De pompoen ovenschotel is een makkelijk gerecht dat je met trots op tafel zet. De volle smaak van pompoen, aardappelen en kruidig gehakt maken dit tot een complete maaltijd. Met de frisse oranje kleur ziet het er ook nog eens feestelijk uit. Zeker als je mensen aan tafel hebt die zeggen geen fan van pompoen te zijn, is dit hét recept om ze te verrassen. De zachte puree, het hartige gehakt en de gekarameliseerde uien zorgen samen voor een ovenschotel waar niemand nee tegen zegt.
Deze pompoen ovenschotel vraagt niet om ingewikkelde kooktechnieken. Je kookt de pompoen en aardappelen, maakt er een romige puree van en bouwt de lagen in een ovenschaal op. De oven doet daarna het werk. Met een paar extraatjes, zoals krokante salieblaadjes, maak je het nog bijzonderder. Het is een gerecht dat perfect past bij de herfst, maar eigenlijk het hele jaar door gemaakt kan worden. Serveer het met een frisse salade of wat knapperig brood en je hebt een maaltijd die zowel doordeweeks als in het weekend indruk maakt. De pompoen ovenschotel bewijst dat simpel koken vaak de lekkerste resultaten geeft.
Pompoen ovenschotel
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kilo bloemige aardappels, geschild
- 1 kilo Hokkaido pompoen
- 1 bouillonblokje
- 2 eieren
- een scheutje melk
- 2 grote uien
- 2 eetlepels bloem
- 750 gram rundergehakt
- chilivlokken
- peper / zout / nootmuskaat
- teentje knoflook
- chilisaus of tomatenketchup
- salieblaadjes (optioneel)
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pompoen ovenschotel:
Schil en snijd de pompoen en de aardappels en was ze. Los het bouillontablet op in 1 liter kokend water en kook de aardappel en pompoen in ongeveer 20 minuten gaar.
Snijd de ui in ringen en doe ze samen met 2 eetlepels bloem, peper, zout en wat chilivlokken in een plastic zakje. Verwarm 4 eetlepels olie in een koekenpan en laat die heet worden. Bak hierin de salieblaadjes kort tot ze beginnen te verkleuren en krokant worden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje. Schud nu goed met het zakje met ui en bloem en haal de uienringen er voorzichtig uit, zodat de eventuele resterende bloem in het zakje achterblijft. Bak de uien kort in de olie, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. De uien hoeven niet gaar te zijn.
Bak nu het gehakt met een teentje knoflook in dezelfde pan en kruid het af met peper, zout en chilivlokken. Giet eventueel het teveel aan vet af en bak het gehakt mooi droog. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Giet de aardappels en de pompoen af en maak er een puree van met de 2 eieren en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Smeer een royale ovenschaal in met wat boter of olie en doe er de helft van de puree in. Verdeel het gehakt over de puree en schenk er naar smaak wat chilisaus of tomatenketchup overheen. (in het recept zijn ongeveer 4 eetlepels chilisaus gebruikt)
Verdeel er de rest van de puree overheen en verdeel er de uien over. Zet de schotel 30-45 minuten in de oven tot ze een mooie bruine kleur krijgt. Verdeel de salieblaadjes over de pompoen ovenschotel en dien op.
Tafel lekker !!
