Zuurkool ovenschotel met gehakt – Hollandse kost uit de oven is altijd lekker. En als je een liefhebber van Hollandse kost bent, dan houd je ook vast van zuurkool. Natuurlijk is dat stamppotje van zuurkool met spek en rookworst altijd lekker, maar er kan meer met zuurkool. Kijk maar eens naar dit recept. Maak maar eens een zuurkool ovenschotel, met gehakt. Dat is zuurkool op een andere manier, maar zeker zo lekker! Je zult positief verrast zijn!
Zuurkool is een dankbare groente
Zuurkool kun je op veel manieren serveren. Eén ervan is de ovenschotel. Maar ook die ovenschotel kun je op veel manieren maken, met kip, ham of gehakt. Kies je voor aardappelpuree of toch liever schijfjes aardappel? Het kan allemaal. Met dit recept maak je een klassieke zuurkool ovenschotel met gehakt en een lekker smeuïge aardappelpuree. De zuurkool stoof je eerst met de spekjes gaar, voor een lekkere zachte smaak.
Zuurkool ovenschotel met gehakt
Het lekkerste van een ovenschotel met zuurkool is toch wel dat er zo’n lekker korstje op komt, maar behalve dat komen de smaken altijd zo mooi samen. Zeker bij een zuurkool ovenschotel met gehakt. Door de hitte mengen de smaken van de zuurkool en het gehakt zich zodat de smaken nog beter tot hun recht komen.
Ovenschotels zijn handig op drukke dagen
Als je toch aardappels en groente kookt, kook dan wat meer. Verwerk die extra aardappels en groente in een ovenschotel. Dat is die dag een klein beetje extra werk, maar je hebt daar de volgende keer heel veel plezier van. Dat is echt een voordeel van ovenschotels. Je bewaart de gemaakte ovenschotel dan in de koelkast (in de diepvries kan ook) voor een dag dat je even niet zoveel tijd hebt om te koken. Je hoeft de zuurkool ovenschotel met gehakt dan alleen maar in de oven te zetten om te verwarmen en om de ovenschotel een lekker krokant korstje mee te geven.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Zuurkool ovenschotel met gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo bloemige aardappelen
- 700 gram zuurkool
- 400 gram gehakt
- 100 gram gerookte spekblokjes
- 2 uien
- 75 gram boter
- een kopje melk
- zout / peper / nootmuskaat
- 2 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zuurkool ovenschotel met gehakt:
Schil de aardappelen en zet ze op met water en een snufje zout. Kook de aardappelen gaar.
Bak de spekblokjes in een hete pan kort aan. Voeg er de uitgeknepen zuurkool aan toe en roer even goed door. Laat dit 2-3 minuten zachtjes bakken. Voeg er een kopje water aan toe en doe de deksel op de pan. Laat de zuurkool in ongeveer 20 minuten garen.
Snijd de ui in stukjes en bak deze in 25 gram boter glazig. Voeg er het gehakt aan toe en bak dit al roerende rul en gaar. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel een beetje paprikapoeder.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn en maak er met 25 gram boter en een scheutje melk een lekkere zachte aardappelpuree van. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de zuurkool in een ovenschaal en verdeel er het gehakt over. Verdeel de aardappelpuree er gelijkmatig over en strijk glad. Teken er eventueel met een vork een raster op en strooi er lichtjes paneermeel over. Verdeel de laatste 25 gram boter over de schotel en zet de zuurkool ovenschotel ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden tot die door en door heet is en mooi goudbruin.
Als je de zuurkool ovenschotel met gehakt van tevoren gemaakt hebt en die nu op wil warmen, houd er dan rekening mee dat deze veel langer in de oven moet voordat hij door en door warm is. Laat hem het liefst eerst op kamertemperatuur komen.
Tafel lekker !!