• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Spruitjesovenschotel met Mont d’Or

Lekker romige spruitjes

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Spruitjesovenschotel met Mont d'Or

Spruitjesovenschotel met Mont d’Or – Niet iedereen houdt van spruitjes, maar met een romige ovenschotel kan dat maar zo veranderen. En zeker als je een echte kaasliefhebber bent zul je dit gerecht waarderen. Want de Vacherin Mont d’Or kaas geeft er een heerlijke kaassmaak aan. De aardappelen maken de spruitjesovenschotel met Mont d’Or tot een heerlijke, vegetarische, complete maaltijd. Je kunt dit gerecht ook nog eens van tevoren voorbereiden, zodat je het alleen nog in de oven hoeft te schuiven voordat je wilt gaan eten.

 

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Ook wel bekend onder de officiële namen als Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs. Dit is een bergkaasje dat zowel in Zwitserland als in Frankrijk wordt geproduceerd. Een kaas met twee namen dus. Als Vacherin Mont d’Or in Zwitserland, als Vacherin du Haut Doubs in Frankrijk. Het is een gewassen-korstkaas, die wordt gemaakt van rauwe koemelk. De kaas is van oorsprong een echte seizoenskaas, welke wordt gemaakt tussen 15 augustus en 15 maart. De koeien staan op stal vanaf het moment dat de eerste sneeuw valt op de bergweiden. Ze geven dan ook minder melk. Omdat er dan minder melk beschikbaar was voor de grote kaaswielen als Gruyère en Comté, werden er kleinere en zachte kazen van de melk gemaakt. Zo ontstonden de Vacherinkazen.

Zowel de Zwitserse Vacherin Mont d’Or als de Franse Vacherin du Haut Doubs hebben een AOC-keurmerk. De kaas komt warm het beste tot zijn recht en is dus heel geschikt om mee te koken, zoals in de spruitjesovenschotel me Mont d’Or. Ook kun je er een heel lekkere en makkelijke kaasfondue mee maken. Kortom, mogelijkheden genoeg met Vacherin Mont d’Or.

Variaties maken op dit recept

Het oorspronkelijke recept van de spruitjesovenschotel met Mont d’Or is vegetarisch gehouden, maar als je het vlees niet wil missen kun je dat makkelijk oplossen door wat uitgebakken spekjes of blokjes ham aan het gerecht toe te voegen. Houd je niet van spruitjes? Vervang ze door blokjes beetgaar gekookte koolraap of bloemkoolroosjes.

Spruitjesovenschotel met Mont d'Or voorbereid

Vacherin Mont d'Or of Vacherin du Haut Doubs

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Twee namen, het zelfde kaasje. Zwitsers en Frans. Vacherin Mont d'Or en Vacherin du Haut Doub. Kaasliefhebber? Dan moet je hem echt proeven!

Spruitjesrecepten

Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel

Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.

Spruitjesovenschotel met Mont d'Or

Porties: 4-6
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vastkokende aardappelen, ongeschild, in blokjes
  • 750 gram schoongmaakte spruitjes
  • 2 rode uien, in kwart ringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel honing, suiker of agavesiroop
  • 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes of 1 theelepel gedroogde
  • 1 Vacherin Mont d'Or kaas van ongeveer 400 gram, of een punt van hetzelfde gewicht
  • olie om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een spruitjesovenschotel met Mont d’Or:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de aardappels gaar in wat water met zout en laat ze uitdampen. Kook ook de spruitjes beetgaar in water met zout en laat ze uitlekken.

Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hierin de uien, de knoflook en de rozemarijn aan. Voeg de honing, suiker of agavesiroop toe en laat op een zacht vuurtje gaar worden. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de spruitjes, de aardappelen en het uienmengsel in een vuurvaste schaal en schep de ingrediënten voorzichtig door elkaar.

Haal nu de Vacherin Mont d’Or uit het houten doosje. Dit gaat het makkelijkst als je een mes tussen de kaas en de rand steekt. Is de kaas erg rijp, gebruik dan een lepel. Verdeel de kaas over het gerecht.

Plaats de spruitjesovenschotel met Mont d’Or op het rooster in het midden van de oven. Na ongeveer 20 minuten is de kaas gesmolten en is het gerecht warm.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteKaas
DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief