Spruitjesovenschotel met Mont d’Or – Niet iedereen houdt van spruitjes, maar met een romige ovenschotel kan dat maar zo veranderen. En zeker als je een echte kaasliefhebber bent zul je dit gerecht waarderen. Want de Vacherin Mont d’Or kaas geeft er een heerlijke kaassmaak aan. De aardappelen maken de spruitjesovenschotel met Mont d’Or tot een heerlijke, vegetarische, complete maaltijd. Je kunt dit gerecht ook nog eens van tevoren voorbereiden, zodat je het alleen nog in de oven hoeft te schuiven voordat je wilt gaan eten.
Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs
Ook wel bekend onder de officiële namen als Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs. Dit is een bergkaasje dat zowel in Zwitserland als in Frankrijk wordt geproduceerd. Een kaas met twee namen dus. Als Vacherin Mont d’Or in Zwitserland, als Vacherin du Haut Doubs in Frankrijk. Het is een gewassen-korstkaas, die wordt gemaakt van rauwe koemelk. De kaas is van oorsprong een echte seizoenskaas, welke wordt gemaakt tussen 15 augustus en 15 maart. De koeien staan op stal vanaf het moment dat de eerste sneeuw valt op de bergweiden. Ze geven dan ook minder melk. Omdat er dan minder melk beschikbaar was voor de grote kaaswielen als Gruyère en Comté, werden er kleinere en zachte kazen van de melk gemaakt. Zo ontstonden de Vacherinkazen.
Zowel de Zwitserse Vacherin Mont d’Or als de Franse Vacherin du Haut Doubs hebben een AOC-keurmerk. De kaas komt warm het beste tot zijn recht en is dus heel geschikt om mee te koken, zoals in de spruitjesovenschotel me Mont d’Or. Ook kun je er een heel lekkere en makkelijke kaasfondue mee maken. Kortom, mogelijkheden genoeg met Vacherin Mont d’Or.
Variaties maken op dit recept
Het oorspronkelijke recept van de spruitjesovenschotel met Mont d’Or is vegetarisch gehouden, maar als je het vlees niet wil missen kun je dat makkelijk oplossen door wat uitgebakken spekjes of blokjes ham aan het gerecht toe te voegen. Houd je niet van spruitjes? Vervang ze door blokjes beetgaar gekookte koolraap of bloemkoolroosjes.
Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs
Twee namen, het zelfde kaasje. Zwitsers en Frans. Vacherin Mont d'Or en Vacherin du Haut Doub. Kaasliefhebber? Dan moet je hem echt proeven!
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Spruitjesovenschotel met Mont d'Or
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappelen, ongeschild, in blokjes
- 750 gram schoongmaakte spruitjes
- 2 rode uien, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 eetlepel honing, suiker of agavesiroop
- 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes of 1 theelepel gedroogde
- 1 Vacherin Mont d'Or kaas van ongeveer 400 gram, of een punt van hetzelfde gewicht
- olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een spruitjesovenschotel met Mont d’Or:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aardappels gaar in wat water met zout en laat ze uitdampen. Kook ook de spruitjes beetgaar in water met zout en laat ze uitlekken.
Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hierin de uien, de knoflook en de rozemarijn aan. Voeg de honing, suiker of agavesiroop toe en laat op een zacht vuurtje gaar worden. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de spruitjes, de aardappelen en het uienmengsel in een vuurvaste schaal en schep de ingrediënten voorzichtig door elkaar.
Haal nu de Vacherin Mont d’Or uit het houten doosje. Dit gaat het makkelijkst als je een mes tussen de kaas en de rand steekt. Is de kaas erg rijp, gebruik dan een lepel. Verdeel de kaas over het gerecht.
Plaats de spruitjesovenschotel met Mont d’Or op het rooster in het midden van de oven. Na ongeveer 20 minuten is de kaas gesmolten en is het gerecht warm.
Tafel lekker !!