Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas – Bij zuurkool wordt al snel het woord stamppot tevoorschijn getoverd. Nu is er helemaal niets mis met een klassieke zuurkoolstamppot met spek en een lekkere rookworst. Maar misschien moet je ook wat vaker het woord zuurkoolschotel tevoorschijn toveren. En een zuurkoolschotel met ananas op tafel zetten, bijvoorbeeld. Want veel mensen zijn gek op ovenschotels. Dus waarom serveer je niet eens een ovenschotel met zuurkool? Eentje die ook nog eens vol fruit zit.
Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas
Zuurkool is gewoon een groente. Het wordt gemaakt door witte kool te fermenteren. Het is een enorm veelzijdige groente en hij barst ook nog eens van de vitamines. Er zijn talloze combinatiemogelijkheden, maar de ovenschotels met zuurkool zijn vaak favoriet door hun heerlijke korstje en omdat ze zo makkelijk voor te maken zijn. Een dag van tevoren maak je de zuurkoolschotel met ananas en op je drukke dag hoef je die alleen maar in de oven schuiven. Hoe makkelijk is dat? Let er dan wel op, dat als je hem uit de koelkast haalt, de oventijd zeker met een kwartier verlengd moet worden, anders wordt het gerecht niet warm genoeg. En een half koude ovenschotel is gewoon niet lekker.
Zo gaan je kinderen zelf om zuurkool vragen!
Met dit gerecht krijg je zelfs de meest verstokte zuurkoolhaters aan de zuurkool. En heel vaak zijn dat kinderen. Kinderen zijn vaak niet zo weg van zuurkool, maar de zuurkoolschotel met ananas vinden ze vast erg lekker. De scherpe smaak van zuurkool wordt enorm afgevlakt door al het fruit dat erin gaat. De banaan en de rozijnen zorgen voor de zoetigheid, de appel en de ananas voor de frisheid en zo lust iedereen wel zuurkool. Het knapperige kaaskorstje, daar wordt bijna om gevochten, zo lekker gaan ze dat vinden.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Zuurkoolschotel met ananas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram aardappels
- een scheutje melk
- 200 gram schouderham
- 500 gram zuurkool
- 200 gram ananas
- 100 gram rozijnen
- 1 Jonagold appel
- 1 banaan
- ½ eetlepel kaneel
- 200 gram spekblokjes
- 100 gram geraspte kaas
- 50 gram paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Een zuurkoolschotel met ananas maak je zo:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de aardappels gaar met wat zout, stamp en maak er met de melk een stevige aardappelpuree van. Snijd de schouderham in kleine stukjes en doe hier 3/4 deel van door de aardappelpuree. Maak de aardappelpuree op smaak met wat peper naar wens.
Bak de spekblokjes uit in een pan en voeg er als ze mooi bruin zijn, de zuurkool aan toe, Roer even door en voeg er dan de rozijnen, de in stukjes gesneden appel en de ananas aan toe. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven. Voeg indien nodig een klein beetje water toe, maar zeker niet te veel. Voeg er op het laatst de bananen en de kaneel aan toe en roer dit nog even goed door.
Meng het restje ham met de geraspte kaas en het paneermeel. Vet een ovenschaal licht in met iets boter of olie en doe er de helft van het zuurkoolmengsel in. Doe hierop de helft van de aardappelpuree en herhaal dit.
Strooi op het laatst het kaasmengsel over de schotel en bak dit alles in ongeveer 30 minuten op 180 graden tot de schotel mooi bruin en heet is. Reken dus op een kwartier langer, mocht je de zuurkoolschotel met ananas vooraf gemaakt hebben, en hij koud uit de koelkast komt.
Tafel lekker !!
Deze schotel maak ik meestal met kerrie, maar nu ga ik deze eens proberen.
Lieve groet Cecile
Ja kerrie ook lekker en heb je mijn versie met paprika al eens geprobeerd dat is op het moment mijn favoriet.
Nee dat heb ik nog niet maar ga ik ook zeker proberen.