Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen – Zuurkool wordt vaak verwerkt in een stamppot. Hartstikke lekker natuurlijk, maar je wilt ook wel eens iets anders eten dan een stamppotje met een rookworst. En dat kan met zuurkool heel makkelijk. De groente is veelzijdig genoeg om er heel andere dingen mee te doen dan stampen! Een ovenschotel met die gefermenteerde kool is dan ook zeker een aanrader. De zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen is daar een goed voorbeeld van. Het recept is makkelijk te maken en je kunt hem eventueel een dag van tevoren klaarmaken, zodat je hem alleen nog in de oven hoeft te schuiven als je wilt gaan eten. Zuurkool wordt traditioneel vaak in de winter gegeten. Tegenwoordig is er echter het hele jaar door zuurkool te koop. Dit recept kun je ook prima maken op een wat minder winterse dag.
Voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen is verse zuurkool gebruikt
Welke zuurkool gebruik je om dit recept te maken?
Welke zuurkool gebruik je voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen? Zuurkool is in basis een bewerkt product. Er bestaan geen zuurkoolplantjes. Het wordt gemaakt van fijn gesneden witte kool waar zout aan wordt toegevoegd. Als je de kool luchtdicht afsluit, gaat het fermenteren. De suikers en het zetmeel in de kool wordt omgezet in melkzuur. Hoe lang dit proces duurt, is afhankelijk van de temperatuur, het kan drie weken duren, maar ook acht weken.
Als er kruiden aan het proces worden toegevoegd wordt het kruidenzuurkool. Er kan ook wijn aan de kool worden toegevoegd, zo ontstaat dan de zogenaamde wijnzuurkool. Voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen is verse zuurkool gebruikt. Dit is wat ook wel verkocht wordt als zuurkool uit het vat. De groenteboer verkoopt dit, en in de meeste supermarkten vind je dit in de koeling, verpakt in plastic schaaltjes. En dat zijn dus niet de zakjes die meestal buiten de koeling liggen. Daarin zit gekookte zuurkool. Die zijn makkelijk, maar veel minder lekker.
Vegetarische zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen
In het recept voor de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen zijn gemengde paddenstoelen verwerkt. Je kunt uiteraard ook kiezen voor alleen champignons of alleen oesterzwammen.
Je kunt de zuurkoolovenschotel makkelijk vegetarisch maken door het gehakt in het recept te vervangen door een plantaardig alternatief, of door het gehakt weg te laten en wat extra oesterzwammen toe te voegen.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse zuurkool
- 500 gram rundergehakt
- 400 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, in stukjes
- 1 ui, in dunne kwartringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 theelepels karwijzaad
- 2 eetlepels Worcestershire sauce
- 2 eetlepels ketjap manis
- 6 eetlepels kookroom
- 1 ei
- een scheut melk
- een klontje boter
- een scheutje olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen:
Doe de zuurkool in een pan en voeg er water aan toe. In verse zuurkool zit weinig vocht. Kook de zuurkool in 20 minuten gaar en giet af.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin het gehakt rul en bruin. Voeg de uien, de knoflook en het karwijzaad erbij en laat ze mee bakken tot de uien glazig zijn. Doe de paddenstoelen erbij en bak die mee tot ze gaar zijn. Dan doe je ook de inmiddels gaar gekookte zuurkool in de pan. Roer die met de kookroom door het gehaktmengsel. Breng het zuurkoolmengsel op smaak met de Worcestershiresauce, de ketjap en wat peper. Voeg indien nodig ook wat zout toe, maar wees daar voorzichtig mee, in zuurkool zit al veel zout.
Kook intussen de aardappels gaar in wat water met zout. Giet ze af en stamp ze fijn met een stamper of pureer ze met een pureeknijper. Maak een smeuïge puree door er een scheut melk, het ei en een klontje boter aan toe te voegen. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in, en schep het zuurkoolmengsel daar in. Doe de aardappelpuree daar boven op. Strijk die glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Wil je schotel garneren? Houd dan een paar rauwe paddenstoelen achter en leg die in plakjes op de puree.
Zet de schaal 20 minuten op een rooster in het midden van de oven en laat de puree lichtbruin kleuren.
Serveer de zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen direct.
Tafel lekker !!