• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Tian; een gratin in Provençaalse stijl

1
Tian

Tian – Een Provençaals ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes groenten en mozzarella, dat heet een tian. Het wordt ook klaargemaakt in een tian. Dat is een ovenschotel die aan de binnenkant geglazuurd is en aan de buitenkant ongeglazuurd. Nu heeft niet iedereen een tian in de kast staan, maar ook zonder een dergelijke schaal lukt het ook prima. Uit een gewone vuurvaste schaal zal dit vegetarische gerecht, dat bomvol verse vruchtgroenten zit, zeker niet minder lekker smaken.

Mozzarella tussen de vruchtgroenten

Een tian bestaat naast uien uit vruchtgroenten. In dit geval zijn dat tomaten, aubergines en courgettes. Groenten die veel gebruikt worden in de Mediterrane keuken dus. Dus stap op de fiets en ga naar de markt, om op zoek te gaan naar de mooiste courgettes en aubergines. En de sappigste, rijpe, felrode tomaten. Pak ook maar gelijk de kaaskraam mee voor de lekkerste buffelmozzarella. Want er gaat ook kaas tussen de plakjes groenten. Zonder kaas zou het tenslotte geen gratin zijn. In de Provence gebruiken ze meestal geitenkaas voor dit gerecht. Daar kun je natuurlijk heel makkelijk je eigen draai aan geven. In onderstaand gerecht is de geitenkaas vervangen door buffelmozzarella.

Een tian klaarmaken betekent vooral plakjes snijden

Eenmaal thuisgekomen duik je de keuken in om plakjes te snijden. Want bij het klaarmaken van een tian gaat het meeste werk zitten in het snijden van de groenten en de kaas. Dus zorg voor een scherp mes. De rest van het werk kun je aan de oven overlaten. Ondertussen kun je vast de koelkast of de wijnkelder induiken om een lekkere bijpassende wijn uit te zoeken. Met een beetje geluk is het mooi weer en serveer de tian op je terras. Zo haal je met een eenvoudige ovenschotel in no-time het ultieme Mediterrane sfeertje naar je toe!

Een tian is lekker bij geroosterd vlees, gegrilde vis of een vegetarische optie.

Tomaten

Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Mozzarella

Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade

Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?

Ovenschotels met courgette

Heerlijke ovenschotels met courgette

In de zomer zijn courgettes volop beschikbaar. Ontdek dan deze ovenschotels met courgette. Van gewone ovenschotel tot (vegetarische) lasagne.

Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Provençaalse tian

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 70 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 4 tomaten
  • 2 grote uien
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • tijm
  • rozemarijn
  • oregano
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Een tian maak je zo:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de tomaten, de courgettes, de aubergines en de uien in plakjes.

Snijd de mozzarella in plakjes.

Leg de uiringen in een ovenschaal en zet daar recht op de courgette, aubergine, tomaten en mozzarella plakken in mooie rijtjes. Wissel de verschillende groenten met elkaar af zodat je een kleurrijk geheel krijgt.

Besprenkel de schotel met wat olijfolie.

Kruid met zout en peper.

Voeg nog wat verse tijm, oregano en rozemarijn om het Mediterrane tintje accentueren.

Zet de schaal ongeveer 50 minuten in de oven.

Serveer de tian direct.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.