Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas ā Aardappels, spruitjes en kaas, samen in een romige ovenschotel is een gerecht waarvan de spruitenliefhebbers zullen gaan watertanden. Maar ook voor de sceptici is het zeker de moeite waard dit recept eens te proberen. Met de ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas zet je een complete, vegetarische maaltijd op tafel.
Spruitjes zijn lekker!
De reputatie van spruitjes is op zijn zachtst gezegd een beetje wisselend. Sommige mensen zijn er gek op, anderen vermijden ze liever, vaak vanwege een in hun jeugd opgedaan spruitjestrauma. Voor die laatste mensen is het advies om toch nog eens spruitjes te proeven. Ze zijn tegenwoordig een stuk minder bitter dan ze vroeger waren. Het verschil kan hem ook zitten in hoe de spruitjes worden klaargemaakt. Kook je ze simpelweg in water met een beetje zout, of maak je er iets meer werk van en verwerk je de groente in een heerlijke ovenschotel met kaas? Een ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas bijvoorbeeld. Die harde, gerijpte kaas met een unieke smaak kan je beleving van spruitjes eten weleens heel anders maken.
Een romige ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas
Kaas en spruitjes zijn een echte match. De combinatie van die twee ingrediƫnten ligt misschien niet echt voor de hand. Maar de pittige, nootachtige smaak van Leidse kaas is een perfecte tegenhanger voor de licht bittere smaak van de spruitjes. De slagroom in het recept zorgt voor romigheid in de ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas. Je serveert met dit gerecht een lekker hartige en verwarmende maaltijd, die zeker op koude dagen goed zal smaken.
Je kunt de ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas makkelijk van tevoren klaarmaken en later afbakken. Bewaar de schaal tot gebruik afgedekt in de koelkast. Let erop dat een ovenschotel die in de koelkast heeft gestaan wat langer in de oven moet om goed warm te worden.
Iets over Boeren-Leidse kaas
Boeren-Leidse kaas, zo heet echte Leidse kaas officieel. De kaas rijpt minimaal 3 maanden tot maximaal 2 jaar. Of je belegen of oude Leidse kaas koopt, maakt voor de ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas niet uit. Kun je niet aan Leidse kaas komen? Vervang het dan door Goudse kaas met komijn. De smaak zal wel iets anders zijn, want Leidse kaas is veel magerder dan Goudse.
Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?
Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nĆ³g een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 1 kilo spruiten
- 250 gram Leidse kaas
- 250 ml slagroom
- zout en peper
- olie om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas:
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Maak de spruitjes schoon door het kontje eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen.
Rasp de Leidse kaas. Meng 150 gram van de kaas met de slagroom.
Kook de aardappels in een pan gezouten water gaar. Giet af en laat even droogstomen.
Kook de spruitjes beetgaar in water met zout. Giet af. Meng ze met het kaas-slagroommengsel.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in.
Leg de helft van de aardappels op de bodem van de schaal.
Daarbovenop schep je de spruitjes.
Dek af met de rest van de aardappels. Bestrooi met de overgebleven kaas.
Zet de schaal 20 minuten in de oven om goed heet te worden, de kaas te laten smelten en licht te kleuren.
Serveer de ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas direct.
Tafel lekker !!