Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Zuid-Afrikaanse Bobotie

Daar heb je geen doosje bij nodig, je maakt het gerecht makkelijk zelf!

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Zuid-Afrikaanse Bobotie

Zuid-Afrikaanse Bobotie – Dit is een ovenschotel die in Zuid-Afrika heel populair is. Misschien ken je het gerecht ‘Zuid-Afrikaanse Bobotie’ wel van de doosjes ‘Wereldgerechten’ die je in elke supermarkt kunt kopen. Zuid-Afrikaanse Bobotie is een ovenschotel waarin geen aardappel verwerkt is. Dit in tegenstelling tot de meeste ovenschotels met gehakt. Je eet dit gerecht met rijst, die er apart bij geserveerd wordt.

Zuid-Afrikaanse Bobotie maak je toch zeker zelf!

Weet je dat je helemaal geen doosjes nodig hebt om zelf een heerlijke Zuid-Afrikaanse Bobotie te maken? Alle ingrediënten kun je gewoon vers kopen. En dan rijst nog de vraag wat het authentieke recept is. Om te beginnen horen er waarschijnlijk geen sperziebonen in, zoals op de doosjes wordt aangegeven. Wat er dan precies wel in hoort, is iets waar flink over gediscussieerd wordt. En dan gaat het niet over groente, want dat zit eigenlijk meestal niet in Bobotie, maar over fruit. De vraag is dan óf het erin hoort en welke soort dat dan zou moeten zijn. Soms wordt er appel in verwerkt, maar vaker blijft het bij de rozijnen en de abrikozenjam die er echt in horen. Nu is het bij Bobotie net als bij alle andere gerechten die symbool staan voor een bepaald land, er zijn talloze recepten in omloop en er is er niet een hetzelfde. Elke familie heeft zijn eigen variant van Bobotie, die vaak al generaties lang wordt doorgegeven.

Wat serveer je bij Bobotie?

Je las het al, Zuid-Afrikaanse Bobotie eet je met rijst. Vaak is dit gele rijst, die in dat land de wat bizarre naam ‘begrafnisrys’ oftewel begrafenisrijst heeft. Je maakt gele rijst door een beetje kurkumapoeder en een kaneelstokje mee te koken met de rijst. Daarnaast serveert men er ook wel chutney, geraspte kokos en banaan bij. In Zuid-Afrika wordt daar Mrs. Balls Chutney voor gebruikt. Die chutney wordt gemaakt van abrikozen en perziken en is in Nederland niet heel makkelijk te verkrijgen. Vervang het gewoon door mangochutney of een andere fruitchutney die jij lekker vindt en serveer dat bij jouw eigen Zuid-Afrikaanse Bobotie.

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Zuid-Afrikaanse Bobotie

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram gehakt, naar keuze
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 80 gram rozijnen
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • zout en peper
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • 4 eetlepels chutney, naar keuze
  • 3 sneetjes (wit)brood
  • melk om het brood in te weken
  • neutrale olie om in te bakken
  • 4 eieren (topping)
  • 250 ml volle melk (topping)
  • een snufje kurkuma (topping)
  • 4 à 5 laurierblaadjes (topping)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Zuid-Afrikaanse Bobotie:

Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Wel de rozijnen in een beetje warm water en giet ze af.

Week de sneetjes brood in wat melk.

Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak daarin de ui en de knoflook aan.

Voeg vervolgens het gehakt toe, met de kurkuma, het kerriepoeder, de kaneelpoeder, de komijnpoeder en wat zout en peper en bak dat rul.

Voeg de chutney, abrikozenjam en de rozijnen toe aan het gehaktmengsel.

Knijp de melk uit het brood en voeg het brood toe aan het gehakt. Roer het er goed doorheen en bak het geheel nog een paar minuten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een passende ovenschaal in en doe daar het gehakt in. Druk het goed aan.

Doe de melk in een kom, voeg de eieren, wat zout en peper en een snufje kurkuma toe. Klop dit goed los.

Schenk het melkmengsel op het gehakt.

Leg wat laurierblaadjes op het gerecht.

Bak de Zuid-Afrikaanse Bobotie in ongeveer 30 minuten goudgeel en gaar.

Serveer met gele rijst en een salade of gekookte sperziebonen.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!