• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas

Een gerecht vol fruit

Connie Derks door Connie Derks
in Ovenschotels
2
Zuurkoolschotel met ananas - ovenschotel

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas – Bij zuurkool wordt al snel het woord stamppot tevoorschijn getoverd. Nu is er helemaal niets mis met een klassieke zuurkoolstamppot met spek en een lekkere rookworst. Maar misschien moet je ook wat vaker het woord zuurkoolschotel tevoorschijn toveren. En een zuurkoolschotel met ananas op tafel zetten, bijvoorbeeld. Want veel mensen zijn gek op ovenschotels. Dus waarom serveer je niet eens een ovenschotel met zuurkool? Eentje die ook nog eens vol fruit zit.

Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas

Zuurkool is gewoon een groente. Het wordt gemaakt door witte kool te fermenteren. Het is een enorm veelzijdige groente en hij barst ook nog eens van de vitamines. Er zijn talloze combinatiemogelijkheden, maar de ovenschotels met zuurkool zijn vaak favoriet door hun heerlijke korstje en omdat ze zo makkelijk voor te maken zijn. Een dag van tevoren maak je de zuurkoolschotel met ananas en op je drukke dag hoef je die alleen maar in de oven schuiven. Hoe makkelijk is dat? Let er dan wel op, dat als je hem uit de koelkast haalt, de oventijd zeker met een kwartier verlengd moet worden, anders wordt het gerecht niet warm genoeg. En een half koude ovenschotel is gewoon niet lekker.

Zo gaan je kinderen zelf om zuurkool vragen!

Met dit gerecht krijg je zelfs de meest verstokte zuurkoolhaters aan de zuurkool. En heel vaak zijn dat kinderen. Kinderen zijn vaak niet zo weg van zuurkool, maar de zuurkoolschotel met ananas vinden ze vast erg lekker. De scherpe smaak van zuurkool wordt enorm afgevlakt door al het fruit dat erin gaat. De banaan en de rozijnen zorgen voor de zoetigheid, de appel en de ananas voor de frisheid en zo lust iedereen wel zuurkool. Het knapperige kaaskorstje, daar wordt bijna om gevochten, zo lekker gaan ze dat vinden.

ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Ovenschotels met zuurkool

Ovenschotels met zuurkool

Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!

Zuurkoolschotel met ananas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram aardappels
  • een scheutje melk
  • 200 gram schouderham
  • 500 gram zuurkool
  • 200 gram ananas
  • 100 gram rozijnen
  • 1 Jonagold appel
  • 1 banaan
  • ½ eetlepel kaneel
  • 200 gram spekblokjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 50 gram paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Een zuurkoolschotel met ananas maak je zo:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de aardappels gaar met wat zout, stamp en maak er met de melk een stevige aardappelpuree van. Snijd de schouderham in kleine stukjes en doe hier 3/4 deel van door de aardappelpuree. Maak de aardappelpuree op smaak met wat peper naar wens.

Bak de spekblokjes uit in een pan en voeg er als ze mooi bruin zijn, de zuurkool aan toe, Roer even door en voeg er dan de rozijnen, de in stukjes gesneden appel en de ananas aan toe. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven. Voeg indien nodig een klein beetje water toe, maar zeker niet te veel. Voeg er op het laatst de bananen en de kaneel aan toe en roer dit nog even goed door.

Meng het restje ham met de geraspte kaas en het paneermeel. Vet een ovenschaal licht in met iets boter of olie en doe er de helft van het zuurkoolmengsel in. Doe hierop de helft van de aardappelpuree en herhaal dit.

Strooi op het laatst het kaasmengsel over de schotel en bak dit alles in ongeveer 30 minuten op 180 graden tot de schotel mooi bruin en heet is. Reken dus op een kwartier langer, mocht je de zuurkoolschotel met ananas vooraf gemaakt hebben, en hij koud uit de koelkast komt.

Tafel lekker !!

DeelPin8VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotels

Hollandse ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Reacties 3

  1. Cecile says:
    7 jaar geleden

    Deze schotel maak ik meestal met kerrie, maar nu ga ik deze eens proberen.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie says:
      7 jaar geleden

      Ja kerrie ook lekker en heb je mijn versie met paprika al eens geprobeerd dat is op het moment mijn favoriet.

      Beantwoorden
      • Cecile says:
        7 jaar geleden

        Nee dat heb ik nog niet maar ga ik ook zeker proberen.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!