Zomerse ovenschotel met groenten en kaas –Ā Ovenschotels alleen in de winter? Nee hoor ook in de zomer kan dat echt heel lekker zijn, zeker met de ruime keuze aan groenten die je dan hebt. In dit recept een vegetarische en zomerse ovenschotel met lekker veel kaas.
Een rijkdom aan verse groenten in de zomermaanden
De zomer is het jaargetijde waarin de meeste groenten geoogst kunnen worden. Er is dan een overvloed aan soorten beschikbaar. Wie een eigen moestuin heeft weet al, vooral de courgette is er heel veel in de zomer. En als je geen moestuin hebt zijn ze spotgoedkoop in winkels verkrijgbaar. Misschien maak jij ook graag ovenschotels met courgette, en in dit recept heb je er een. Maar niet alleen maar courgette. In dit recept voor een zomerse ovenschotel ga je ook aan de slag met venkel. Een groente die veel minder populair is, maar die de smaak van dit gerecht absoluut een boost geeft. Daarnaast gaan er lekker verse tomaten in. Kortom, leef je uit met die vitaminen.
Hierom is het een ZOMERSE ovenschotel
Je las het al, er gaan lekker veel groenten dit recept voor een heerlijke ovenschotel. En dat maakt er al een zomerse ovenschotel van. Er gaat best een beetje kaas in en overheen, maar toch blijft het een lichte ovenschotel.
Voor een wat stevigere schotel vervang je de melk door slagroom of voeg je een losgeklopt eitje aan het roommengsel toe.
Schep het op een bordje en ga in het zonnetje zitten eten, de afwas heb je waarschijnlijk al gedaan toen het gerecht in de oven stond, dus de rest van de avond is van jou!
Als je geen zin hebt om te koken maak je een ovenschotel
Ja, je las het goed. Natuurlijk moet je aan de slag om die ovenschotel te maken. Maar dat kun je doen als het jou uitkomt. Dat hoeft niet per se tussen 5 en 6 uur. Dat kun je ’s morgens al doen. Je schuift de zomerse ovenschotel dan om 5 uur wel even in de oven en een uurtje later zit jij lekker te smullen in de achtertuin. Je hebt er eigenlijk maar een kwartiertje werk aan. Ga dus eens aan de slag om dit makkelijke recept te maken en je zult zien, je gaat dat in de toekomst vaker doen!
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Heerlijke ovenschotels met courgette
In de zomer zijn courgettes volop beschikbaar. Ontdek dan deze ovenschotels met courgette. Van gewone ovenschotel tot (vegetarische) lasagne.
Zomerse ovenschotel met groenten en kaas
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 600-700 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 1 courgette
- 1 venkel
- 4 verse tomaten
- 1 bakje kruidenkaas (80 gram)
- 100 ml melk
- 2 theelepels maizena
- 200 gram kaas
- 2 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Een zomerse ovenschotel met groenten en kaas maak je zo:
Snijd de venkel in plakken en kook die 2 minuten in een beetje water.
Snijd de courgette en tomaat ook in plakken.
Klop de kruidenkaas los met de melk en de maizena.
Rasp de kaas en meng 1/3 ervan met het paneermeel.
Vet een ovenschotel in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden.
Begin met een laag courgette, daarop de helft van de tomatenschijven en hierop de helft van de aardappelschijfjes. Bestrooi met wat zout en peper en eventueel wat verse kruiden.
Verdeel de kaas over de aardappels en daarop de venkel waar weer tomaat op komt. Als laatste een laag aardappel.
Roer het vloeibare mengsel even door en verdeel dit over de schaal.
Strooi er het mengsel van paneermeel en kaas overheen en zet de schotel 45 – 60 minuten in de oven tot de schotel een mooie kleur heeft.
Serveer de zomerse ovenschotel met groenten en kaas direct.
Tafel lekker !!