• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Parmigiana di melanzane: een vegetarische ovenschotel

Pure, verse ingrediënten. Dit kan niet anders dan Italiaans zijn.

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
11
Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di melanzane – Een heerlijk eenvoudige, Italiaanse ovenschotel, vol groente, gemaakt van aubergine, tomaat en kaas, die je zeker een keer geproefd moet hebben.

Parmezaanse aubergine

Als je ‘parmigiana di melanzane’ letterlijk in het Nederlands vertaalt, dan zou dat ‘Parmezaanse aubergine’ zijn. Dat klopt dan ook wel, want een van de twee kazen die gebruikt worden is Parmezaanse kaas. Al wordt er ook wel aangenomen dat ‘Parmigiana’ een verbastering is van het woord ‘palmigiana’, dat in het Nederlands ‘luiken’ betekent. Het verwijst dan naar de luiken waarvan de plankjes dakpansgewijs over elkaar liggen. Dit gerecht heeft zijn oorsprong in het zuiden van Italië, waar in de zomer veel aubergines geoogst worden. Hoewel de oorsprong van Parmigiana di Melanzane niet helemaal duidelijk is vast te stellen, wordt aangenomen dat het gerecht al generaties lang wordt doorgegeven binnen Italiaanse families. De vegetarische ovenschotel is een favoriet geworden bij veel hobbykoks en wordt vaak geserveerd tijdens familiemaaltijden en speciale gelegenheden.

Aubergine, wat moet je daar nu mee

Eet jij weleens aubergine? In Nederland worden niet heel veel aubergines gegeten. Veel mensen hebben geen idee wat ze nu precies met die paarse vruchtgroente aan moeten, dus laten ze ze maar liggen. Behoor je ook tot die categorie, dan overtuigt dit recept je hopelijk om het toch eens te proberen. Want aubergines zijn, op de juiste manier bereid, erg lekker. Parmigiana di Melanzane is een lekker en toegankelijk gerecht, waarin de aubergine prima tot zijn recht komt. Je roostert ze even in de grillpan, en daarna verwerk je ze met een simpele tomatensaus, en Parmezaanse kaas en mozzarella tot een heerlijke ovenschotel.

Dit is een gerecht dat bij uitstek geschikt is om van tevoren te maken en in de oven te schuiven voordat je het wilt gaan eten. Zet de schaal afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Parmigiana di Melanzane is een gerecht dat zowel koud als warm lekker is.

Je hebt om dit gerecht te kunnen maken een staafmixer, een blender of een roerzeef nodig.

Tomaten

Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Parmigiano di melanzane

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo verse, rijpe tomaten
  • 750 gram aubergine
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 250 gram buffelmozzarella
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Parmigiana di melanzane:

Snipper de ui en de knoflook grof. Snijd de tomaten in blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan, en bak hierin de ui en de knoflook aan. Voeg de tomaten, de oregano en basilicum toe en laat dit een half uurtje zachtjes stoven, met het deksel op de pan.

Haal de pan van het vuur en pureer het tomatenmengsel met de staafmixer, of eventueel in de blender of de roerzeef tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de aubergines over de lengte in niet te dikke plakken. Leg ze in een lage schaal en bestrooi ze rijkelijk met zout. Zet dit afgedekt een uur weg. Het zout onttrekt zo vocht aan de aubergine. Na een uurtje spoel je de plakken af en droog je goed af met keukenpapier. Smeer de plakken aubergine in met olijfolie.

Verhit de grillpan en rooster alle plakken gaar en lichtbruin.

Snijd de mozzarella in dunne plakken en rasp de Parmezaanse kaas.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een passende ovenschaal in en schep een laagje tomatensaus op de bodem. Daar bovenop leg je, eventueel dakpansgewijs, maar dat hoeft niet speciaal, een laagje gegrilde aubergine. Daarop een paar plakjes mozzarella en een laagje Parmezaan.  Zo bouw je de Parmigiana di Melanzane laagje voor laagje op. Eindig met een laagje mozzarella en Parmezaanse kaas.

Plaats de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht in ongeveer 45 minuten gaar.

Serveer de Parmigiana di Melanzane warm of koud. Lekker met een glas Italiaanse wijn en vers stokbrood om de saus mee op te deppen.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!