Zwitserse aardappelschotel – Je kent ongetwijfeld de doosjes met ‘gerechten uit de hele wereld’ die je in elke supermarkt kunt kopen. Exotische gerechten, die je dan moet maken met droge ingrediënten uit dat doosje, de verse voeg je zelf toe. Nu kun je er zeker van zijn dat je geen doosjes nodig hebt voor dergelijk gerechten, dus gebruik die dan ook niet. Want ‘vers koken’ en weten wat je eet, is tenslotte wat je wilt. Je weet als je vers kookt wat er allemaal in het recept gaat. Hieronder vind je het recept voor een Zwitserse aardappelschotel. Daarmee kun je heel makkelijk zelf een ‘wereldgerecht’ maken.
Een werelds recept, makkelijk te maken zonder doosje
Je krijgt hier dus een ‘werelds’ recept, en dat is er een die ook nog eens niet in een doosje te koop is. En wel een Zwitserse aardappelschotel, met gevulde tomaten en kaas. De onweerstaanbare combinatie van verse ingrediënten als aardappelen, tomaten en kaas maakt er een stevige en smaakvolle ovenschotel van. De heerlijke, vegetarische, ovenschotel is makkelijk te maken, je hebt geen moeilijk te vinden ingrediënten nodig en je zet iets heel origineels op tafel. Dus, spring op de fiets, breng een bezoekje bij de kaasboer voor een stuk lekkere Emmentaler en duik de keuken in. Geef een frisse, groene salade bij de Zwitserse aardappelschotel en je hebt een complete maaltijd, die heel geschikt is voor een doordeweekse dag.
Een Zwitserse aardappelschotel, natuurlijk met Zwitserse kaas!
Zwitserland is een kaasland. Dus een Zwitserse aardappelschotel ga je natuurlijk maken met kaas uit dat land. Er is in het recept gekozen voor de beroemde Emmentaler. Je weet wel, die hele grote gatenkazen. De smaak van de Emmentaler past heel goed bij de aardappelen en de tomaten en het is natuurlijk hét ingrediënt dat het Zwitserse tintje aan het gerecht geeft. Nu kan het gebeuren dat je Emmentaler misschien niet pittig genoeg vindt. Vraag de kaasboer dan eens naar ‘Emmentaler Urtyp’ en vraag of je dat eens mag proeven. Nog niet pittig genoeg? In dat geval zou je in dit recept de Emmentaler makkelijk kunnen vervangen door Appenzeller. Dit is ook een Zwitserse kaas, maar veel pittiger en kruidiger dan Emmentaler. En dan nog even iets wat niet vaak genoeg gezegd kan worden; rasp de kaas die je gebruikt zelf. Het is verleidelijk en makkelijk om een zakje te kopen, maar vers geraspte kaas zal de Zwitserse aardappelschotel echt veel lekkerder maken en je vermijdt daardoor de nodige onnodige toevoegingen, die wel in zakjes geraspte kaas zitten. Kijk maar eens naar de ingrediënten op een zakje geraspte kaas.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!
Zwitserse aardappelschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram vastkokende aardappels
- 8 stevige, verse tomaten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels verse tuinkruiden, gehakt + wat extra om te garneren
- 2 eetlepels kappertjes, gehakt
- 4 eieren
- 125 ml melk
- 125 ml groentebouillon
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 200 gram Emmentaler
- zout en peper
- olie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Zwitserse aardappelschotel:
Schil de aardappelen of gebruik ze ongeschild en schoongewassen. Snijd in schijfjes. Kook de aardappelschijfjes gaar in water met wat zout. Giet af en laat uitdampen.
Snijd een kapje van de tomaten en hol ze met een lepeltje uit. Snijd de kapjes fijn.
Snipper de uien fijn en hak de knoflook en de kappertjes fijn.
Rasp de Emmentaler.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en laat de ui en de knoflook hierin glazig worden. Laat de tomaatblokjes 1 minuut meebakken. Voeg de gehakte kappertjes en de tuinkruiden toe. Breng op smaak met zout en peper en laat het mengsel afkoelen.
Roer de helft vaan de kaas door het uimengsel en vul de tomaten hiermee. Zet de tomaten in een ingevette platte ovenvaste schaal. Leg de aardappelschijfjes om de gevulde tomaten.
Klop de eieren los met de bouillon, de melk, zout, peper en het paprikapoeder en schenk dit over de tomaten en de aardappelen. Strooi de rest van de kaas hierover.
Zet de Zwitserse aardappelschotel in de op 200 °C voorverwarmde oven en laat de kaas in 20 minuten gratineren. Bestrooi het gerecht voor het serveren met wat gehakte kruiden.
Serveer direct. Lekker met een frisse, groene salade.
Tafel lekker !!
Lekker !
Fijn dat je onze recepten waardeert, Ann!