• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Shepherd’s pie; een echte Britse comfortfood klassieker!

Het recept voor een heerlijke ovenschotel van lamsgehakt, aardappelpuree en groenten

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Shepherd's pie

Shepherd’s pie – Dit hoofdgerecht is een klassieker, afkomstig van de Britse eilanden. Het is niet helemaal duidelijk of de Shepherd’s pie nu Iers of Schots is, dus houd het maar op Brits. Dan bestaat er ook nog een soortgelijk gerecht dat ‘Cottage pie’ wordt genoemd. Het verschil tussen beide gerechten zit hem eigenlijk alleen in het soort vlees dat er wordt gebruikt bij de bereiding. Shepherds pie wordt gemaakt met lamsgehakt, terwijl Cottage pie met rundvlees of rundergehakt wordt gemaakt. Als je een liefhebber van ovenschotels bent, dan zou je dit gerecht zeker eens moeten maken.

Wat is een Shepherd’s pie precies?

Een Shepherd’s pie is een ovenschotel die bestaat uit een laag rul gebakken lamsgehakt, op smaak gebracht met kruiden. Er is niet een duidelijk ‘juist recept’ dat beschrijft welke kruiden dat precies moeten zijn. Verder worden er aan het vleesmengsel nog kleingesneden groenten toegevoegd. Ook daarin kan verschil zitten. Vaak zie je dat er blokjes wortel en doperwten gebruikt worden, maar ook maïs en bleekselderij worden wel genoemd. De laag gehakt en groenten wordt vervolgens afgedekt met een laag zachte en romige aardappelpuree. Daar bovenop gaat vervolgens nog een laagje geraspte kaas. De Shepherd’s pie wordt een half uurtje afgebakken in de oven. En dan heb je een heerlijke schaal echt Brits comfortfood! Lekker om op een koude dag te serveren.

Een handig gerecht om aan een groot gezelschap te serveren

Krijg je een groot gezelschap te eten? Kies er dan eens voor om een Shepherd’s pie te serveren. Het gerecht heeft geen extreme smaak, dus de meeste mensen zullen het wel lusten. Je kunt de ovenschotel in zijn geheel van tevoren klaarmaken en dus kun jij je gewoon met je gasten bezighouden, terwijl de oven het werk doet. Bewaar het gerecht, totdat je het wilt gaan afbakken, afgedekt in de koelkast.

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Lamsgehakt

Lamsgehakt, de lekkerste recepten!

Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!

Shepherd's pie

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram lamsgehakt
  • 250 gram winterpeen
  • 250 gram doperwten (eventueel diepvries)
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram ui
  • 100 ml rode wijn
  • 250 ml groentebouillon
  • 1,5 eetlepel gehakte verse kruiden (tijm, rozemarijn etc)
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels Worcestershire sauce
  • 2 eetlepels bloem
  • 1500 gram kruimig kokende aardappels
  • 75 ml melk
  • 75 gram boter
  • 2 eieren
  • 100 gram vers geraspte belegen kaas
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een Shepherd’s pie:

Snipper de knoflook grof. Schil de aardappels. Kook de aardappels met de knoflook gaar in water met zout. Giet ze af, en laat ze even uitdampen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg de melk, de boter en 1 ei toe en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout en peper. Zet de aardappelpuree even weg.

Snipper de ui.

Snijd de winterpeen in heel kleine blokjes.

Hak de tuinkruiden.

Rasp de kaas.

Verhit een scheut olie in een braadpan. Bak hierin de winterpeen en de ui aan.

Voeg vervolgens het lamsgehakt toe en bak dit goed rul. Doe de kruiden erbij en breng op smaak met wat zout en peper.

Roer de doperwten door het gehaktmengsel. Voeg de tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe. Bestrooi met de bloem en roer die er heel goed doorheen. Laat de bloem even garen, anders gaat de Shepherd’s pie naar meel smaken.

Schenk de bouillon en de rode wijn erbij. Laat het geheel inkoken tot een dikke vleessaus. Proef of er nog zout en peper bij moet.

Verwarm de oven op 200 graden.

Schep het gehakt over in een ingevette ovenschaal.

Verdeel de aardappelpuree over het gehakt en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.

Kluts het ei en bestrijk de aardappelpuree er mee.

Bestrooi de aardappelpuree met de kaas.

Zet de schaal 20 minuten in het midden van de oven om goed heet te laten worden en de kaas te laten smelten. Haal je de schaal uit de koelkast, zet hem dan 10 minuten langer in de oven.

Serveer de Shepherd’s pie met een frisse, groene salade.

Tafel lekker !!

DeelPin6VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Reacties 2

  1. Nellie says:
    5 maanden geleden

    I usually make shephards or cottage pie with leftover roast meat. I cut the meat into small cubes and put that and an onion into a food processor until it’s just resembles minced meat, don’t mince the meat to fine. The rest of the ingredients and methods are more or less the same, but don’t add to much liquid just enough to bind it together. And then I just put the mashed potato on top of the meat and bake in the oven until golden brown on top. I don’t put the carrots and peas in, I serve these separately with the pie. This is a good way to use up left over roast lamb or beef from the day before.
    Sorry mijn hollands is niet zo goed meer is, maar ik kan het nog lezen en verstaan, maar niet meer zo goed meer spreken nu. Ik heb al 54 jaar in Australia gewoont. Door lekker tafelen kan ik het nederlands een beetje bij houden.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      5 maanden geleden

      That sounds like a good idea, Nellie. And how nice to hear that Lekker Tafelen is also read in Australia!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!