Zuurkoolschotel met Friese worst – Wil je zuurkool eens op een compleet andere manier eten? Dan staat er in dit artikel een leuk recept voor je, namelijk een zuurkoolschotel met Friese worst. Eentje waar maar liefst twee echt Friese ingrediënten in verwerkt zijn, namelijk droge Friese worst en verse cranberry’s. Hoe leuk is het om die lokale ingrediënten eens te verwerken in een ovenschotel?
Cranberry’s groeien ook in Nederland!
Cranberry in een zuurkoolschotel met Friese worst? Dat klinkt niet zo lokaal, denk je waarschijnlijk. Je wist het misschien niet, want die in de supermarkt komen vaak uit Noord-Amerika, maar ook in ons eigen Nederland groeien cranberry’s. Op Terschelling, het Waddeneiland dat bij Friesland hoort, komen in de duinen uitgebreide velden waar cranberry groeit voor. Daarnaast komen er op de grens van Friesland en Drenthe en in Noord-Brabant wat cranberry’s voor. Je hebt het dan over wilde cranberry’s. Inmiddels worden er lokaal in Nederland, op kleine schaal weliswaar, ook cranberry’s geteeld. Dit gebeurt onder andere in de Krimpenerwaard.
Zuurkoolschotel met Friese, droge worst, vol lokale ingrediënten
Een ander, typisch Fries, en dus lokaal Nederlands ingrediënt in de zuurkoolschotel is de Friese droge worst. Die worst heeft een lichte kruidnagelsmaak, die iets meer naar voren komt in een warm gerecht, dan als je hem zo zou eten. Je bakt de worst eerst uit voordat je hem in de ovenschotel verwerken. De worst vormt een heerlijk, hartig contrast met het zoete van de cranberrycompote. Natuurlijk kies je voor de ovenschotel ook Nederlandse aardappels. Gebruik bijvoorbeeld Eigenheimers. Die koken lekker kruimig, waardoor je er makkelijk een smeuïge puree van maakt.
Dit gerecht kun je makkelijk voorbereiden en later afbakken
Het kost een beetje tijd om dit gerecht te maken. Wat je kunt doen is de ovenschotel van tevoren maken en in de oven afbakken op het moment dat je wilt gaan eten. Bewaar de schotel dan tot gebruik afgedekt in de koelkast en warm hem in een half uur op in de oven. Je maakt voor de zuurkoolschotel met Friese worst natuurlijk zelf een verse cranberrycompote.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Zuurkoolschotel met Friese worst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo zuurkool
- 2 theelepels karwijzaad
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 125 ml melk
- 1 ei
- 250 droge, Friese worst
- 1 recept cranberrycompote
- panko of paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de zuurkoolschotel met Friese worst:
Maak een cranberrycompote volgens het recept elders op de website.
Kook de zuurkool gaar in ongeveer 25 minuten. Laat de kool daarna goed uitlekken in een vergiet.
Schil de aardappels, snijd ze in stukjes en kook ze gaar in water met wat zout. Giet ze af en stoom ze even droog.
Warm de melk op.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Voeg de warme melk en het ei toe en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de uitgelekte zuurkool met het karwijzaad.
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de aardappelpuree.
Leg daar boven op de zuurkool.
Verdeel nu alle cranberrycompote over de zuurkool.
Dek alles af met de rest van de aardappelpuree.
Bestrooi het gerecht met een laagje panko. Verspreid wat vlokjes boter over de panko.
Zet de schaal een half uur in de oven om goed heet te worden en goudbruin te bakken.
Serveer de zuurkoolschotel met Friese worst direct.
Tafel lekker !!