Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree – Een lekkere en eenvoudige ovenschotel? Die zet je snel op tafel met een witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Dat is pas lekker comfortfood voor een doordeweekse avond.
Eenvoudige kost, maar wel erg lekker
Een ovenschotel is een heerlijke maaltijd, vooral als het buiten wat frisser is zal een dergelijk gerecht in de smaak vallen. Gehakt en aardappelpuree zijn vaak een vast onderdeel van een ovenschotel, de keuze van groenten en kruiden varieert dan. Bij een witlofovenschotel is dat anders, daar wordt meestal ham en kaas in gebruikt. Maar met dit recept maak je een witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree, die je lekker pittig op smaak kunt brengen met peper, zout en een beetje kerrie. Niets ingewikkelds aan, wel erg lekker!
Lekkere witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
In plaats van het witlof heel te laten snijd je het witlof in reepjes, die je met het gehakt mee bakt. Behalve dat dit makkelijker eet, is het ook nog eens erg lekker. De kruiden, het vlees en de groenten in de witlofovenschotel geven het gerecht een lekkere pittige smaak. De laagjes groenten en gehakt vormen een heerlijke combi met de romige aardappelpuree. Door die aardappelpuree zit een eitje in plaats van melk, daardoor zal de puree iets steviger worden en gaan souffleren, wat hem iets luchtiger maakt.
Maak van resten brood de lekkerste topping
Er blijft vaak nog een snee of twee brood over die niemand meer op eet. Die verhuizen een dag naar links en rechts en verdwijnen dan vaak in de afvalbak. Maar juist dit brood is perfect om een krokante topping te maken voor je witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Maal het brood fijn in een keukenmachine of snijd ze in kleine blokjes die je dan met je handen nog iets fijner wrijft. Meng met een beetje olie en kruiden en je hebt een geweldige krokante topping.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappels, geschild
- 800 gram witlof
- 500 gram mager rundgehakt
- 2 uien
- 25 gram boter
- 2 eieren
- 2-3 sneetjes oud brood
- 2 eetlepel olijfolie
- 1/2 eetlepel kerriepoeder
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree:
Snijd de uien in kleine stukjes.
Snijd het witlof doormidden, haal de kern eruit en snijd alles in reepjes.
Maak kruimels van de sneetjes brood door ze te vermalen in een keukenmachine of snijd ze fijn met een mes. Doe er een eetlepel olijfolie bij samen met een beetje zout en peper.
Snijd de aardappels in stukken, en kook ze gaar met een klein beetje zout.
Verhit een hapjespan en bak hierin, in een eetlepel olijfolie, de uien glazig.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Kruid het gehakt met peper, zout en kerriepoeder. Het mag flink gekruid zijn want het witlof komt er ook nog bij. Als alle vocht van het gehakt verdampt is, doe je er in 3 tot 4 stappen, afhankelijk van de grootte van de pan, het witlof bij. Blijf op hoog vuur bakken zodat er niet te veel vocht in de pan komt. Bak dit 5 minuutjes door tot het witlof beetgaar is. Proef en breng eventueel verder op smaak. Zet opzij.
Giet de aardappels af en maak hiervan een puree. Voeg er de boter aan toe en stamp de aardappels fijn. Klop de eieren los en roer ze stevig door de aardappelpuree. Breng op smaak met een beetje zout en peper naar wens.
Verhit de oven voor op 180 graden.
Neem een grote ovenschaal en bedek de bodem met de helft van het witlof/gehaktmengsel. Laat het eventuele vocht in de pan. Maak nu een laag met de helft van de aardappelpuree gevolgd door nog een laag witlof/gehakt. Als laatste gaat de rest van de aardappelpuree erop. Strijk glad en bestrooi met de broodkruimels.
Bak de witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree in ongeveer 20-30 minuten goudbruin.
Serveer de ovenschotel direct. Dit gerecht is erg lekker met verse appelcompote.
Tafel lekker !!