• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Ovenschotel van zuurkool met stroganoff gehakt

Een heerlijk kruidige ovenschotel met een zachte zuurkoolsmaak

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
0
Ovenschotel van zuurkool met stroganoff gehakt

Ovenschotel van zuurkool met stroganoff gehakt – zuurkool eet je als stamppot of in een ovenschotel. Vaak met een rookworst, speklapje of in het geval van een ovenschotel met rul gebakken gehakt. Als je nu dat gehakt, in plaats van het naturel te laten, flink kruid met onder andere paprikapoeder en verse paprika dan krijg een soort van stroganoff gehakt. Dit is erg lekker in combinatie met de zuurkool.

De combinatie paprika en zuurkool wordt in Nederland niet vaak gemaakt. Kijk je naar de keukens uit de landen om ons heen, dan zie je die combinatie met regelmaat. Reden genoeg om een ovenschotel van zuurkool met stroganoff ook hier te introduceren.

Zo wordt de zuurkool heerlijk zacht van smaak

Lang niet iedereen is dol op zuurkool, de reden die dan vaak gegeven wordt is dat zuurkool te scherp van smaak is. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en ja, die hoort zuur te zijn. Het is typisch Nederlands om de zuurkool in water te koken waardoor die zachter wordt, maar nog steeds zuur is.

Wil je een iets zachtere smaak voor de ovenschotel van zuurkool met stroganoff gehakt, bak de zuurkool dan eerst samen met een gesnipperd uitje in een beetje boter. Daarna doe je er nog een heel klein beetje water bij en dit laat je op een zacht vuurtje zachtjes gaar stoven. De zuurkool wordt dan heerlijk zacht van smaak.

De juiste volgorde van de laagjes voor de lekkerste ovenschotel

Het lijkt in eerste instantie misschien niet zo heel belangrijk of je eerst de zuurkool of eerst het gehakt in de ovenschaal doet. Toch is dat juist heel belangrijk. In de ovenschotel van zuurkool met stroganoff gehakt begin je met de zuurkool. Daarop komt het heerlijk gekruide stroganoff gehakt en als laatste de aardappelpuree. Tijdens het verwarmen zakt de jus van het stroganoff gehakt naar beneden in de zuurkool die daardoor nog meer smaak krijgt.

Ovenschotels met zuurkool

Ovenschotels met zuurkool

Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Ovenschotel van zuurkool met stroganoff gehakt

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg eigenheimers
  • 500 gram zuurkool
  • 400 gram gemengd gehakt
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder zoet
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 teen knoflook
  • 1 kopje melk
  • 50 gram boter
  • 2 takjes peterselie
  • ongeveer 25 gram paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een zuurkool ovenschotel met stroganoff gehakt:

Schil en was de aardappels en kook ze gaar met water en een beetje zout.

Snijd de uien en de paprika in blokjes. Snijd de champignons in plakjes. 1 ui is voor bij de zuurkool.

Snijd de peterselie fijn.

Verhit iets meer dan de helft van de boter en bak hierin op zacht vuur de ui glazig.

Knijp zo veel mogelijk vocht uit de zuurkool en doe dit bij de ui in de pan. Bak dit even samen kort door. Voeg er ongeveer 100 ml water aan toe en laat dit in ongeveer 20 minuten gaarstoven. Roer af en toe door en voeg indien nodig een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.

Bak in een koekenpan het gehakt rul. Voeg er een eetlepel tomatenpuree aan toe en bak dit even mee.

Kruid het royaal met paprikapoeder, zout en peper en pers de knoflook er boven uit.

Voeg er de gesneden ui, champignons en paprika aan toe en bak dit op een rustig vuur.

Giet de aardappels als ze gaar zijn af en maak er met de melk en een beetje zout en peper naar smaak een puree van.

Neem een ovenschaal en schep daarin de zuurkool.

Proef het gehakt en voeg er eventueel meer kruiden aan toe als je dat lekker vindt. Het mag best sterk van smaak zijn. Roer er de gesneden peterselie doorheen.

Verdeel het gehakt over de zuurkool.

Verdeel de aardappelpuree losjes over het gehakt. Smelt de boter en druppel die over de aardappelpuree.

Bestrooi als laatste het paneermeel over de ovenschotel met zuurkool en stroganoff gehakt, en zet dit een half uurtje in een oven van 180 graden tot hij lekker heet is en er een goudbruin korstje vormt.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroenteVlees
DeelPin15VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief