Pad Thai – Heb jij wel eens Pad Thai gegeten? Als je wel eens in Thailand bent geweest dan ken je dit gerecht op basis van rijstnoedels ongetwijfeld wel. Pad Thai is een lekker toegankelijk Aziatisch gerecht, dat je ook heel goed zelf kunt maken. En als je het dan zelf maakt, zoek je dan alle benodigde ingrediënten zelf bij elkaar en gebruik je een recept dat het authentieke Thaise recept zoveel mogelijk benaderd? Of ga je voor zo’n lekker makkelijk verspakket dat tegenwoordig in talloze varianten in elke supermarkt te koop is?
Het verspakket om Pad Thai mee te maken
Het idee achter een verspakket is dat je niet zelf alle ingrediënten voor je maaltijd bij elkaar hoeft te zoeken. De basisingrediënten zitten bij elkaar in een doos, en vaak moet je er dan zelf nog wat dingen als vlees, een ei et cetera aan toevoegen. Om eens een keer snel en makkelijk klaar te zijn, de info op het pakket geeft een bereidingstijd van 35 minuten aan, is er een verspakket voor Pad thai, gekocht in de supermarkt gebruikt. De inhoud van het pakket bestaat uit groenten als sperziebonen, winterpeen, rode paprika en wat smaakmakers als verse gember, knoflook, rode peper en een zakje kruidenpasta. Je moet er dan zelf nog kipfilet, woknoedels, eieren en zonnebloemolie aan toevoegen.
Het resultaat van het verspakket
De Pad Thai uit het pakket, met de extra ingrediënten, is gemaakt, zoals op de doos beschreven staat. De bereidingstijd van 35 minuten klopt wel. Over het resultaat van het gerecht valt te discussiëren. Het gerecht was best lekker, alleen zitten er wel veel ingrediënten die er niet in thuis horen, en er ontbreekt ook wel een en ander.
Conclusie: als je Pad Thai wilt eten die in de buurt komt van de authentieke recepten, zoals in Thailand gebruikt, dan zul je zelf aan de slag moeten. Exact zoals je in Thailand eet wordt moeilijk. Er zijn ingrediënten die in Nederland moeilijk of niet verkrijgbaar zijn. Maar hieronder vind je een recept dat is gebaseerd is op echte Pad Thai.
Wat zit er dan in een echte Pad Thai?
Om te beginnen worden er in Thailand geen sperziebonen, winterpeen en paprika aan het recept toegevoegd. Wat er wel in hoort, zijn taugé en pinda’s. En je gebruikt geen woknoedels, maar rijstnoedels, en dat is zeker niet hetzelfde. De kruidenpasta, in dit geval het sausje waar je het gerecht mee op smaak brengt, maak je makkelijk zelf uit een paar ingrediënten. In het verspakket moet je kip toevoegen. In Thailand wordt het gerecht met garnalen gemaakt, een gerecht met verse vis dus, en geen kipgerecht. Een vegetarische variant maak je met tofu. Kortom, eigenlijk is een Pad thai die je zelf samenstelt een heel ander gerecht dan die uit het verspakket. Je kunt dus de conclusie trekken dat je, met dezelfde bereidingstijd, heel goed zelf een Pad Thai kunt maken. Die ingrediënten heb je zo bij elkaar gezocht, en je benadert het authentieke gerecht veel meer.
Hieronder vind je een recept voor Pad Thai.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Pad Thai
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram rijstnoedels
- 75 gram sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 500 gram grote garnalen, gepeld en ontdarmd
- 4 eieren
- 2,5 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels tamarindepasta
- 4 eetlepels bruine suiker of palmsuiker
- 1 rode chilipeper
- 5 lenteuitjes
- 3 eetlepels geroosterde pinda's
- 200 gram taugé
- Optioneel: een paar takjes verse koriander, een extra rode peper, en een limoen om te garneren
- neutrale olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Pad Thai:
Snijd de sjalotten, hak de knoflook en snijd de chilipeper en de lente-ui in dunne ringen.
Week de rijstnoedels zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel ze daarna koud in een vergiet en laat ze uitlekken.
Meng in een kommetje de tamarindepasta, de bruine suiker, de vissaus en de oestersaus.
Kluts de eieren met een garde.
Verhit in een grote wok een scheut olie en bak daarin de garnalen.
Voeg de sjalot, de knoflook, de chilipeper en de lente-ui toe en bak ze mee tot de sjalot gaar is.
Voeg dan de taugé en de rijstnoedels toe en bak ze heel even mee.
Schuif de inhoud van de wok naar één kant. Schenk het geklutste ei aan de andere kant. Laat het heel even iets stollen en roer het dan los als een roerei.
Meng het ei met de rest van de Pad Thai.
Schep de pinda’s door het gerecht.
Serveer de Pad Thai in grote kommen, en garneer het gerecht met stukjes limoen, wat verse koriander en voor de liefhebbers extra rode peper.
Tafel lekker !!