Parmigiana di melanzane – Een heerlijk eenvoudige, Italiaanse ovenschotel, vol groente, gemaakt van aubergine, tomaat en kaas, die je zeker een keer geproefd moet hebben.
Parmezaanse aubergine
Als je ‘parmigiana di melanzane’ letterlijk in het Nederlands vertaalt, dan zou dat ‘Parmezaanse aubergine’ zijn. Dat klopt dan ook wel, want een van de twee kazen die gebruikt worden is Parmezaanse kaas. Al wordt er ook wel aangenomen dat ‘Parmigiana’ een verbastering is van het woord ‘palmigiana’, dat in het Nederlands ‘luiken’ betekent. Het verwijst dan naar de luiken waarvan de plankjes dakpansgewijs over elkaar liggen. Dit gerecht heeft zijn oorsprong in het zuiden van Italië, waar in de zomer veel aubergines geoogst worden. Hoewel de oorsprong van Parmigiana di Melanzane niet helemaal duidelijk is vast te stellen, wordt aangenomen dat het gerecht al generaties lang wordt doorgegeven binnen Italiaanse families. De vegetarische ovenschotel is een favoriet geworden bij veel hobbykoks en wordt vaak geserveerd tijdens familiemaaltijden en speciale gelegenheden.
Aubergine, wat moet je daar nu mee
Eet jij weleens aubergine? In Nederland worden niet heel veel aubergines gegeten. Veel mensen hebben geen idee wat ze nu precies met die paarse vruchtgroente aan moeten, dus laten ze ze maar liggen. Behoor je ook tot die categorie, dan overtuigt dit recept je hopelijk om het toch eens te proberen. Want aubergines zijn, op de juiste manier bereid, erg lekker. Parmigiana di Melanzane is een lekker en toegankelijk gerecht, waarin de aubergine prima tot zijn recht komt. Je roostert ze even in de grillpan, en daarna verwerk je ze met een simpele tomatensaus, en Parmezaanse kaas en mozzarella tot een heerlijke ovenschotel.
Dit is een gerecht dat bij uitstek geschikt is om van tevoren te maken en in de oven te schuiven voordat je het wilt gaan eten. Zet de schaal afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Parmigiana di Melanzane is een gerecht dat zowel koud als warm lekker is.
Je hebt om dit gerecht te kunnen maken een staafmixer, een blender of een roerzeef nodig.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Parmigiano di melanzane
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse, rijpe tomaten
- 750 gram aubergine
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 20 gram basilicumblaadjes
- 150 gram Parmezaanse kaas
- 250 gram buffelmozzarella
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Parmigiana di melanzane:
Snipper de ui en de knoflook grof. Snijd de tomaten in blokjes.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan, en bak hierin de ui en de knoflook aan. Voeg de tomaten, de oregano en basilicum toe en laat dit een half uurtje zachtjes stoven, met het deksel op de pan.
Haal de pan van het vuur en pureer het tomatenmengsel met de staafmixer, of eventueel in de blender of de roerzeef tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de aubergines over de lengte in niet te dikke plakken. Leg ze in een lage schaal en bestrooi ze rijkelijk met zout. Zet dit afgedekt een uur weg. Het zout onttrekt zo vocht aan de aubergine. Na een uurtje spoel je de plakken af en droog je goed af met keukenpapier. Smeer de plakken aubergine in met olijfolie.
Verhit de grillpan en rooster alle plakken gaar en lichtbruin.
Snijd de mozzarella in dunne plakken en rasp de Parmezaanse kaas.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een passende ovenschaal in en schep een laagje tomatensaus op de bodem. Daar bovenop leg je, eventueel dakpansgewijs, maar dat hoeft niet speciaal, een laagje gegrilde aubergine. Daarop een paar plakjes mozzarella en een laagje Parmezaan. Zo bouw je de Parmigiana di Melanzane laagje voor laagje op. Eindig met een laagje mozzarella en Parmezaanse kaas.
Plaats de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht in ongeveer 45 minuten gaar.
Serveer de Parmigiana di Melanzane warm of koud. Lekker met een glas Italiaanse wijn en vers stokbrood om de saus mee op te deppen.
Tafel lekker !!