• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
1
Ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje

Ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje – Dit klinkt je vast raar in de oren, een ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje. Toch is het gerecht erg lekker, en het is dan misschien ook wel minder onlogisch dan je zou verwachten! Want die zuurkool heeft misschien wel een heel andere oorsprong dam je zou verwachten. Lees snel verder waarom zuurkool in een oosters gerecht nog helemaal zo gek niet is.

Fusion cooking bij een ovenschotel met zuurkool?

Wist je dat er wordt aangenomen dat zuurkool oorspronkelijk afkomstig is uit het noorden van China? Door allerlei volksverhuizingen, van onder andere de Mongolen, zou het product in Europa terecht zijn gekomen.

Je ziet dat het dus helemaal niet raar is om een ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje te maken. In dit recept doe je dat door het toevoegen van onder andere ketjap, sambal en gefrituurde uitjes. Het resultaat is een echt fusion gerecht tussen de Westerse en de Oosterse keuken. Als je precies de hoeveelheden uit het recept aanhoudt, wordt het redelijk pittig. Mag het voor jou wel iets minder gepeperd, pas dan de hoeveelheid sambal gewoon aan naar je eigen smaak. Houd je van heel pittig? Een beetje extra sambal of peper in de ovenschotel van zuurkool mag natuurlijk altijd! Pas een recept altijd gewoon aan naar jouw eigen smaak.

Dit gerecht is makkelijk een dag van tevoren klaar te maken

Je kunt de ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje al een dag van tevoren klaarmaken en de volgende dag weer opwarmen. Laat het gerecht in dat geval afkoelen in de vuurvaste schaal en bewaar die afgedekt in de koelkast. Laat de schaal dan wel een minuut of 10 langer in de oven staan als je het gerecht opwarmt om te zorgen dat het gerecht goed warm wordt.

Ovenschotels met zuurkool

Ovenschotels met zuurkool

Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!

Ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukjes
  • 1 kilo zuurkool, naturel
  • 250 gram zuurkoolspek, aan een stukje
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 100 gram gefrituurde uitjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje:

Doe de zuurkool in een pan, voeg een scheutje water toe en leg het stukje zuurkool spek er op. Kook dit 30 minuten op een laag vuurtje.

Kook intussen de aardappelen in 20 minuten gaar in water, zonder zout. De zuurkool heeft van zichzelf genoeg zout in zich.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal het zuurkoolspek uit de zuurkool en giet de zuurkool af. Snijd het spek in kleine blokjes en doe het terug in de pan. Voeg de ketjap, de sambal toe en roer ze goed door de zuurkool.

Giet de aardappels af en laat ze even uitdampen. Stamp ze fijn met een stamper en maak er een puree van door de kokosmelk er door te roeren.

Meng vervolgens de zuurkool en de gefrituurde uitjes door de aardappelpuree en schep alles over in een ingevette vuurvaste schaal. Bak het gerecht 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Je kunt de ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje eventueel serveren met wat plakjes rookworst.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Reacties 7

  1. Cecile says:
    2 maanden geleden

    Wij hebben dit gisteren gemaakt, niet helemaal hetzelfde, maar wel voor het grootste deel. Heerlijk! Wij gaan het zeker nog eens maken en dat zal niet zo lang op zich laten wachten.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Goed om te horen Cecile, fijn dat de ovenschotel van zuurkool snel weer op tafel komt, daar doen we het graag voor.

      Beantwoorden
  2. Hein says:
    4 jaar geleden

    Zuurkool anders. Deze ga ik van de week op tafel zetten, ziet er goed uit

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 jaar geleden

      Ga je vast lekker vinden, Hein. Laat je ons weten wat je er van vond?

      Beantwoorden
      • Hein says:
        4 jaar geleden

        Hoi,

        de zuurkool nog steeds niet gemaakt maar dat gaat een keer gebeuren. De pompoen lasagne van Elise inmiddels voor de 4e x geserveerd. Wat een zalig recept!

        Even algemeen, fijne site dit. leuke recepten maar vooral ook goede informatie in jullie kookschool. En het concept vers en zelf maken staat me uiteraard ook zeer aan!

        Mooi dag,
        Hein

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          4 jaar geleden

          Die zuurkool moet je echt een keer maken hoor! Echt lekker! En na 4x pompoen lasagne wordt het tijd om te variëren!?
          Fijn dat jij onze site op prijs stelt, want ik weet dat jij de nodige kennis van zaken hebt.

          Beantwoorden
          • Hein says:
            4 jaar geleden

            Het is altijd pompoentijd Elise ;0),

            Gisteravond deze zuurkool gemaakt. Een heerlijk alternatief voor zuurkool stamppot. Zelf vond ik het iets te zoet, door de sambal Badjak. Maar dit komt vaker op tafel hier, en dan met verse lombok in plaats van de Badjak.
            Wij hebben dit gegeten met Merquez worstjes. Die combineren hier uitstekend bij.

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!