Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas

Een gerecht vol fruit

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
2
Zuurkoolschotel met ananas - ovenschotel

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas – Bij zuurkool wordt al snel het woord stamppot tevoorschijn getoverd. Nu is er helemaal niets mis met een klassieke zuurkoolstamppot met spek en een lekkere rookworst. Maar misschien moet je ook wat vaker het woord zuurkoolschotel tevoorschijn toveren. En een zuurkoolschotel met ananas op tafel zetten, bijvoorbeeld. Want veel mensen zijn gek op ovenschotels. Dus waarom serveer je niet eens een ovenschotel met zuurkool? Eentje die ook nog eens vol fruit zit.

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas

Zuurkool is gewoon een groente. Het wordt gemaakt door witte kool te fermenteren. Het is een enorm veelzijdige groente en hij barst ook nog eens van de vitamines. Er zijn talloze combinatiemogelijkheden, maar de ovenschotels met zuurkool zijn vaak favoriet door hun heerlijke korstje en omdat ze zo makkelijk voor te maken zijn. Een dag van tevoren maak je de zuurkoolschotel met ananas en op je drukke dag hoef je die alleen maar in de oven schuiven. Hoe makkelijk is dat? Let er dan wel op, dat als je hem uit de koelkast haalt, de oventijd zeker met een kwartier verlengd moet worden, anders wordt het gerecht niet warm genoeg. En een half koude ovenschotel is gewoon niet lekker.

Zo gaan je kinderen zelf om zuurkool vragen!

Met dit gerecht krijg je zelfs de meest verstokte zuurkoolhaters aan de zuurkool. En heel vaak zijn dat kinderen. Kinderen zijn vaak niet zo weg van zuurkool, maar de zuurkoolschotel met ananas vinden ze vast erg lekker. De scherpe smaak van zuurkool wordt enorm afgevlakt door al het fruit dat erin gaat. De banaan en de rozijnen zorgen voor de zoetigheid, de appel en de ananas voor de frisheid en zo lust iedereen wel zuurkool. Het knapperige kaaskorstje, daar wordt bijna om gevochten, zo lekker gaan ze dat vinden.

ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Ovenschotels met zuurkool

Ovenschotels met zuurkool

Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!

Zuurkoolschotel met ananas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram aardappels
  • een scheutje melk
  • 200 gram schouderham
  • 500 gram zuurkool
  • 200 gram ananas
  • 100 gram rozijnen
  • 1 Jonagold appel
  • 1 banaan
  • ½ eetlepel kaneel
  • 200 gram spekblokjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 50 gram paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Een zuurkoolschotel met ananas maak je zo:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de aardappels gaar met wat zout, stamp en maak er met de melk een stevige aardappelpuree van. Snijd de schouderham in kleine stukjes en doe hier 3/4 deel van door de aardappelpuree. Maak de aardappelpuree op smaak met wat peper naar wens.

Bak de spekblokjes uit in een pan en voeg er als ze mooi bruin zijn, de zuurkool aan toe, Roer even door en voeg er dan de rozijnen, de in stukjes gesneden appel en de ananas aan toe. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven. Voeg indien nodig een klein beetje water toe, maar zeker niet te veel. Voeg er op het laatst de bananen en de kaneel aan toe en roer dit nog even goed door.

Meng het restje ham met de geraspte kaas en het paneermeel. Vet een ovenschaal licht in met iets boter of olie en doe er de helft van het zuurkoolmengsel in. Doe hierop de helft van de aardappelpuree en herhaal dit.

Strooi op het laatst het kaasmengsel over de schotel en bak dit alles in ongeveer 30 minuten op 180 graden tot de schotel mooi bruin en heet is. Reken dus op een kwartier langer, mocht je de zuurkoolschotel met ananas vooraf gemaakt hebben, en hij koud uit de koelkast komt.

Tafel lekker !!

Tags: FruitGroenteKaas
DeelPin8TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Reacties 3

  1. Cecile says:
    7 jaar geleden

    Deze schotel maak ik meestal met kerrie, maar nu ga ik deze eens proberen.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie says:
      7 jaar geleden

      Ja kerrie ook lekker en heb je mijn versie met paprika al eens geprobeerd dat is op het moment mijn favoriet.

      Beantwoorden
      • Cecile says:
        7 jaar geleden

        Nee dat heb ik nog niet maar ga ik ook zeker proberen.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!