelijke, vegetarische ovenschotel die je zonder moeite op tafel zet.

Voor een lekkere ovenschotel van spitskool gebruik je natuurlijk verse spitskool. Die herken je aan een stevige krop en frisse, lichtgroene bladeren. Snijd de kool in dunne reepjes en stoom of kook ze kort voor gebruik. Zo blijft de smaak mild en de structuur beetgaar. Let goed op dat je de kool laat uitlekken voordat je hem in de ovenschaal verwerkt, want teveel vocht maakt de saus slap.

Ovenschotel van spitskool

Porties:4 personen
Voorbereiding:40 minuten
Bereiding:30 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:70 minuten

Ingrediënten:

  • 800 gram bloemige aardappels
  • 800 gram spitskool
  • 200 gram geraspte oude kaas
  • 80 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 350 ml volle melk
  • 150 ml groentebouillon
  • 25 gram verse bieslook
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel panko

Zo maak je de ovenschotel van spitskool:

Schil en was de aardappels, snijd grote exemplaren in stukken.

Kook de aardappels in water met een halve theelepel zout tot ze gaar zijn.

Snijd de spitskool in reepjes en was deze.

Doe een klein laagje water in een pan, voeg de kool toe, dek af en stoom de kool in 10 minuten beetgaar.

Giet de kool af en laat goed uitlekken.

Giet de aardappels af, voeg 50 gram boter en 150 ml melk toe en pureer. Voeg indien nodig meer melk toe tot een zachte puree.

Snijd de bieslook in ringetjes en roer deze samen met zout en peper door de puree.

Doe de puree in een ingevette ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Smelt 30 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en laat 2 minuten garen.

Voeg de bouillon toe, roer door en voeg de melk geleidelijk toe terwijl continu geroerd wordt om klontjes te voorkomen.

Laat de saus 2 minuten zachtjes koken.

Voeg 150 gram kaas toe aan de saus en roer door. Breng op smaak met zout en peper.

Meng de saus met de spitskool en verdeel dit over de puree.

Meng 50 gram kaas met de panko en strooi dit over de spitskool.

Bak 30 minuten in de oven tot de schotel goudbruin en bubbelt aan de zijkanten.

Haal de schotel uit de oven en serveer.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: Vegetarisch
Kooktechniek: Oven, Koken, Stomen
Kooktijd: Langer dan 60 minuten
Verse ingrediënten: Aardappelen, Goudse kaas, Spitskool

Een ovenschotel van spitskool is een ideaal gerecht om spitskool op een andere manier te gebruiken. Deze ovenschotel van spitskool maak je met verse spitskool en een zelfgemaakte aardappelpuree. Door verse groenten en een pittige oude kaas te gebruiken, krijgt de ovenschotel extra veel smaak.

Gebruik verse spitskool

Voor deze ovenschotel is het belangrijk dat je de spitskool vers gebruikt. Kies voor een stevige krop en stoom of kook de kool kort voor je hem verwerkt. Zo behoudt je ovenschotel van spitskool zijn frisse en zachte smaak. Laat de kool altijd goed uitlekken, want te veel vocht maakt de saus slap en minder romig.

Een ovenschotel van spitskool is niet moeilijk om te maken. Door zelf de aardappelpuree te bereiden met bloemige aardappels, warme melk en een klontje roomboter krijgt je ovenschotel een smeuïge basis. Gebruik verse bieslook voor wat extra pit. De kaassaus maak je van een roux met bouillon en volle melk. Voeg daar een lekker gerijpte kaas aan toe voor een romige, volle smaak.

Tips voor bewaren en serveren van ovenschotel van spitskool

Je kunt een ovenschotel van spitskool prima van tevoren maken. Zet de schaal dan koel weg tot gebruik en hou rekening met extra oventijd als je hem koud in de oven schuift. Restjes zijn ook lekker de volgende dag. Bewaar ze maximaal twee dagen in de koelkast en warm rustig op in de oven op 160 graden, zodat de saus niet uitdroogt.

Ovenschotel van spitskool

Porties: 1
Bereidingstijd: 70 minuten
Niveau: 74753
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram bloemige aardappels
  • 800 gram spitskool
  • 200 gram geraspte oude kaas
  • 80 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 350 ml volle melk
  • 150 ml groentebouillon
  • 25 gram verse bieslook
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel panko

Bereidingswijze van dit recept

Schil en was de aardappels, snijd grote exemplaren in stukken.

Kook de aardappels in water met een halve theelepel zout tot ze gaar zijn.

Snijd de spitskool in reepjes en was deze.

Doe een klein laagje water in een pan, voeg de kool toe, dek af en stoom de kool in 10 minuten beetgaar.

Giet de kool af en laat goed uitlekken.

Giet de aardappels af, voeg 50 gram boter en 150 ml melk toe en pureer. Voeg indien nodig meer melk toe tot een zachte puree.

Snijd de bieslook in ringetjes en roer deze samen met zout en peper door de puree.

Doe de puree in een ingevette ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Smelt 30 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en laat 2 minuten garen.

Voeg de bouillon toe, roer door en voeg de melk geleidelijk toe terwijl continu geroerd wordt om klontjes te voorkomen.

Laat de saus 2 minuten zachtjes koken.

Voeg 150 gram kaas toe aan de saus en roer door. Breng op smaak met zout en peper.

Meng de saus met de spitskool en verdeel dit over de puree.

Meng 50 gram kaas met de panko en strooi dit over de spitskool.

Bak 30 minuten in de oven tot de schotel goudbruin en bubbelt aan de zijkanten.

Haal de schotel uit de oven en serveer.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroenteKaas
DeelPin4VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!