Ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje – Dit klinkt je vast raar in de oren, een ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje. Toch is het gerecht erg lekker, en het is dan misschien ook wel minder onlogisch dan je zou verwachten! Want die zuurkool heeft misschien wel een heel andere oorsprong dam je zou verwachten. Lees snel verder waarom zuurkool in een oosters gerecht nog helemaal zo gek niet is.
Fusion cooking bij een ovenschotel met zuurkool?
Wist je dat er wordt aangenomen dat zuurkool oorspronkelijk afkomstig is uit het noorden van China? Door allerlei volksverhuizingen, van onder andere de Mongolen, zou het product in Europa terecht zijn gekomen.
Je ziet dat het dus helemaal niet raar is om een ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje te maken. In dit recept doe je dat door het toevoegen van onder andere ketjap, sambal en gefrituurde uitjes. Het resultaat is een echt fusion gerecht tussen de Westerse en de Oosterse keuken. Als je precies de hoeveelheden uit het recept aanhoudt, wordt het redelijk pittig. Mag het voor jou wel iets minder gepeperd, pas dan de hoeveelheid sambal gewoon aan naar je eigen smaak. Houd je van heel pittig? Een beetje extra sambal of peper in de ovenschotel van zuurkool mag natuurlijk altijd! Pas een recept altijd gewoon aan naar jouw eigen smaak.
Dit gerecht is makkelijk een dag van tevoren klaar te maken
Je kunt de ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje al een dag van tevoren klaarmaken en de volgende dag weer opwarmen. Laat het gerecht in dat geval afkoelen in de vuurvaste schaal en bewaar die afgedekt in de koelkast. Laat de schaal dan wel een minuut of 10 langer in de oven staan als je het gerecht opwarmt om te zorgen dat het gerecht goed warm wordt.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukjes
- 1 kilo zuurkool, naturel
- 250 gram zuurkoolspek, aan een stukje
- 6 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels sambal badjak
- 200 ml dikke kokosmelk
- 100 gram gefrituurde uitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje:
Doe de zuurkool in een pan, voeg een scheutje water toe en leg het stukje zuurkool spek er op. Kook dit 30 minuten op een laag vuurtje.
Kook intussen de aardappelen in 20 minuten gaar in water, zonder zout. De zuurkool heeft van zichzelf genoeg zout in zich.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal het zuurkoolspek uit de zuurkool en giet de zuurkool af. Snijd het spek in kleine blokjes en doe het terug in de pan. Voeg de ketjap, de sambal toe en roer ze goed door de zuurkool.
Giet de aardappels af en laat ze even uitdampen. Stamp ze fijn met een stamper en maak er een puree van door de kokosmelk er door te roeren.
Meng vervolgens de zuurkool en de gefrituurde uitjes door de aardappelpuree en schep alles over in een ingevette vuurvaste schaal. Bak het gerecht 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Je kunt de ovenschotel van zuurkool met een Oosters tintje eventueel serveren met wat plakjes rookworst.
Tafel lekker !!
Zuurkool anders. Deze ga ik van de week op tafel zetten, ziet er goed uit
Ga je vast lekker vinden, Hein. Laat je ons weten wat je er van vond?
Hoi,
de zuurkool nog steeds niet gemaakt maar dat gaat een keer gebeuren. De pompoen lasagne van Elise inmiddels voor de 4e x geserveerd. Wat een zalig recept!
Even algemeen, fijne site dit. leuke recepten maar vooral ook goede informatie in jullie kookschool. En het concept vers en zelf maken staat me uiteraard ook zeer aan!
Mooi dag,
Hein
Die zuurkool moet je echt een keer maken hoor! Echt lekker! En na 4x pompoen lasagne wordt het tijd om te variëren!?
Fijn dat jij onze site op prijs stelt, want ik weet dat jij de nodige kennis van zaken hebt.
Het is altijd pompoentijd Elise ;0),
Gisteravond deze zuurkool gemaakt. Een heerlijk alternatief voor zuurkool stamppot. Zelf vond ik het iets te zoet, door de sambal Badjak. Maar dit komt vaker op tafel hier, en dan met verse lombok in plaats van de Badjak.
Wij hebben dit gegeten met Merquez worstjes. Die combineren hier uitstekend bij.