• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Met verse zuurkool en verse rookworst!

Redactie door Redactie
in Ovenschotels
0
Zuurkoolschotel uit de oven

Zuurkoolschotel uit de oven – Een lekkere, voedzame, zuurkoolschotel uit de oven, daar krijg je nooit genoeg van toch? In onderstaand recept zitten alle ingrediënten die je ook in een klassieke zuurkoolstamppot vindt, maar toch is het resultaat anders. De gefrituurde uitjes waarmee je de ovenschotel bestrooit zorgen voor een heerlijk knapperig korstje. Dus zet eens zuurkool op een andere manier op tafel, de reacties zijn vast positief.

Zuurkool, uit het vat het lekkerst!

Welke zuurkool gebruik je voor de zuurkoolschotel uit de oven? Zuurkool is te koop in twee verschillende varianten. Je kent vast de zakjes voorgekookte zuurkool die je in de supermarkt, buiten de koeling vindt. Daarnaast is er de verse zuurkool uit het vat, die je meestal in de koeling vindt, verpakt op schaaltjes. De groenteboer zal ongetwijfeld verse zuurkool verkopen. Als je een echt lekkere zuurkoolschotel uit de oven wilt maken, dan koop je natuurlijk verse zuurkool uit het vat. Die moet je dan nog wel even zelf koken, maar daar is het resultaat dan ook wel naar, het is echt veel lekkerder. In het recept is uitgegaan van verse zuurkool, ook omdat de zuurkoolspek meegekookt wordt.

Als je eenmaal verse rookworst hebt geproefd…

Je koopt natuurlijk wel een verse rookworst voor het klaarmaken van de zuurkoolschotel uit de oven. Als je eenmaal een verse rookworst hebt geproefd, waar de slager tijd en aandacht aan heeft besteed, dan wil je geen voorgegaarde fabrieksworst meer. Je moet een verse rookworst wel 20 minuten wellen, maar dan heb je ook wat!

Tips bij het maken van de zuurkoolschotel uit de oven

Je kunt dit gerecht van tevoren klaarmaken. Bewaar het dan tot gebruik afgedekt in de koelkast. Als je het gerecht gaat opwarmen zet de oven dan op 200 graden en warm de schotel in ongeveer een half uurtje op.

Je kunt de pittigheid van de zuurkoolschotel uit de oven aanpassen door het gebruik van een ander soort mosterd. Groninger mosterd, of Franse Dijonmosterd zijn lekker pittig. Zaanse mosterd is vrij mild van smaak. Kies wat jij lekker vindt.

Ovenschotels met zuurkool

Ovenschotels met zuurkool

Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!

Zuurkool uit de oven

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1250 gram kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukjes
  • 1 kilo verse zuurkool
  • 200 gram zuurkoolspek, aan een stukje
  • 1 verse rookworst
  • 6 eetlepels volle kwark
  • 1 ei
  • 2 eetlepels (Zaanse) mosterd
  • gefrituurde uitjes
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de zuurkoolschotel uit de oven:

Laat de rookworst 20 minuten wellen in een pan water die je tegen de kook aan houdt. Haal de worst uit het water. Laat daarna 10 minuten rusten voor je hem gaat snijden. De worst gaat in blokjes door de zuurkoolschotel uit de oven.

Zet ook de zuurkool op met wat water en leg het stuk zuurkoolspek er bovenop. Kook ongeveer 25 minuten.

Kook ondertussen in een andere pan de aardappels gaar in water met een klein beetje zout. Giet de aardappels af, laat ze even uitdampen en stamp ze fijn met een pureestamper, of pureer ze met een pureeknijper voor een mooie, fijne puree. Voeg de kwark, de mosterd en het ei toe en roer ze goed door de aardappels heen, zodat er een smeuïge puree ontstaat.

Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Meng de zuurkool door de puree.

Snijd het zuurkoolspek in reepjes en meng met de rookworst door het zuurkoolmengsel.

Doe alles over in een passende, vuurvaste schaal en bestrooi met de uitjes.

Ga je direct eten? Zet de zuurkoolschotel dan 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Wil je op een ander moment eten? Bewaar de zuurkoolschotel dan afgekoeld en afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden en warm de zuurkoolschotel in 25-30 minuten op. Let er op dat de uitjes niet verbranden. Dek de schotel af met aluminiumfolie als het te hard gaat.

De zuurkoolschotel uit de oven is lekker met een glas frisse, witte wijn.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin10VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Aardappelgratin met asperges
Ovenschotels

Aardappelgratin met asperges en lokale geitenkaas

Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Ovenschotels

Slim koken: ovenschotel met verse spinazie en gehakt

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
Ovenschotels

Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotels

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotels

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Reacties 8

  1. Monique says:
    2 maanden geleden

    Ik heb dit recept gisteren klaargemaakt voor 4 personen. Hetvwas superlekker en er bleef niks over!!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      En zo horen we het graag Monique, tevreden eters is altijd een topcompliment.

      Beantwoorden
  2. Lejoo says:
    9 maanden geleden

    Lekker recept. Alleen moet je wel even aanpassen dat Zaanse mosterd juist scherp is en Franse mild.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      9 maanden geleden

      In het recept wordt gesproken over Franse Dijonmosterd, Lejoo, en niet over de ‘Franse mosterd’ die in Nederland wordt gemaakt. En die Dijonmosterd is echt niet mild…

      Beantwoorden
  3. Jeannette van Aken says:
    2 jaar geleden

    Ziet er allemaal heerlijk uit. We gaan ervoor!!!je

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Leuk, Jeannette! Laat je ons weten of het lekker was?

      Beantwoorden
  4. Arie says:
    2 jaar geleden

    Zuurkool schotel.

    Rookworst

    De in het rood geschreven zinsopbouw klopt niet.
    Je moet een verse wel rookworst 20 minuten wellen.
    Moet zijn.
    Je moet een verse rookworst wel 20 minuten wellen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Inderdaad Arie, bij deze hebben we het aangepast. Wel wellen hè, die rookworst 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief