Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Een simpele maar erg lekkere ovenschotel met witlof

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
3
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree – Een lekkere en eenvoudige ovenschotel? Die zet je snel op tafel met een witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Dat is pas lekker comfortfood voor een doordeweekse avond.

Eenvoudige kost, maar wel erg lekker

Een ovenschotel is een heerlijke maaltijd, vooral als het buiten wat frisser is zal een dergelijk gerecht in de smaak vallen. Gehakt en aardappelpuree zijn vaak een vast onderdeel van een ovenschotel, de keuze van groenten en kruiden varieert dan. Bij een witlofovenschotel is dat anders, daar wordt meestal ham en kaas in gebruikt. Maar met dit recept maak je een witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree, die je lekker pittig op smaak kunt brengen met peper, zout en een beetje kerrie. Niets ingewikkelds aan, wel erg lekker!

Lekkere witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

In plaats van het witlof heel te laten snijd je het witlof in reepjes, die je met het gehakt mee bakt. Behalve dat dit makkelijker eet, is het ook nog eens erg lekker. De kruiden, het vlees en de groenten in de witlofovenschotel geven het gerecht een lekkere pittige smaak. De laagjes groenten en gehakt vormen een heerlijke combi met de romige aardappelpuree. Door die aardappelpuree zit een eitje in plaats van melk, daardoor zal de puree iets steviger worden en gaan souffleren, wat hem iets luchtiger maakt.

Maak van resten brood de lekkerste topping

Er blijft vaak nog een snee of twee brood over die niemand meer op eet. Die verhuizen een dag naar links en rechts en verdwijnen dan vaak in de afvalbak. Maar juist dit brood is perfect om een krokante topping te maken voor je witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Maal het brood fijn in een keukenmachine of snijd ze in kleine blokjes die je dan met je handen nog iets fijner wrijft. Meng met een beetje olie en kruiden en je hebt een geweldige krokante topping.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild
  • 800 gram witlof
  • 500 gram mager rundgehakt
  • 2 uien
  • 25 gram boter
  • 2 eieren
  • 2-3 sneetjes oud brood
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel kerriepoeder
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree:

Snijd de uien in kleine stukjes.

Snijd het witlof doormidden, haal de kern eruit en snijd alles in reepjes.

Maak kruimels van de sneetjes brood door ze te vermalen in een keukenmachine of snijd ze fijn met een mes. Doe er een eetlepel olijfolie bij samen met een beetje zout en peper.

Snijd de aardappels in stukken, en kook ze gaar met een klein beetje zout.

Verhit een hapjespan en bak hierin, in een eetlepel olijfolie, de uien glazig.

Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Kruid het gehakt met peper, zout en kerriepoeder. Het mag flink gekruid zijn want het witlof komt er ook nog bij. Als alle vocht van het gehakt verdampt is, doe je er in 3 tot 4 stappen, afhankelijk van de grootte van de pan, het witlof bij. Blijf op hoog vuur bakken zodat er niet te veel vocht in de pan komt. Bak dit 5 minuutjes door tot het witlof beetgaar is. Proef en breng eventueel verder op smaak. Zet opzij.

Giet de aardappels af en maak hiervan een puree. Voeg er de boter aan toe en stamp de aardappels fijn. Klop de eieren los en roer ze stevig door de aardappelpuree. Breng op smaak met een beetje zout en peper naar wens.

Verhit de oven voor op 180 graden.

Neem een grote ovenschaal en bedek de bodem met de helft van het witlof/gehaktmengsel. Laat het eventuele vocht in de pan. Maak nu een laag met de helft van de aardappelpuree gevolgd door nog een laag witlof/gehakt. Als laatste gaat de rest van de aardappelpuree erop. Strijk glad en bestrooi met de broodkruimels.

Bak de witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree in ongeveer 20-30 minuten goudbruin.

Serveer de ovenschotel direct. Dit gerecht is erg lekker met verse appelcompote.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin8TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!