Tian – Een Provençaals ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes groenten en mozzarella, dat heet een tian. Het wordt ook klaargemaakt in een tian. Dat is een ovenschotel die aan de binnenkant geglazuurd is en aan de buitenkant ongeglazuurd. Nu heeft niet iedereen een tian in de kast staan, maar ook zonder een dergelijke schaal lukt het ook prima. Uit een gewone vuurvaste schaal zal dit vegetarische gerecht, dat bomvol verse vruchtgroenten zit, zeker niet minder lekker smaken.
Mozzarella tussen de vruchtgroenten
Een tian bestaat naast uien uit vruchtgroenten. In dit geval zijn dat tomaten, aubergines en courgettes. Groenten die veel gebruikt worden in de Mediterrane keuken dus. Dus stap op de fiets en ga naar de markt, om op zoek te gaan naar de mooiste courgettes en aubergines. En de sappigste, rijpe, felrode tomaten. Pak ook maar gelijk de kaaskraam mee voor de lekkerste buffelmozzarella. Want er gaat ook kaas tussen de plakjes groenten. Zonder kaas zou het tenslotte geen gratin zijn. In de Provence gebruiken ze meestal geitenkaas voor dit gerecht. Daar kun je natuurlijk heel makkelijk je eigen draai aan geven. In onderstaand gerecht is de geitenkaas vervangen door buffelmozzarella.
Een tian klaarmaken betekent vooral plakjes snijden
Eenmaal thuisgekomen duik je de keuken in om plakjes te snijden. Want bij het klaarmaken van een tian gaat het meeste werk zitten in het snijden van de groenten en de kaas. Dus zorg voor een scherp mes. De rest van het werk kun je aan de oven overlaten. Ondertussen kun je vast de koelkast of de wijnkelder induiken om een lekkere bijpassende wijn uit te zoeken. Met een beetje geluk is het mooi weer en serveer de tian op je terras. Zo haal je met een eenvoudige ovenschotel in no-time het ultieme Mediterrane sfeertje naar je toe!
Een tian is lekker bij geroosterd vlees, gegrilde vis of een vegetarische optie.
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Heerlijke ovenschotels met courgette
In de zomer zijn courgettes volop beschikbaar. Ontdek dan deze ovenschotels met courgette. Van gewone ovenschotel tot (vegetarische) lasagne.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Provençaalse tian
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 courgettes
- 2 aubergines
- 4 tomaten
- 2 grote uien
- 2 bollen buffelmozzarella
- tijm
- rozemarijn
- oregano
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Een tian maak je zo:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de tomaten, de courgettes, de aubergines en de uien in plakjes.
Snijd de mozzarella in plakjes.
Leg de uiringen in een ovenschaal en zet daar recht op de courgette, aubergine, tomaten en mozzarella plakken in mooie rijtjes. Wissel de verschillende groenten met elkaar af zodat je een kleurrijk geheel krijgt.
Besprenkel de schotel met wat olijfolie.
Kruid met zout en peper.
Voeg nog wat verse tijm, oregano en rozemarijn om het Mediterrane tintje accentueren.
Zet de schaal ongeveer 50 minuten in de oven.
Serveer de tian direct.
Tafel lekker !!